Isztambul: kavargó világváros a müezzin hangjára

Isztambul Taksim tér mecset Aranyszarv öböl Boszporusz utazás Kék mecset Törökország Topkapi palota városlátogatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Isztambulba két fapados légitársaság repül naponta Budapestről. Ha időben foglalsz jegyet, nem túl drága mulatság eljutni ebbe a varázslatos, nyugati és keleti kultúrát ötvöző városba, ahová már nincs szükség vízumra.

A várost alapvetően két különálló, európai és ázsiai részre tagolja a Boszporusz. A repülőtérről mindkettőt - a hagyományos shuttle buszon kívül - a helyi busszal is megközelítheted. Ehhez csak egy a reptér épülete előtt beszerezhető, bankkártya kinézetű Istanbulkart nevű elektromos bérletre van szükség, amit a városban mindenfajta tömegközlekedési eszközön használhatsz, még a hajókon is. Ez az a város, ahol nem lehet bliccelni! Már a villamosmegállóba is csak kapurendszeren keresztül juthatsz be, így érdemes bérletet venni, már ha nem taxizni szeretnél, ami egyébként nem drága mulatság.

A Life.hu extra tippje

Ismerd meg ezt a nyüzsgő várost, és fedezd fel a legjobb helyeket egy hétvége alatt! Isztambul repülővel-99.500 Forint/fő/2 éjtől

Ha az ázsiai partra induló buszt választod, a Kadiköy nevű negyedből hangulatos kishajóval utazhatsz át a Boszporuszon az európai, történelmi részbe. Ahogy közeledik a hajó Európa felé egyre inkább tárul fel az a kép, ami a turistákat ide vonzza: a város domboldalán található hatalmas mecsetek lenyűgöző látványa.

Forrás: Polesz Ábel

Ha az európai oldalra mennél azonnal a reptérről, akkor az isztambuli felhőkarcolónegyed tövében szállhatsz át a metróra. Itt egy nagyon modern városrészre bukkanhatsz, ahol érdemes felmenni Törökország legmagasabb épületének tetejére: a Sapphire nevű bevásárlóközpont 261 méterével Európa 7. legmagasabb építménye.

Forrás: Polesz Ábel

A város európai és ázsiai oldalát az 1510 méter hosszú acélpilléres függőhíd, a Boszporusz köti össze. Érdekes érzés, egyik pillanatban még Európában, pár perc múlva pedig egy másik földrészen állhatunk.

Forrás: Thinkstock

Ne aggódj, ha átérsz, nem találod egy teljesen másik világban magad! Igaz, Ázsiában már kevesebb olyan látnivaló található, amiért ebbe a városba utaznál, de különlegességekben itt sincs hiány. Felejthetetlen élményt nyújt a helyiek speciális, utcai piknikezési szokása a Boszporusz tövében fekvő parkban. A családok apró mobilgrillekkel felszerelkezve érkeznek és a flaszteren ülve sütögetik a vacsorájukat. Mellettük elsétálva biztosan összeszalad a szádban a nyál, a finom illatokat beszippantva egészen biztosan megéhezel egy jó kis kebabra (nyársra húzott, darált húsból készült húsétel) vagy sült zöldségre. Sajnos nem kínáltak meg minket, pedig nagyon érdeklődve figyeltük őket!

Forrás: Polesz Ábel

A híd tövében nem csak a gasztronómiának hódolhatunk: itt áll a Beylerbeyi-palota, a török szultánok nyári rezidenciája. A hídtól jobbra pedig egy különleges negyedet fedeztünk fel. Ez a 17. század óta nagyrészt nem muzulmán vallásúak, főleg zsidók által lakott terület, a Kuzguncuk, amely a 19. század második felében nyerte el mai jellegzetes városképét. Az egyedi fából épült házakból és villákból álló festői városrész gyakran szolgál a török filmipar kellékeként. Hangulatos épületeiben és tetőbárjain csak úgy pezseg az élet, vasárnaponként pedig szinte minden sarkon egy boldog menyasszonyba botlik az ember.

Forrás: Polesz Ábel

Ha az európai oldalt indulunk el felfedezni, ahol a legtöbb olyan látnivaló található, ami miatt felkeressük ezt a várost, ott sem mindegy, hogy melyik oldalon állunk. Az Aranyszarv öböl nevű tölcsértorkolat két részre osztja az európai oldalt, amelynek óvárosát és a modern városnegyedet a Galata híd köti össze. A történelmi városrész, az Eminönü negyed jellegzetessége a Topkapi-palota, a Kék mecset, a vele szemben található Hagia Sophia, több dzsámi, a fedett Nagybazár, a fűszerbazár és az "elsüllyedt palotának" elnevezett látogatható ciszterna.

Forrás: Polesz Ábel

Érdemes csak úgy céltalanul is sétálni ezeken az utcákon: kis sikátorokba, rengeteg látni- és kóstolnivalóba botlasz mindenfelé, a hangulat pedig egyszerűen fantasztikus. Kóstold meg a helyi perecet, a simitet, csemegézz a keleti édességboltok kínálatából, mindenképpen próbáld ki a mennyei, sajt alapú helyi édességet, a künefét. Egyél parázson sült kukoricát az utcán és a kívánság szerint megtöltött, főtt burgonya is kihagyhatatlan ínyencség.

