Ismerd meg India egzotikus oldalát! 5 kihagyhatatlan látnivaló Delhiben

Forrás: Thinkstock -
utazás Delhi India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egzotikus India felfedezését a legtöbben Delhiben kezdik, itt éri őket az első kultúrsokk, és itt kezdenek beleszeretni is ebbe a varázslatos országba. Bár a város tele van szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, a következő ötöt semmiképpen ne hagyd ki, ha Delhiben jársz.

A Vörös Erőd (Lal Quila)

A hatalmas erőd, amelynek építését Jahan (vagy Dzsahán) sah parancsára 1638-ban kezdték el, 18-33 méter magas, vörös homokkő falairól kapta a nevét. Az erőd a dinasztia hatalmának csúcsán épült, amikor a sahnak nem jelentett gondot márvánnyal és drágakövekkel kirakni, míves falikárpitokkal és szőnyegekkel díszíteni a falakat. Sajnos azóta sokat vesztett fényéből, hiszen a földrengések, tűzvészek és támadások az évszázadok során nem kerülték el a helyet: először a szikhek foglalták el, majd a brit hódítók, akik katonai célokra használták az erődöt. Néhány éve azonban már folynak a felújítási munkák.
Az öt kapu közül ma a Lahore kaput használják, ezen keresztül egy udvarba érhetsz, ahol a fedett bazár árusaitól mindenféle szuvenírt vásárolhatsz. A bejárat után a dobok háza következik, ahol az udvari zenészek székhelye volt, és itt parkolták le a látogatók az őket szállító elefántokat is. A számos helyiség közül érdekes lehet a nyilvános kihallgatások csarnoka, a sah magánlakosztálya, de a királyi fürdőház is.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az erődben minden este fény- és hangjáték várja a látogatókat, ahol visszautazhatsz az időben a Vörös Erőd aranykorába.

A Life.hu extra tippje:

Barangolj varázslatos vidékeken: Indiai Aranyháromszög körutazás - 249.000 Ft/fő/6 éjtől

A Pénteki Mecset (Jama Masjid-mecset)

India legnagyobb mecsetének építése szintén a mogul uralkodó, Jahan sah nevéhez fűződik: a 25 000 ember befogadására képes mecset 1644 és 1658 között épült vörös homokkőből, fekete onixból és márványból. Három kapuja és két minaretje van, a kerengőből nyíló múzeumban pedig szent ereklyéket nézhetsz meg. A déli minaret lépcsőin belépődíj ellenében kapaszkodhatsz fel, de egyes beszámolók szerint a férfi kíséret nélküli nőket nem engedik fel. Ha viszont fent vagy a torony tetején, a város lélegzetelállító panorámájában gyönyörködhetsz.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A mecset látogatásáért nem kell belépődíjat fizetni, de a turistáktól mindenképp elkérik a kameradíjat, akár akarsz fényképezni, akár nem. A cipődet le kell venned a bejáratnál.

A Qutub Minar

A világ egyik legnagyobb és legszebb minaretje, amelynek nevét többféleképpen (Qutb Minar, Qutub Minar, Qutab Minar) is írják, a vallási célok mellett azért is épült, hogy a muszlim vallású új uralkodó-dinasztiák dicsőségét hidresse. A 72 méter magas torony felső szintjét 1368-ban egy villámcsapás lerombolta, de Feroz sah hamar helyreállíttatta a tornyot, sőt, még két szintet építtetett a tetejére. A későbbi restaurálások azonban kevésbé voltak sikeresek, mert ezeknek köszönhetően a torony ma már nem teljesen függőleges. Minden év november-decemberében itt rendezik meg az indiai klasszikus zene és tánc fesztiválját.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Qutub Minar épületegyüttesétől nem messze terül el a Mehrauli Archaeological Park, azaz a Mehrauli Régészeti Park mecsetek és legendás sírok romjaival, érdemes erre is rászánni néhány órát.

Humayun császár sírja

Az 1556-ban egy balesetben életét vesztett mogul uralkodó síremlékét a császár perzsa születésű rangidős özvegye, Haji Begum (Hádzsi Bégum) építtette. Kevesen tudják, hogy az épületegyüttes később mintául szolgált az egyik legismertebb indiai látnivaló, az agrai Taj Mahal (Tádzs Mahal) építéséhez. A nyolcszögletű épület vörös homokkőből, fekete és fehér márványból készült, tetején 42,5 méter magas hagymakupola foglal helyet. Az épületben az uralkodócsalád több tagja is nyugszik, a kertben pedig Humayun császár kedvenc borbélyának és a síremlék megépítésére parancsot adó rangidős feleségnek, Haji Begum-nak a sírját is megnézheted.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az épületegyüttes minden nap napkeltétől napnyugtáig tart nyitva.

Aksardam-szentély

Ebbe a hindu szentély-komplexumba egyes számítások szerint a Delhibe érkező turisták 70 százaléka ellátogat. Az épületegyüttes a hinduizmus évezredeit mutatja be, ám egyáltalán nem ősi: 2005 november 6-án nyitotta meg kapuit a Yamuna (Jamuna) folyó partján. A kőből épült központi szentély melletti kertekben helyet foglal egy zenélő szökőkút, egy a legmodernebb technológiát felvonultató IMAX-filmszínház, amelyben a swaminarayan hinduizmus alapítójának életéről készült filmet nézheted meg, de maga a kert is megér néhány órányi sétát.

Forrás: www.akshardham.com

A Life.hu tippje:

A központi épületben nézd meg az indiai istenségek rituális szobrait, a murtikat.

Barokk varázs: A sokarcú Egerben minden pillanat egy kalandhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140411-utazas-es-program-naray-erika-tippjei-barokk-varazs-egerben.htmlGyönyörű épületeivel Észak-Magyarország történelmi városa igazi gyöngyszem, amely földrajzi fekvésének, valamint több évszázados bor- és fürdőkultúrájának köszönhetően egész évben népszerű turisztikai kirándulóhely. A sokoldalú művésznő, Náray Erika számára e térség mindig feltöltődést jelent a főváros nyüzsgése után, és kedvenc búvóhelyeit most szívesen megosztja a Life.hu olvasóival.UtazásVizuális csodák Európában - a leggyönyörűbb városházákhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140409-a-legszebb-varoshazak-europaban-parizs-liberec-becs.htmlEurópa vitathatatlanul a világ legcsodálatosabb városainak gyűjtőhelye, hosszú történelmi múltja és a különböző kultúrák keveredése lenyűgöző építészetében is megjelenik. A városházák a helyi közigazgatás központjai, valamint a közélet fontos színterei, és közülük néhány kiemelt turisztikai látványosság is. A Life.hu most összegyűjtötte a legjobban megőrzött és legattraktívabb épületeket a kontinensen.Utazás--Színpompás tavaszi varázslat: Tulipánlesen Hollandiábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140331-szinpompas-tavaszi-varazslat-tulipanlesen-hollandiaban.htmlAnnak ellenére, hogy a tulipánok eredetileg az Oszmán Birodalomból származnak, Hollandiát tekintik e gyönyörű virág hazájának. Ha a szürke tél után szívmelengető kikapcsolódásra vágysz, látogass el áprilisban Tulipánországba, és készülj fel egy utánozhatatlan látványra: a táj lélegzetelállító árnyalatokban pompázik, és olyan érzésed lesz, mintha egy színes kaleidoszkópba kukkantanál.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.