pincészet bor utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzelj el egy hétvégét a legzamatosabb nedűk kóstolásával, lenyűgöző tájakkal, lélegzetelállító útvonalakkal és hasonló gondolkodású emberekkel. Ha szeretnél a mindennapok elől egy kicsit elmenekülni, és nyugodt légkörben átadni magad a finom aromáknak, látogass el a Life.hu összeállításában szereplő családi pincészetekbe!

1. Szőlő kosár alakba fonva - Kóstolás az Égei-tenger partján

A fekete homokos partnak, a fehérre meszelt házacskáknak és a legendás naplementének köszönhetően Szantorini a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága. A Kikládok legdélebbi szigete világhírű különleges borkészítési módszereiről, és fő jellegzetessége a sommelier-k által csak kincsként emlegetett Assyrtiko nevű bor. Ha szeretnéd felfedezni Szantorini legízletesebb gyöngyszemeit, feltétlenül látogass el a Koutsoyannopoulos Bormúzeumba, és ne hagyd ki a hat őshonos fajtából készült fantasztikus "Kamaritis"-t. A Canava Roussos egy családi tulajdonban lévő pincészet Mesa Goniában, ahol a sziget leghíresebb borait állítják elő. A borászat szabadtéri étterméből lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre, és a különleges borok mellett megízlelheted a helyi specialitásokat is. A sziget egyik legszebb településén, Megalochoriban készíti a Gavalas család a legjobb minőségű fehérbort, a "Katsano"-t.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: Ha exkluzív borkóstolásra vágysz, ereszkedj le a 400 éves katakombákba, és élvezd a régió legízletesebb borait.
Bővebb infó: http://www.vedema.gr/

2. Múlt és jelen találkozása - Pezsgés Provence-ban

A bájos Correns a dél-franciaországi Provence szívében található, és nemcsak arról híres, hogy az ország első bio faluja, hanem arról is, hogy a Pitt-Jolie házaspár második otthona. Mesébe illő látvány fogad, ha bebarangolod a festői szépségű útvonalakat. A helyi termelők évszázadok óta utánozhatatlan mesterei a borkészítés művészetének, és az ízletes borok hűen tükrözik az itt élők életmódját. A Miraval pincészet kiváló minőségű vörösborokat készít, ám érdemes előzetesen tájékozódnod, mert a csoportos látogatáshoz minimum 12 fő szükséges. Utolsó kóstoláshoz válaszd a tradicionális múlttal rendelkező Margüi borászatot.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Pitt-Jolie házaspár második otthona

Tudtad?

Úgy tűnik, nem elég a tökéletes külső, a szerelem és a több millió dolláros szerződések, mert Brangelináék helyet követelnek a világhírű borászok listáján is. A hollywoodi sztárpár évek óta együtt szüretel dél-franciaországi birtokán a híres borásszal, Marc Perrinnel, és a jövő hónapban dobják piacra "Miraval" nevük rozéjukat, amit terveik szerint idén nyáron egy fehérbor követ.

A Life tippje:

Ha szeretnéd meglesni a híres sztárpárt, ebédelj törzshelyükön, a L'Auberge du Parcban, ahol a szakács helyi alapanyagokból komponálja az izgalmas fogásokat.

3. Nagylelkűség és frissesség - A trákiai borok szépsége

Törökország az egyik legizgalmasabb úti cél a világon, ahol romantikus és kalandos élményekkel gazdagodhatsz. Az elmúlt években a trákiai borvidéken több tucat pincészet nyitotta meg kapuit. A túra első állomásaként látogass el az Evreoe-ben lévő Gali pincészetbe, ahol ha megkóstolod a finom Merlot-Cabernet Franc házasítású nedűt, átélheted a különleges keleti életérzést. Szintén a félszigeten található a díjnyertes Suvla családi borászat, ahol fiatal és gyümölcsös italokkal ismerkedhetsz meg, miközben élvezheted a háziak szívélyes vendéglátását. A Doluca pincészet bársonyos és finom aromájú különlegességekkel vár.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A kulináris élmények mellett a félszigeten kipróbálhatod a vadvízi evezést, az ejtőernyőzést vagy a homokdeszkázást is.

4. Hagyomány és innováció - Barangolás Itália szívében

Umbria tartomány világhírű a csokoládéról, a szarvasgombáról és a szőlőtermesztésről, s mivel a régióban közel sem annyi a turista, mint a szomszédos Toszkánában, tökéletes menedékhely egy kettesben töltött romantikus hétvégéhez. A bortúrát indítsd az elegáns Decugnano dei Barbi birtokon, amely a hangulatos olasz kisváros, Orvieto közelében található, és ízleld meg a kifinomult Maris-t. Másnap látogass el a híres Falesco borászatba, ahol olyan nedűk várnak, mint az arisztokratikus Montiano vagy a finom arany árnyalatú Vitiano. Az egyik híres borvidék, Sagrantino központi városában található az ország egyik legszebb birtoka. A Paola Bea főként organikus borairól ismert, ám a ház igazi büszkesége a Sagrantino di Montefalco Secco.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vadányi Balázs gasztrológus véleménye:

"Ha ilyen bortúrára indul valaki, akkor azt tanácsolom, hogy mindig készüljön fel az adott régióból. Előzetesen tájékozódjon az ottani szokásokról, helyi ételekről, italokról. A látogatáskor mindig érdemes a környék szezonális alapanyagú finomságait megkóstolni a helyi szőlőfajtákból készült borok mellé. A megfelelő választásban sokszor az étterem sommelier-je is a segítségedre lehet. Ne felejtsd el megízlelni az adott országra jellemző pezsgőket sem."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.