Pisa jóval több, mint gondolnád - kalandozz velünk az olasz városkában!

turista Olaszország látnivalók Dóm tér pisai ferde torony Pisa város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetente kétszer közlekedik fapados repülőgép Budapest és Pisa között. Az a pár nap, amit a két járat között a kisvárosban el lehet tölteni, pont elég ahhoz, hogy belekóstolj a dolce vitába és fürödj a tengerben.

Pisát főképp az UNESCO örökségek közé sorolt Csodák terén (van, aki Dóm térnek nevezi) álló ferdetorony, a Keresztelő kápolna és a Dóm épületegyüttese miatt keresik fel a turisták.

Forrás: Polesz Ábel

Ezen kívül a városban nem áll rengeteg történelmi emlékmű, a másik kiemelt látnivaló a Piazza dei Cavalieri középkori épületeivel, palotáival. A város hangulata viszont hamisítatlan olasz: gyönyörű kis házak, burjánzó növényzet a kertekben és a balkonokon, hangulatos kisvendéglők és rengeteg turista. A közel 100 ezer lakosú város megközelítése a reptérről igencsak egyszerű és gazdaságos, a helyi LAM Rossa vonalon közlekedő busz 1,2 euróért visz be a városközpontba 20 perc alatt, onnan pedig bármerre lehet sétálgatni, de akár a Dóm téren bérelhető biciklivel is körbejárható a város.

Enni, inni viszont nem itt, a szűk belvárosban érdemes, elég pár utcával tovább menni és csupa olyan házias étterembe ütközik az ember, amit leginkább a helyiek, és csak az általuk ide irányított turisták látogatnak. A Dóm térhez közeli Pasticceria Dolce Pisa nevű cukrászdában a Via Santa Maria 83-ban nemcsak reggelit, de finom, házias ebédet, tésztákat, salátát vagy szezonális hidegtálat is fogyaszthatsz. Persze egy finom olasz eszpresszót elkortyolni a Dóm téren mindenképpen érdemes, úgy, hogy rálátsz a világ egyik legszebb terére és a ferdetoronyra.

Forrás: Polesz Ábel

A tornyot belülről is megnézheted, ám ez igen speciális módon működik. A tetejére 294 lépcsőn lehet feljutni, interneten pedig jó előre is tudsz belépőt foglalni egy meghatározott időpontra. Ez nem olcsó mulatság, 18 eurót kérnek a turistától, aki biztosan kifizeti, ha már ideutazott. Ha felmész, belül, a lépcsőkön haladva is érzed, hogy ferde a torony, a tetejéről pedig rálátsz a városra és az azt körbevevő hegyekre, az Appenninekre.

Forrás: Polesz Ábel

Plusz 5 euróért léphetsz be a keresztelő kápolnába, a Dóm látogatása viszont díjtalan. Ez nem azt jelenti, hogy lazán besétál az ember - időpontot kell foglalni! Ezt a téren két irodában is megteheted (ilyenkor ingyenes belépőt kapsz). Ha nem foglaltál előre, de szerencséd van, akkor pár órán belül megtekintheted az építészeti remekműveket. Ha nincs kedved várni, akkor sétálj ki az Arno folyó partjára vagy a sétálóutcába, a Corso Italiába, ahol a legnagyobb olasz márkák üzleteit találod. Kávézz egy jót és kortyolj aperitivót: alkoholos proseccót vagy alkoholmentes Aperolt, Crodinót. Olasz piacot szerdánként, a belvárosból 15 perc sétával elérhető Via Papparellin találsz.

Forrás: Polesz Ábel

A Life.hu extra ajánlata:

Csodálj meg számtalan toszkánai látványosságot utazásod során! Irány a Toscana-Emilia Romagna körutazás már 66.900 Ft/ fő / 4 éjtől.

