Gasztrofesztiválok októberben

Eger finomság Kürtőskalács fesztivál gasztronómia kürtőskalács Békéscsaba pálinkafesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ínycsiklandó gasztronómiai programok egész évben népszerűek, ám októberben mintha különösen sok gasztrofesztivál zajlana országszerte. Persze ilyenkor, szüret idején időszerű az evés-ivás, ám a legtöbb fesztiválon nem feltétlenül a bor a főszereplő. Ezekből a programokból szemezgettünk.

Budapest: pálinka és kürtőskalács

Október 3 és 6. között hetedik alkalommal várja az érdeklődőket a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. A magyar ételek, italok mellett idén a Karib-térség és jellegzetes itala, a rum a díszvendég, a hazai "csapat" pedig 25 pálinkafőzdéből, 10 kolbászkészítőből, valamint bor- és sajtkészítőkből áll. Az egyik jó nevű pálinkafőzde standjánál akár saját pálinkát is készíthetsz: négyféle szilvapálinkából hozhatod létre saját házasításodat.

Bővebb infó: http://palinkaeskolbasz.hu/index_hun.html

Forrás: http://palinkaeskolbasz.hu
Forrás: http://palinkaeskolbasz.hu

Október 11 és 13. között pedig az édesszájúaké a terep Budapest belvárosában, a Városháza Parkban: itt lesz a Kürtőskalács Fesztivál. Nem is gondolnánk, hogy ennek az egyszerű, mégis (vagy épp ezért) könnyen elrontható édességnek hányféle változata létezik íz, méret, alapanyagok és elkészítési technika tekintetében. Lehet faszénen vagy olajban sütni, mini és óriás méretben, de készülhet a modern táplálkozás kívánalmainak megfelelően is, teljes kiőrlésű lisztből, sőt, glutén- illetve laktózmentes alapanyagokból is. Lehet belőle csokicseppes kürtőskalács, kürtős krémes, de sós, sajtos finomság is. A fesztiválon rekordkísérlet készül: a regisztrált csapatok 50 sütőben egyszerre sütik majd ezt a kedvelt édességet, a rekordkísérlet bevételét pedig jótékony célra, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének támogatására ajánlják fel. Emellett gyerekprogramok, délután és este pedig koncertek várják az erre járókat.

Bővebb infó: http://www.kurtoskalacsfesztival.hu/budapest

Forrás: Facebook/Kürtőskalács Fesztivál
Forrás: Facebook/Kürtőskalács Fesztivál

A Life.hu tippje:

A pálinkafesztiválra ugyan nem olcsó a belépőjegy, de érdemes figyelni a kuponos oldalakat, mert ha itt veszel jegyet, jelentős engedménnyel juthatsz be a kóstolókra. A vasárnapi jegy is jutányosabb árú, mint a többi.

Eger környéke: csipkebogyó és birs

Az Eger és Szilvásvárad között fekvő apró, alig 300 lelket számláló falu, Szarvaskő egyik nevezetessége a csipkebogyó. Szüretét és feldolgozását mutatják be az október 19-én hatodik alkalommal megrendezendő fesztiválon, ahol csipketea, csipkelekvár, a lekvárral pedig fánk, palacsinta készül. Az Állomáskerti Szabadidőparkban ingyenesen látogatható fesztiválon megnézheted, hogyan készül a finom, fanyar csipkebogyólekvár. Kóstolhatsz finomságokat is, közben pedig természetesen szól a zene, és folyik a mulatozás.

Bővebb infó: http://www.szarvasko.hu/29-csipkebogyo-fesztival-2013.html

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nem messze innen, Noszvajon október 20-a a birs napja. Ezt a finom gyümölcsöt sokan félreismerik, és egyáltalán nem, vagy legfeljebb birsalmasajt formájában fogyasztják. Pedig számos finomság készíthető belőle - egy-két hasznos receptet a fesztiválon is elleshetsz.

Bővebb infó: http://www.noszvaj.hu/index-1.php

A Life.hu tippje:

A két község bejárását érdemes összekötni az egri borpincék meglátogatásával is.

A Life.hu extra tippje: Romantikázz Eger belvárosában - Hotel Romantik Eger - 10.250 Ft/fő/éj



Balaton: a halak jegyében

Legnagyobb tavunk mellett mi másról is szólhatnának a gasztronómiai rendezvények, mint a halakról. Október 11 és 13. között Siófokon forog minden az uszonyosok körül. Természetesen lesz halászlé és sült hal, mindenféle finomság, illetve gyerekeknek és felnőtteknek szánt koncertek. Ezen kívül azonban a látogatók a Balaton élővilágával, a halászat hagyományaival, régi és mai eszközeivel, valamint a horgászattal is megismerkedhetnek. A gyerekeket a horgászat alapjairól szóló bemutatók és interaktív ismeretterjesztő foglalkozások várják.

Bővebb infó: http://siofok.hu/hir/balatoni_halfesztival_ujrendezveny_siofok

Forrás: http://www.sullofesztival.hu/
Forrás: http://www.sullofesztival.hu/

Szigligeten október 19-én és 20-án zajlik egyfajta szezonzárásként a süllőfesztivál, amelyet először 2006-ban rendeztek meg. A halételek és a finom balatoni borok mellett a vendégek szórakozásáról népművészeti vásár, folklór- és könnyűzenei programok gondoskodnak. A programok helyszíne a Balaton-part, azaz a szigligeti strand.

Bővebb infó: http://www.sullofesztival.hu/

A Life.hu tippje:

Ha egy kis csendre vágysz a siófoki forgatagban, látogass el a helyi könyvtárba, ahol megnézheted a balatoni halászat történetéről és érdekességeiről szóló tematikus kiállítást.

A Life.hu extra tippje: Pihenés és wellness Siófokon - Vértes Konferencia és Wellness Hotel - 11.950 Ft/fő/éj


Békéscsaba: utazás a kolbászok birodalmában

Október 24. és 27. között 17. alkalommal kerül sor a Csabai Kolbászfesztiválra, amely a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként 2009-ben a kiváló minőségű gasztronómiai fesztivál címet is megkapta. A százezres látogatószámmal futó rendezvényen megismerkedhetsz a méltán világhírű csabai kolbász készítésével, a magyar disznótoros hagyományokkal, valamint a környék egyéb gasztronómiai hagyományaival. A rendezvényhez természetesen borvigadalom is társul, hogy legyen mivel leöblíteni a fűszeres finomságokat. A disznóvágás-bemutatókon a sertés hagyományos feldolgozását mutatják be, de megnézheted a különféle "kolbászos" versenyeket is.

Bővebb infó: http://www.kolbaszfesztival.eu/?module=news&op=list&indexp=true

Forrás: www.kolbaszfesztival.eu
Forrás: www.kolbaszfesztival.eu

A Life.hu tippje:

Ha elég volt a fesztivál nyüzsgéséből, pihend ki a fáradalmakat az Árpád fürdőben, vagy lovagolj egyet a város környéki tanyákon.
5 kihagyhatatlan látnivaló Münchenbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130930-utazas-szorakozas-5-kihagyhatatlan-latnivalo-munchenben-oktoberfest-marienplatz-olympiapark.htmlA kontrasztok városa: St. Pöltenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130927-utazas-szorakozas-a-kontrasztok-varosa-europa-sziveben-st.htmlBababarát wellness Zalakarosonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130920-utazas-program-szabadido-bababarat-wellness-zalakaroson.html5 kevésbé ismert látnivaló Krétánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130919-szorakozas-utazas-program-5-kevesbe-ismert-latnivalo-kreta.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.