Természetre hangolva: bűbájos kirándulóhelyek májusi romantikázáshoz

Bakony Göcsej Mályinka kirándulás túra Kőszegi-hegység edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz a legalkalmasabb idő arra, hogy magad mögött hagyd a város zaját, felkapd a túracipőt, és meglesd az újjászülető természet ezer színben tündöklő arcát. Ha határtalan nyugalomra és csendre vágysz, a Life.hu most összegyűjtött néhány idilli kirándulóhelyet, ahol magadba szívhatod a friss levegőt.

Két keréken a Bakonyban

A Bakony hazánk egyik legvadregényesebb tájegysége, amelynek szépsége különösen a tavaszi időszakban megkapó a kirándulni vágyók számára. A Veszprém és Pápa között található Farkasgyepű festői fekvésének és kristálytiszta levegőjének köszönheti hírnevét, és a gyönyörű vidék kellemes sétákra, kerékpártúrákra csábít. Az erdők ölelésében megbúvó Pisztrángos-tó tökéletes hátteret nyújt egy romantikus piknikhez, és igazán lenyűgöző helyszín a Csurgókút-vízesés, amelyet csendes tisztás vesz körül. A környező települések is rengeteg látnivalót rejtenek magukban. A kis sváb faluban, Gannán érdemes megtekintened az Esterházy-család mauzóleumát, Döbröntén a középkori vár romjait, a Bakonyjákóról induló kisvonattal pedig a Bakony legszebb tájain barangolhatsz. Ha kíváncsi vagy a 85 millió évvel ezelőtti élővilágra, látogass el Iharkútra, az egyedülálló dinoszaurusz-lelőhelyre.

Gaja-patak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Life.hu extra tippje:

Pihenj Pápán, csodás barokk környezetben! Hotel Villa Classica - 7.900 forint/fő/éjtől

Piknik a Kőszegi-hegység szívében

A tavaszi túraszezon tökéletes indítója az osztrák határnál lévő Kőszegi-hegység. A friss alpesi levegő, a változatos színekben pompázó erdő és a hihetetlen csend garantáltan kikapcsol és segít a feltöltődésben. A 4300 hektáron elterülő Kőszegi Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékei megannyi látnivalót nyújtanak, és az Országos Kéktúra útvonalon haladva eljuthatsz a rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforráshoz, amelyet a honfoglaló hét vezérről neveztek el. Kapaszkodj fel az Óház-kilátóra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a közeli hegyekre, és ne hagyd ki a Stájerházakat, amelyek Mária Terézia idején épültek a stájer erdészek részére. A tájvédelmi körzet területén lévő tanösvényekről bővebb infót itt találsz.

A Life.hu tippje:

A neves madártani kutatóról, Bechtold Istvánról elnevezett természetvédelmi látogatóközpontban többet is megtudhatsz a környék jellegzetes élővilágáról.

Gyönyörködj a virágzó Göcsejben!

Ha szeretsz túrázni és tartalmas kikapcsolódásra vágysz, a dimbes-dombos zalai táj, az érintetlen erdők és a völgyekben meghúzódó apró falvak feledhetetlen élményt nyújtanak, és felfedezőutad során megismerkedhetsz a göcseji népszokásokkal, ételekkel is. A Kistolmácstól és Bázakerettyétől néhány kilométerre lévő Budafai Arborétum talán május elején a legszebb, amikor az egzotikus havasszépék virágoznak. A parkban pihentető órákat tölthetsz a látványos fenyőfák és ciprusok között, a kilátóból varázslatos panoráma tárul eléd, a kialakított pihenőhelyek pedig kitűnően alkalmasak egy szabadtéri lakomára.

A Life.hu tippje:

A csömödéri erdei kisvasút mintegy 109 km hosszan kanyarog a zalai erdők között, és minden második szombaton nosztalgiaszerelvénnyel is utazhattok. A menetrendről bővebb infót itt találsz.

A Life.hu extra tippje:

Különleges élmények a világ végén - Gosztola Gyöngye Wellness Hotel - 11.750 forint/fő/éjtől

Forrás: Thinkstock

Mályinka, a nyugalom oázisa

Ha hétvégi kiruccanást tervezel a pároddal, a Bükk hegység lábánál fekvő Mályinka tökéletes hely arra, hogy gyönyörködjetek az elétek táruló természetben, és áldozzatok a romantika oltárán. Misztikus hangulatú erdei utak vezetnek a kis hegyi faluba, ahonnan csillagtúraszerűen, minden nap más irányt megcélozva fedezhetitek fel a szomszédos településeket és a Bükki Nemzeti Park számtalan érdekes látnivalóját. Ellátogathattok a szentléleki pálos kolostor romjaihoz, Jókai Mór kedvenc kirándulóhelyéhez (Örvény-kő), felkapaszkodhattok a Bálvány-hegy csúcsán álló Petőfi kilátóhoz és a jelzett túraösvényen bejárhatjátok a vadregényes Csondró-völgyet. Ha autentikus környezetben szeretnétek nyugovóra térni, szállásokat ide kattintva találtok.

A Life.hu tippje:

Igazi horgászparadicsom a lázbérci víztározó, a tó partján kezdődő, kb. 6 km hosszú Szalamandra tanösvény pedig rendkívül érdekes útvonal, meghitt pihenőhelyekkel.

Töltődj fel a mesés tolnai dombok között!

A tolnai táj kimeríthetetlen szépsége, a dombok között megbújó falvak és a végeláthatatlan szőlőültetvények a tartalmas kikapcsolódás lehetőségét kínálják a természet szerelmeseinek. A Tamásitól 27 km-re lévő Miszla hazánk azon ritka települései közé tartozik, ahol élénken ápolják a hagyományokat. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik, és számos érdekességet tartogat az idelátogatók számára. Az erdei úton elkerekezhetsz Belecska felé, ahol asztalokkal, padokkal kialakított pihenőhely fogad, majd folytathatod utad a Pacsmagi-tavakhoz, amely gazdag madárvilágáról ismert. Egy másik izgalmas kirándulóprogram a bronzkori időktől lakott település, Regöly, amelytől keletre található az 1982 óta működő kísérleti régészeti telep. Az Újszkítia nevű skanzenben megismerheted a nomád életmódot, és bepillantást nyerhetsz az ősi kézműves mesterségek rejtelmeibe. A telep előzetes bejelentkezés alapján látogatható, bővebb infót itt találsz.

A Life.hu tippje:

A környező látnivalók is megérnek egy rövid kirándulást, mint például a híres Gyulaji Vadrezervátum, a közel 800 éves simontornyai vár és a görbői kúria, ahol Vörösmarty Mihály is élt egy ideig.

Gyere és tekerj együtt Gabriellával!

A Kezdj új életet a Life.hu-val kiválasztottja, aki 50. születésnapja előtt minden hónapban szeretne egy őrültséget végrehajtani, ezúttal nyeregbe ül, hogy május végén körbetekerje a Balatont. Ha van kedved, gyere és vegyél részt az egyik edzésén, ahol találkozhatsz a Life.hu csapatával, és természetesen Gabival is. A május 18-án, 11 órakor induló Tour de Velencei-tó túrára Gabi Facebook-oldalán lehet jelentkezni. A részvétel ingyenes! Gyere és tarts velünk! 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.