Mivel a kisváros a Ligúr-tengertől csak 7 és fél kilométerre fekszik, a belvárosból induló helyi busszal fél óra alatt kijuthatsz a tengerpartra, mindössze pár euróért. A tengerpart olyan, mint amit a hazánkhoz közeli Jesolóban szokott meg a magyar turista. Sok-sok napernyő, amíg a szem ellát, avíz nem olyan áttetsző, mint Szicíliában, de azért bőven megéri megmártózni benne. A tengerparton privát strandok és néha eldugva egy-egy szabadstrand várja a fürdőzőket. Itt a privát strandok előtti homokos részen sem szabad „ingyen" kifeküdni a törölközőre, mint sok más fürdőhelyen. Azonnal jelzi az úszómester, hogy a szabadstrand hány méterre található. Viszont ezek a fizetős strandok igényesek, mindenhol van bár és mellékhelyiség, gyerekjátszótér és egyéb kényelmi szolgáltatások.

Ha nem elégszel meg a sárgásbarna színű homokkal, nem kell túl messzire utazni, hogy hófehér homokos tengerpartot találj. Keresd fel a Pisától 42 km-re fekvő Rosignano Marittimo nevű városkát, amelynek Rosignano Solvay és Vada nevű külterülete között 4 kilométeres fehérhomokos szabadstrand található, itt-ott büfékkel.

Forrás: Polesz Ábel

A korábban a trópusi tengerpartokra hajazó partszakaszon több év alatt a belga műanyagot és kémiai anyagokat gyártó Solvay csoport 1 kilométerre található gyára miatt változott át a homok. Itt többek között szódabikarbónát, sziksót, szódát, sósavat gyártanak, az innen kikerülő meszes anyagok adták ezt a fehér színt a homoknak.

A különleges fürdőhelyet többször is jutalmazták a „Kék zászló" nevű kitüntetéssel, amit az Európában található legkiválóbb strandoknak ítélnek oda. Ez a környezet tisztaságának és rendezettségének, valamint a strandok és kikötők kiváló felszereltségének nemzetközi szimbóluma.

Kék zászló program

A Kék zászló program a strandok és kikötők vizének tisztaságát jelzi. A program 1985-ben Franciaországból indult ki, s azóta már a világ számos országában alkalmazzák a jelzést. Az európai terjedése 1987-ben indult meg, az Európai Bizottság támogatásával, majd 1992-ben szigorítottak a feltételeken, s egységesítették az osztályozási rendszert. 2001-ben terjesztették ki a programot Európán kívülre is. 2008-ra 37 országban 3700 strand vett részt a programban.

A város, amit nem csak Rómeó és Júlia miatt érdemes felkeresnihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140529-verona-a-tortenelmi-emlekek-es-apro-reszleket-szines-egyvelege.htmlÉszak-Olaszország egyik gyöngyszeme a 260 ezer lakosú Verona, amely az elmúlt évtizedben Firenze után a turisták egyik legkedveltebb célpontjává nőtte ki magát. Ha ellátogatsz a városba, járj nyitott szemmel és igyekezz megérezni a hangulatát, ami a ritkaságnak számító történelmi emlékek mellett az apró részletekben rejlik. Utazás--Nápolyt látni és meghalni? Na ne, inkább jókat enni, fürödni és kirándulni!http://www.life.hu/lifeutazas/20140708-napolyi-turahoz-hozzatartozik-capri-a-vezuv-es-pompei-latogatasa.htmlA Nápolyt látni és meghalni szállóige eredete bizonytalan: talán csak egy félreértésből származik, vagy J. W. Goethe írta le az Utazás Itáliában című művében, miután a városban járt. Az biztos, hogy érdemes az életben legalább egyszer ellátogatni Nápolyba. Nemcsak a város, hanem a környékén található látnivalók is kihagyhatatlanok: Pompei, a Vezúv és persze a világ egyik legszebb vidéke, Capri szigete.UtazásOrigoEz a hely elvarázsol! Garda-tó, a mediterrán luxushttp://www.life.hu/lifeutazas/20140429-garda-to-luxus-nyaralohely.htmlElegánsan öltözött emberek, hangulatos éttermek, minden szegletében igényes környezet – mintha nem is egy tó partján, hanem a gazdagok egyik kedvenc hercegségében, Monte Carlóban járnánk. Ez az álomvilág Észak-Olaszországban, a Velencét és Milánót összekötő autópálya Peschiera nevű kijáratnál, Budapesttől 850 kilométerre azonnal megérint. Goethe szerint az Észak-Olaszországban található, kékeszöld színű Garda-tó a természet csodája. Milyen igaza van! UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.