Barokk varázs: A sokarcú Egerben minden pillanat egy kaland

Forrás: MTI/Komka Péter -
Eger barokk Náray Erika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyönyörű épületeivel Észak-Magyarország történelmi városa igazi gyöngyszem, amely földrajzi fekvésének, valamint több évszázados bor- és fürdőkultúrájának köszönhetően egész évben népszerű turisztikai kirándulóhely. A sokoldalú művésznő, Náray Erika számára e térség mindig feltöltődést jelent a főváros nyüzsgése után, és kedvenc búvóhelyeit most szívesen megosztja a Life.hu olvasóival.

Kulturális és történelmi emlékek nyomában

Kevés olyan hely van hazánkban, ahol annyi természeti szépség és látnivaló összpontosul, mint az észak-magyarországi régió: a magas hegyek, a lankás dombok, a festői tavak és a termálvizek számos lehetőséget nyújtanak a kellemes kikapcsolódásra, és a hagyományőrző települések is páratlan kincseket rejtenek. A Bükk-hegység délnyugati lábánál fekvő Eger Magyarország legszebb barokk városainak egyike, és sok évszázados múltja minden szegletében tetten érhető. Az egyedi város számos arcát mutatja a látogatóknak, ahol a művészetek szerelmesei éppúgy, mint a kultúrát és gasztronómiát kedvelők megtalálhatják számításaikat.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

A mai Eger területe már a kőkorszak óta lakott, a korai középkorban német, avar és szláv törzsek telepedtek itt le. A honfoglaló magyarság első nemzedéke a 10. században érkezett a vidékre, ahol Szent István király megalapította az egri egyházmegyét. Eger egyik fénypontja a klasszicista stílusban épült bazilika, amelyet a neves magyar építész, Hild József tervezett. Lenyűgöző méreteit kívül-belül megcsodálhatod, a nyári hónapokban pedig félórás orgonajáték emeli a látogatás élményét. Az „Egri Sétákról" bővebb infót itt találsz.

Náray Erika tippje:

Eger legimpozánsabb látványossága a késő barokk kori líceum, amelyben a 130 ezer kötetet, köztük az első, hazánkban nyomtatott könyvet őrző Főegyházmegyei Könyvtár található, ám a Specula Csillagvizsgáló is igazi különlegességnek számít.

A Life.hu extra tippje:

Borozás és pihenés gyógyfürdők szomszédságában - Egri Korona Borház és Wellness Hotel - 12.780 Ft/fő/éjtől

Andalgásra csábító zegzugos utcák

A gyönyörű belváros - amely vonzerejét tovább növeli a tervek szerint hamarosan befejeződő rekonstrukció - felfedezését célszerű a Dobó István téren kezdened. A főtéren áll a minorita rend számára épült Szent Antal-templom, amely a magyar barokk egyházi építészet egyik legszebb alkotása, valamint a városháza eklektikus épülete. A Széchenyi István sétálóutca tele van remek éttermekkel, teraszos kávézókkal, és ha felfrissültél, érdemes ellátogatnod a jezsuiták alapította Telekessy Patikamúzeumba, a barokk stílusú érseki palotába és hozzá tartozó pincerendszerbe – a „város a város alatt" igazán különleges élmény.

Az Egri Vitézlő Oskola tagjai menetelnek az Egri Vár napja - országos Gárdonyi emléknap rendezvényen Forrás: MTI/Komka Péter

Hazánk egyik legjelentősebb történeti emlékhelye, az egri vár nem csupán rendkívüli látvány, hanem a kitartás és hűség szimbóluma is. Mindenki ismeri Eger ostromának történetét, amikor 1552-ben több mint egy hónapos küzdelem után Dobó István kapitány vezetésével a várvédők hősies győzelmet arattak a többszörös túlerőben lévő török sereg felett. A hősöknek Gárdonyi Géza „Egri csillagok" című történelmi regénye állított méltó emléket. Az író sírját megtekintheted a Bebek-bástyán, a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításain keresztül pedig megismerheted a védett műemléknek számító vár történetét. Bővebb infót itt találsz.

Náray Erika tippje:

Hazánk egyik legismertebb szinkronhangja Egerben és környékén mindig talál izgalmas látnivalókat, régi kedvenc helyeit pedig nagy élvezettel fedezi fel újra. A bájos színésznő-énekesnő szívesen időzik a barokk város „tüdejének" is nevezett Érsekkertben, a Szilvásváradon található Szalajka-völgyet természeti szépsége miatt kedveli, szállásként pedig a csodálatos környezetben lévő La Contessa Kastélyhotelt ajánlja a Life.hu olvasóinak. 

A Life.hu extra tippje:

Lazulj Szilvásváradon! La Contessa Kastélyhotel és Rendezvényközpont - 11.390 Ft/fő/éjtől

Borozz, fürdőzz, kirándulj!

Magyarország egyik legismertebb borvidékén a kiváló nedűket több tucat pincészet kínálja. A legendás Szépasszony-völgy a belvárosból kellemes sétával érhető el, legrégebbi összefüggő pincesora (Öregsor) a 18. században épült, ám az első pincék valószínűleg korábban keletkeztek. A jóízű élményt szép természeti környezetben élvezheted, megkóstolhatod hazánk leghíresebb vörösborát, a tüzes Egri Bikavért és a könnyed, gyümölcsös Egri Csillagot is.

A megújult egri termálfürdő Forrás: MTI/Komka Péter

Ha szeretnél feltöltődni és relaxálni, az Egri Termálfürdő neked való hely! A vízi élménysziget különböző medencékkel és sportpályákkal rendelkezik, a török fürdőkultúrával pedig közelebbről is megismerkedhetsz a wellness-központban, ahol kényeztetheted magad egy tradicionális hamam masszázzsal. A közeli Egerszalók fehér „sódombja" egyedülálló látványt nyújt, a teraszos mészkőképződmény lábánál épült fürdőben garantáltan ellazulsz.

Náray Erika tippje_

Erika szerint az ország egyik legfinomabb házi sajtját Mónosbélen készítik. A családi manufaktúrában 10 főtől kóstolót is tartanak a tradicionális hegyvidéki sajtokból, amihez minőségi borokat kínálnak. Visszafelé kihagyhatatlan program a ciszterciek bélháromkúti apátságának temploma, ide célszerű jó nagy kulaccsal érkezned, hogy megtölthesd az isteni forrásvízzel, amely feltölti szíved-lelked! Bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Kapcsolódj ki Eger legújabb szállodájában! Hotel Ködmön Eger - 7975 Ft/fő/éjtől


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.