Színek, illatok, hangok és érzések kaleidoszkópja: Hozd ki a legtöbbet Peruból!

Dél-Amerika Machu Picchu utazás Lima Peru szabadidő nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Peruba a legtöbben azért utaznak, hogy a titokzatos Inka-ösvényen keresztül eljussanak Machu Picchuhoz, a legendás romvároshoz. A vibráló metropolisz, Lima és az ősi birodalmi főváros, Cuzco is kap némi figyelmet, ám a varázslatos dél-amerikai ország ennél többet is képes nyújtani. A Life.hu most csokorba szedte a hat legfontosabb dolgot, amit meg kell tenned Peruban!

Lebegj a titokzatos Nazca-vonalak felett!

A Pampas de Jumana nevű fennsíkon található ősi geoglifák az emberi művészet legtitokzatosabb alkotásai, amelyek különféle állatfigurákat, geometriai mintákat és egyenes vonalakat ábrázolnak. Számos elmélet született arról, hogyan és miért hozták létre ezeket a gigantikus rajzokat, ám egyik sem tűnik igazán meggyőzőnek - mindettől függetlenül a világörökségét részét képező Nazca-vonalak Peru legnagyobb idegenforgalmi nevezetességei közé tartoznak. Ha szeretnél te is részesévé válni ennek a csodának, nevezz be egy izgalmas sétarepülésre, hiszen a hatalmas területen lévő alakzatokat teljesen csak a levegőből lehet látni.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

Sokan úgy vélik, hogy Egyiptom a múmiák földje, ám Peruban is meglepően sok mumifikálódott emberi maradvány látható. A Nasca városától 30 km-re délre lévő Chauchilla temetőben megtekintheted ezeket az ősi holttesteket.

Hallgasd az esőerdők énekét!

Tudtad, hogy Brazília után Peruban van a világ legnagyobb összefüggő trópusi esőerdője? Peru területének mintegy 60%-át borítják az Amazonas erdői, ami a hatalmas Andok-hegységgel és a Csendes-óceánnal együtt változatos, egyedülálló ökoszisztémát eredményez. A két fő belépési pont az Amazonas-medencébe a Loreto régió fővárosa, Iquitos és a bolíviai határtól nyugatra lévő Puerto Maldonado. Van valami hátborzongató, mégis idilli abban, amikor a dzsungel közepén alszol a bungalódban, és esőcseppek kopognak a nádtetőn, miközben a vadon élő állatok üvöltése hallatszik a távolból.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Egyetlen ország ezernyi látnivaló - Peru egy életre szóló élmény! Már 599.500 Ft/ fő / 13 éjtől.

Járd be az inkák Szent Völgyét!

2007 óta a világ új hét csodája között szerepel a perui Andok déli láncolatában, a tengerszint felett 2430 méter magasságban elhelyezkedő ősi romváros. A 15. században épült Machu Picchu az inka civilizáció legjelentősebb tárgyi öröksége, amelyet „perui történelmi szentély" címmel ruháztak fel. Ha szeretnéd megismerni a világ egyik legmisztikusabb helyének titkát, a rengeteg turista miatt célszerű előre megtervezned az utazást!

Bár Machu Picchu egyértelműen Dél-Amerika első számú látványossága, a történelem és kultúra ínyenceknek elengedhetetlen az Urubamba folyó kanyargós völgyébe, más néven a Szent Völgybe tett látogatás. A romoktól és a régészeti lelőhelyektől eltekintve a régió jól ismert a méltóságteljes nyugalomról, a gyönyörű természeti környezetről és a virágzó mezőgazdaságról.

A Life.hu tippje:

Vezetett túrákra Cuzcóból is benevezhetsz, és a térségben olyan izgalmas szabadtéri tevékenységnek hódolhatsz, mint a vadvízi evezés, a lovaglás, vagy a hegyi kerékpározás. Pisac a Szent Völgy álmos faluja, ahová nem csupán az inka fellegvár romjai, hanem a szabadtéri kézműves piac miatt is érdemes ellátogatnod.

Raftingolj a Colca-kanyonban!

Ha szeretsz túrázni és élsz-halsz a kihívásokért, nem szabad elszalasztanod a világ második legmélyebb kanyonját Dél-Peruban. A több mint 100 km hosszú, helyenként 3400 méter mélységű Colca-kanyont világhírűvé a levegőben vitorlázó kondorkeselyűk, a végtelen trekking lehetőségek, a fantasztikus kilátópontok és a hűen őrzött inka hagyományok tették. Perunak ezen a táján egyedülálló élményekben lehet részed: betérhetsz a teraszosan megművelt völgy apró falvaiba és „fővárosába", Chivay-ba, ahol megcsodálhatod a watitit (szerelmi táncot) járó kecsua párokat, lubickolhatsz a tiszta, meleg vizű forrásokban, és raftingolhatsz az ezüstösen csillogó Colca folyón.

A Life.hu tippje:

Tudni szeretnéd, hol van a legjobb szörfös hely Peruban? A tengerparti város, Máncora fantasztikus élményt nyújt tiszta homokos strandjaival és kellemes klímájával, méteres hullámainak köszönhetően pedig tökéletes hely a vízi sportok szerelmeseinek.

Ismerkedj meg egy különleges vízi életformával!

Peru egyik legeredetibb látnivalója a Titicaca-tó az andoki magas-fennsíkon, amely eltekintve attól, hogy a világ legmagasabban (3850 m) fekvő hajózható tava címmel büszkélkedhet, bepillantást enged a bennszülött közösségek mindennapi életébe is. Puno kikötőjéből hajóval közelítheted meg azokat az úszó nádszigeteket, ahol az uro indiánok laknak. Az őslakosság eredetéről a mai napig nagyon keveset tudni, és a legenda szerint, amikor az inka király megkérdezte tőlük, „Kik vagytok ti?", így válaszoltak: „Mi vagyunk a Föld első lakói, és fekete a vérünk." A sötétkék tó felszínén lebegő, totora-nádból készült szigeteken a mai napig élnek kecsua es aymara indiánok, akik elsősorban halászatból, madárvadászatból és szövésből tartják el magukat.

A Life.hu tippje:

A Titicaca-tóhoz tett kirándulás fénypontja lehet a bolíviai Isla del Sol (Nap-sziget), Kolumbusz előtti időkből származó romokkal, csodálatos kilátással, izgalmas túrákkal és sok-sok napsütéssel.

Vedd nyakadba a „Királyok városát"!

Csodálatos múzeumok, történelmi katedrálisok, gyarmati kúriák, pulzáló éjszakai élet és vásárlási lehetőségek tömkelege: ez Lima, Peru nyüzsgő fővárosa, ahol pillanatok alatt otthon fogod érezni magad! A Csendes-óceán partján fekvő metropolisz lehet életed legkalandosabb utazásának utolsó állomása. A világörökség részévé nyilvánított történelmi belvárosban megcsodálhatod a tucatnyi faragott erkélyt, az érseki palotát, a San Francisco kolostort és a spanyol gyarmati korszak építészeti stílusát tükröző székesegyházat. A Huaca Pucllana piramist Miraflores-ban, Lima legelőkelőbb negyedében fotózhatod le, és ha szeretnéd megkóstolni Peru nemzeti ételét, a „ceviche"-t (nyers hal citrusos-fűszeres pácban), a belvárosban remek cevicheriákra bukkanhatsz.

A Life.hu tippje:

Sétálj végig a bohém Barranco negyed sikátorain, és buszozz fel a Cerro San Cristóbalra, ahonnan szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a környékre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.