Irány Aachen, a sokarcú királyi város!

utazás Aachen program szabadidő Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németország legnyugatibb városa lenyűgöző történelmi múlttal, legendás gyógyvízzel, keresztény zarándokhellyel és nyüzsgő diákélettel büszkélkedhet. A Life.humost elárulja, miért érdemes Aachent választanod úti célul.

1. Időutazás Nagy Károly nyomában

A holland és belga határ közelében lévő várost a rómaiak alapították Aquae Granni néven. A germánok a 4. században érkeztek erre a vidékre, majd 768-ban Nagy Károly frank király annyira beleszeretett a bájos fürdővárosba, hogy állandó lakhelyévé tette. Az általa építtetett Oktogon az UNESCO Világörökségének része és 1349 óta fontos zarándoktemplom. A gyönyörű székesegyház ad otthont Európa egyedülálló egyházi kincs gyűjteményének és 350 éves harangjának. Érdemes megtekintened az aacheni magyar kápolnát is Szent László, Szent Imre és Szent István koronás alakjával, melyet Nagy Lajos készíttetett. A 14. században épült történelmi városháza a koronázási ceremóniák helyszínéül szolgált, és a mai napig megcsodálható a monumentális terem, amelyben interaktív kiállítások várják a látogatókat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: A püspöki székesegyház januártól márciusig naponta 7 órától este 6-ig tart nyitva.
Bővebb infó: http://aachendom.de/

2. Mese a legendákról - "Route Charlemagne"

A Nagy Károlyról elnevezett körút remek lehetőséget nyújt, hogy minden apró titkot megtudhass a kellemes hangulatú német városról. Az állomások érintik többek között a Grashaust, ami 1267 és 1349 között városházaként működött, a középosztálynak emléket állító Löwenstein házat, a campust a modern "SuperC" épülettel, és a 18-19. század életstílusát bemutató Couven Múzeumot. Látogass el a Nemzetközi Újságmúzeumba is, ahol megcsodálhatod a tudós Oskar von Forckenbeck által összegyűjtött hazai és külföldi sajtóritkaságokat. Az aacheni medencében jelenleg több mint harminc, ásványi anyagokban gazdag termálforrás található. A római idők gőzfürdőinek emlékét őrzi az "Elisenbrunnen", melynek két ivókútjából tör fel a gyógyvíz.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Test és lélek összhangja különösen fontos mai rohanó világunkban. A Carolus Termálfürdő tökéletes célpont, ha egy kicsit szeretnél ellazulni, és felejthetetlen kikapcsolódásra vágysz.
A városnéző túráról bővebb infó: http://www.route-charlemagne.eu/Startseite/index.html

3. Kozmopolita hangulat, autentikus ízek

Aachenbe a történelmi látnivalók megtekintésén túl egy bevásárló-hétvégét is ütemezhetsz, mert a piactér környéke tele van remek butikokkal és üzletekkel. Németország konyhakultúrája nem feltétlenül az egészséges és könnyű táplálkozásról szól, ám a kiadós ételeket leöblítheted egy korsó zamatos sörrel. A helyi pékségeknek bőséges az árukínálata, indítsd a napot egy baracklekváros fánkkal, ami ugyan nem diétás reggeli, de tagadhatatlanul finom. Ha szereted a mézeskalácsot, ne hagyd ki a menüdből a puszedlihez hasonló süteményt ("Printen") a tradicionális Van den Daele kávézóban, ahol híres belga süteményeket és más finomságokat is megkóstolhatsz. Aachen "latin negyede" ugyancsak része az egykori királyi útvonalnak, a Pontstraße és környéke ma már az egyetemisták népszerű törzshelye, amelynek nappal és éjszaka egyaránt különleges a varázsa.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Life tippje: Igazi kulináris időutazásra vágysz? Akkor ott a helyed a régi vasúti kocsik hangulatát idéző étteremben.
Bővebb infó: http://postwagen-aachen.de/index.php?f=1&p=Home


"A mítoszt élőben átélni"
Ha az aacheni kiruccanást nyárra időzíted, érdemes időben jegyet vásárolnod Európa legnagyobb lovas eseményére. A CHIO Aachent 1924-ben rendezték meg először. A fesztivál 2013. június 21-től 30-ig tart.
Bővebb infó: http://www.chioaachen.de/

Tudtad?
Ha autóval indulsz Aachenbe (1215 km) kb. 11 órás útra számíthatsz, de busszal is eljuthatsz a városba, ami jóval hosszabb ideig tart.
A menetrendet itt tekintheted meg: http://www.volanbusz.hu/


Randizz Casanovával - Karneválok a világ minden tájánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130206-program-szabadido-szorakozas-karnevalok-a-vilag-minden-tajan.htmlMaszkok és marhakolomp - Farsangolj itthonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130204-mohacs-moha-szentes-a-legjobb-farsangi-programok-magyarorszagon.htmlNorthumberland: kalandok a rómaiak nyomábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130130-szorakozas-utazas-program-northumberland-egy-varazslatos-hely-regi-kastelyokkal.htmlTop 4 hagyományőrző fesztivál Spanyolországbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130128-utazas-program-szabadido-fiesztazz-spanyolorszagban-top-4-hagyomanyorzo.htmlVadássz a leárazásokra Londonban!http://www.life.hu/lifeutazas/20130122-utazas-program-london-vadassz-a-learazasokra-az-angol-fovarosban.htmlTe aludnál egy vastagbélben? - Meghökkentő szállások Lengyelországtól Belgiumighttp://www.life.hu/lifeutazas/20130118-szorakozas-utazas-program-meghokkento-szallasok-lengyelorszagtol-belgiumig.htmlSíelés a luxus jegyébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130117-utazas-program-szabadido-sieles-a-luxus-jegyeben.htmlVintage romantika - Chamonix, egy életteli kozmopolita városhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130115-szorakozas-utazas-program-vintage-romantika-a-chill-out-jegyeben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.