hegymászás Stájerország Ausztria rafting barlang sport kikapcsolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Stájerországban, Ausztria délkeleti tartományában lélegzetelállító környezetben túrázhatsz, kirándulhatsz, kikapcsolódhatsz egyedül, párban, családdal egyaránt. Legyél kezdő vagy profi, itt egy helyen megtalálsz mindent. Rafting, kötélpálya, hegymászás, gasztronómiai örömök – örök élményeket szerzel majd!

Stájerország, Ausztria zöld szíve

Az elnevezés nem véletlen: mindössze 5 órányi autóútra Budapesttől meseszép, zöld tájakon találod magad, hátrahagyva a nagyváros zaját, a stresszt. Túlzásnak hangozhat, de ha átéled, nem lesz kétséged afelől, hogy itt egyenesen újjászületik az ember!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

A Life.hu extra tippje:

Menekülj a kánikula elől a csodálatos Zell am See partjára - Luxusszálloda a tó közelében - 26.800 forint/fő/éjtől

Gesäuse Nemzeti Park

Ausztria legfiatalabb Nemzeti Parkja, amelyen keresztülhalad az Enns folyó. Sziklák, erdők, romantikus legelők, vadvizek változatos kombinációja. Az evezés, kerékpározás és hegymászás szerelmesei, illetve a kellemes kirándulásra vágyók is megtalálják itt a számításaikat.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Rafting a Salza és az Enns folyón

Röviden: kihagyhatatlan élmény! A Salza kellemes, kezdő-középhaladóknak való pálya, az Enns már egy fokkal nehezebb. Kipróbálhatod 8 személyes hajóban vagy akár kétszemélyes kajakban is. A táj mesés, a víz kristálytiszta és iható!

Rafting a Salzán Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

A vezetők vérprofik, akik azt mondják, akár 8 krumpliszsákot is le tudnak vinni a folyón. Szóval nincs mitől tartanod, cuppanj bele a neoprén ruhába és evezz! Ha még több adrenalinfröccsre vágysz, ne hagyd ki a vízbeugrást a szikláról és a vadvízi úszást sem!

Forrás: freelife.at

A szerző tippje:

A rafting utáni jól csúszik majd a cirbolyafenyőből készült cirbolyapálinka (Zirbenschnaps).
Függőhíd a Wasserloch-szurdoknál - jó lehetőség a tériszony leküzdésére Forrás: Life.hu

Túra a Wasserloch-szurdoknál

Ausztria egyik leglenyűgözőbb karsztjelensége. Egy természethű hegymászó-ösvény mentén, a Salza felett vezető függőhídon és a szorosokon át vezető falépcsőkön és hidakon keresztül, 5 vízesés mellett juthatsz el a szurdok tetejéhez, a kétlépcsős Schleierfallhoz. A fáradozás megéri, hiszen csodálatos panoráma tárul eléd. A túra végére garantáltan leküzdöd a tériszonyod!

Forrás: wasserloch.at

A szerző tippje:

A Wasserloch fogadó specialitása a kemencében sült burgonya. Túra előtt kiváló választás, elkél majd az energia!

Ahol a víz az úr

Gondoltad volna, hogy a bécsiek nem a tisztított Duna vizét fogyasztják, mint a budapestiek többsége, hanem a 180 km-re fekvő forrásokból nyerik a kristálytiszta, alpesi vizet? 1910 óta naponta kb. 217.000 m³ ivóvíz zubog a Hochschwab hegységből Bécs felé. Már csak ezért is érdemes ellátogatni a "HochQuellenWasser" múzeumba, ahol dokumentálják a II. bécsi vízvezeték forrásvidéken végzett munkálatokat.

Útnak indul Bécs ivóvize Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Megnézheted Európa második legnagyobb ivóvízforrását, a Kläffer-forrást is, amely Bécset látja el a 2. bécsi forrásvíz-vezetéken keresztül.

A szerző tippje:

Kóstold meg te is a friss, tiszta, selymes ízű alpesi vizet. Rájössz majd, milyen szerencsések ezek a bécsiek!

Fedezd fel a legszebb geológiai múzeumot!

A Gamsban található Geocentrumban a helyed, ha többet szeretnél megtudni a Föld történetéről. Innen izgalmas geológiai felfedezőút indul, majd' 250 millió évnyi időutazást tehetsz a csodás Noth-szurdokokban.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Megéri megmászni a gyönyörű Kraus-barlanghoz vezető falépcsőket, ahol a számos cseppkő és fényben csillogó gipszkristály felejthetetlen élményt nyújtanak.

A szerző tippje:

Gyűjts köveket, amelyekből saját kezűleg csiszolhatsz, majd készíthetsz egyedi ékszert.

Palfau kötélpályakert

Igazi adrenalinbomba, csak kalandvágyóknak ajánlott és annak, aki nem szívbajos a magasban! Itt garantáltan megizzadsz majd! A kaland előtt alaposan felkészítenek a mászási technikákra és megmutatják a biztonsági felszerelés használatát. Persze még így is előfordulhat, hogy valakit le kell „menteni" a pályáról...:)

Forrás: freelife.at

Akinek túl extrém a kötélpálya, kipróbálhatja honfoglaló őseink fegyvernemét, az íjászkodást. Jó buli ez is, élvezni fogod, ahogy egyre ügyesebben célzol a kiszemelt célpontokra. Még több infóért kattints IDE!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

A szerző tippje:

Zárd a napod egy igazi, osztrák menüvel: kenyérleves, sajtos nokedli, salzburgi galuska.

Ökológiai lábnyom - Milyen környezettudatosan élsz?

Ausztria első bejárható ökológiai lábnyomának ösvényén, egy interaktív labirintuson végighaladva tudhatod meg, életviteleddel hogyan terheled a környezeted. Vigyázz, csak akkor jutsz ki, ha helyesen válaszolsz! A tanösvény végén tippeket is kapsz a környezettudatosabb életvitelhez. Iskolai csoportok gyakran látogatnak ide, sőt, a biológiaóra is sokkal élvezetesebb ebben a környezetben!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Miután megtaláltad a labirintusból kivezető utat, a „Weidendom" élményközponthoz érkezel, ahol koncerteket, filmvetítéseket, közös sütögetéseket tartanak. Ennek egy része akadálymentesített, így a kerekesszékesek is felfedezhetik. További hasznos infókat ITT találsz!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Túra után egy kis kultúra – ne hagyd ki a világ legnagyobb kolostorkönyvtárát!

Az admonti kolostort feltétlenül érdemes megnézned! Ne egy unalmas könyvtárlátogatásra készülj, hanem egy igazi szájtátós élményre.

Forrás: APA/Hans Klaus Techt

A pazar admonti kolostorban a világ legnagyobb kolostorkönyvtára vár, amely a késő barokk művészet nemzetközi rangú építménye.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

A szerző tippje:

Ne hagyd el Ausztriát, amíg meg nem kóstoltad a tökmagolajos vaníliafagyit. Ne ijedj meg tőle, igazi ízorgia lesz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.