Ha belefáradtál a sétálásba, akkor a T1-es villamossal bejárhatod az egész óvárost. Szinte minden olyan hely előtt elhalad, amit látni kell sőt, átvisz a Galata hídon is.

Forrás: Polesz Ábel

Ezen inkább gyalog érdemes átmenni az Aranyszarv öböl fölötti részbe, a Beyoglu negyedbe. A híd aljában hangulatos éttermekbe csalogatják a turistákat, de sokkal jobban jársz, ha inkább a híd északi tövében található halpiacot választod.

Forrás: Polesz Ábel

Az halakat kínáló standok mögött főleg a helyiek által látogatott apró éttermek, kifőzdék bújnak meg. Itt egészen biztos, hogy friss a hal, és nagyon jó áron tömheted tele magad tengeri herkentyűkkel, amiket aznap reggel fogtak ki. Érdemes ebben a negyedben elidőzni. Ha nem akarsz sokat gyalogolni, akkor a híd tövéből induló, alagútban közlekedő siklóval felmehetsz a végállomásra, a Tunel nevű megállóba, ahol máris a város modern negyedében, a sétálóutcának kialakított Istikal sugárúton találod magad. Ha viszont nézelődnél és sétálgatnál, akkor először a Galata torony felé vedd az irányt.

Forrás: Thinkstock

A torony 62 méter magasan emelkedik az öböl bejárata fölé, innen csodálatos kilátás nyílik az óvárosra.

Forrás: Polesz Ábel

Ha tovább haladsz a hangulatos utcácskákon keresztül, gyalog is eljutsz a bevásárló- és sétálóutcába, ami a város szórakozónegyede is. Az utcán végighaladó, piros nosztalgiavillamossal érdemes pár megállót utazni, remek időutazás egy modern utca közepén.

Forrás: Polesz Ábel

Ha nyüzsgő életre, moziba, galériába, vásárolni vagy szórakozni vágysz, biztos, hogy ezen a környéken lyukadsz ki. A kis utcácskák telis tele vannak hangulatos, korrekt árú éttermekkel, amikhez a házak tetején gyakran egy tetőkert is tartozik. Halat és mindenféle helyi finomságot tényleg olcsón ehetsz, de kihagyhatatlan az utcán árusított mazsolás, rizses kagyló, amit előételként mindenképpen érdemes megkóstolni.

Forrás: Polesz Anita

A sugárút végén található Taksim térről az elmúlt években gyakran hallottunk, a '70-es években vált a tüntetések fő helyszínévé. Itt vízágyúkat, kisebb bevetésre használt gépkocsikat még mostanában is láthatsz: minden este felvonul a katonaság és a rendőrség a lakosság és a rengeteg turista nyugalmának biztosítása céljából.

Ha még nem elég a sok látnivaló, akkor városi komppal Eminönüből hajózhatsz a Boszporuszon a Fekete-tengerig. Másfél óra alatt pár száz forintért a Büyükada-szigetre juthatsz, amely a Márvány-tenger kilenc szigetének a legnagyobbika. Az út mentén modern villanegyedek és történelmi látnivalók mellett hajózol el. Ha nagyon elfáradsz, irány egy török fürdő, azaz egy tradicionális török hamam. Igaz, egyáltalán nem olcsó, de ha már egyszer ott jársz, nem szabad kihagyni!

Városnézés egy kicsit más aspektusból: ringatózz Európa vizein!http://www.life.hu/lifeutazas/20140825-varosnezes-egy-kicsit-mas-aspektusbol-hamburg-annecy-szentpetervar-utrecht.htmlA velencei gondolázás varázsa megkérdőjelezhetetlen, ám léteznek legalább ilyen gyönyörű, kevésbé turistaközpontú vízi városok Európában is, és mindegyikük különleges a maga módján. Amikor felszállsz a hajóra, érezni fogod, hogy a világ tempója lelassul, és a vízen lebegve nem csupán kedvet kapsz egy másfajta életmódhoz, de az igazi szépségek is feltárulnak előtted.Utazás--Nem a szemed káprázik! Mágikus helyek az éjszakában http://www.life.hu/lifeutazas/20140825-magikus-helyek-ejszaka-szentjanosbogar-barlang-uj-zeland-catatumbo-venezula.htmlA Föld fényes nappal is megannyi látnivalót kínál, ám léteznek a világban olyan különleges helyek, amik sötétedés után egészen más arcukat mutatják. Ha kedved támadt egy izgalmas barangoláshoz - akár képzeletben, akár a valóságban -, a Life.hu most olyan scifibe illő utazásra invitál, ahol élvezheted az anyatermészet elképesztő alkotásait!Utazás--Érezd magad királynőnek! 4 szuper program a Fertő-tó környékénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140814-ferto-to-fertod-ausztria-eisenstadt-kismarton-forchenstein-frakno-vara-utazas.htmlA Fertő-tó legalább olyan kiváló nyaralóhely ilyenkor, mint a Balaton vagy a Velencei-tó. Fürdésre is alkalmas, ráadásul olyankor is remek programok sorát kínálja, amikor nincs igazán strandidő. Mutatunk négy remek helyet a környéken.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.