Őszi csavargás Miskolcon - Pál Dénessel

Forrás: www.panoramio.com -
Pál Dénes Voice Sztárban sztár turizmus Miskolc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jólesne egy kis lazítás, de csak néhány napra tudsz elszabadulni a munkahelyedről? Az októberi hosszú hétvége remek alkalom az utazásra, és ha érdekel a zene, a történelem, az építészet, akkor Miskolc tökéletes választás. Pál Dénest számtalan emlék köti szülővárosához, és mindig szívesen gondol vissza az itt töltött évekre. A Sztárban sztár versenyzője most azokra a helyekre kalauzolja el a Life.hu olvasóit, ahol igazi felüdülés néhány órát eltölteni. 

Régi és új tökéletes kombinációja

Mindegy, hogy egy kávézó teraszáról szemléled a város forgatagát, megnézel egy érdekes tárlatot a múzeumban, vagy csak bolyongsz a zegzugos utcákon, Észak-Magyarország legnagyobb városa rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A Bükk hegység lábánál lévő Miskolc néhány év alatt jelentős változáson ment keresztül, az acélvárosból hazánk dinamikusan fejlődő szellemi, kulturális központjává vált, színvonalas programokkal és turisztikai látnivalókkal. Belvárosának sajátos hangulata szinte az első pillanatban magával ragad, és egy tartalmas séta során megismerkedhetsz legjelentősebb értékeivel.

A Miskolci lányok szoborcsoportja Forrás: Wikipedia

A Városház teret és a Szinva-parkot összekötő szakasz Miskolc sétálóutcája. A téli időszakban, az első adventi gyertya meggyújtása után a főutca ünnepi fényárban úszik. Nyáron számtalan étterem, kávézó nyújt lehetőséget arra, hogy jókat együnk és igyunk, vagy beszélgessünk egy nagyot a barátainkkal" – mondta a 23 éves énekes a Life.hu-nak. Az ősz is tartogat szezonális finomságokat, a megújult Búza téri Vásárcsarnokban egyszerűen beszerezheted az ebédre valót. A Széchenyi utca számos történelmi épületet rejt magában, köztük az egykori Három Rózsa Szállót, ahol 1840-ben Kossuth Lajos is megszállt és a szecessziós Weidlich-palotát, ám a túloldalán található Szent István tér színpompás virágórája is csodálatos látvány.

Szinva-völgy Forrás: www.panoramio.com

Life.hu tipp

A Szinva-patakról elnevezett terasz a helyiek népszerű találkozóhelye, és miután fotózkodtál a Miskolci lányok szoborcsoportja előtt, a Szerelmesek hídjánál te is elhelyezhetsz egy lakatot.

Szívd magadba a kultúrát!

A „nyitott kapuk városa"-ként emlegetett Miskolc turisztikai vonzereje gazdag történelmi és kulturális értékekben rejlik, és minden évszakban tartogat meglepetéseket. A 190 éves teátrumban játszott egykor Déryné Széppataki Róza, az épületegyüttesben található Színháztörténeti- és Színészmúzeumban érdekes dolgokat tudhatsz meg a miskolci színjátszás hosszú történetéről. Innen továbbsétálhatsz a Hősök teréhez, amelynek jelentősebb nevezetességei közé tartoznak a barokk minorita templom és a rendház, a neoromán stílusú zsinagóga és a Postapalota. Miskolc egyedülálló nevezetessége az ortodox templom hazánk talán legszebb ikonosztázával, míg a mellette lévő múzeumban megcsodálhatod Közép-Európa egyik leggazdagabb ortodox egyházi gyűjteményét. A hangulatos Deák téren lévő Feledy házban a Kossuth-díjas képzőművésznek és kortársainak lenyűgöző alkotásait tekintheted meg, ám a Miskolci Galériának otthont adó Dőry-kúria és a Herman Ottó Múzeum is megér egy látogatást. Az Erzsébet tér felé is érdemes elkanyarodnod, ahol az ország első egész alakos Kossuth-szobra és a Miskolci Akadémiai Bizottság impozáns székháza található. A Wälder Gyula tervei alapján épült neobarokk Zenepalota fontos szerepet játszik a város kulturális életében, 400 férőhelyes hangversenyterme elsődlegesen koncerteknek ad otthont.

Zenepalota Forrás: Wikipedia

Life.hu tipp

A magyar színjátszás egyik legnevesebb színésznőjének, Déryné Széppataki Rózának emlékét a városban számos helyütt őrzik, sírját a Szent Anna temetőben nézheted meg.

Fedezd fel a történelmi Avas kincseit!

A belvárostól délre emelkedő 234 méter Avas olyan látványosságot kínál, mint a gótikus stílusban épült avasi református templom és a mellette álló 16. századi harangtorony, a domb oldala pedig ódon borpincéket rejt. A 6 hektáros Avasi arborétum sem fog csalódást okozni, hisz hazánk egyik leggazdagabb tűlevelű gyűjteményével rendelkezik. „Ha valaki Miskolcon jár, feltétlenül el kell mennie az Avasi kilátóhoz, ahonnan gyönyörű látvány tárul elénk, de a közel 57 ezer négyzetméteres park, a Népkert is tökéletes felüdülést nyújt" - fűzi hozzá Dénes. A parkban tett kellemes séta után biztosan jól fog esni egy finom ebéd a több mint 100 éves múltra visszatekintő Vigadó Étteremben.

Az avasi arborétum Forrás: www.conifertreasury.org

Miskolc környéke is rengeteg látnivalót tartogat, amit nem szabad kihagynod. A festői szépségű Lillafüred a Bükk gyöngyszeme, a Miskolc-Felsőhámor feletti hegyoldalon található Szeleta-barlang a hazai ősemberkutatás egyik legfontosabb lelőhelye, a kis hegyi falu, Bükkszentkereszt pedig jól ismert a bükki füvesemberről, Szabó Gyuri bácsiról.

Pál Dénes tippje

„Miskolctapolca a béke szigete. Nemcsak családoknak nyújt felhőtlen kikapcsolódást, de a romantikára vágyó pároknak is. A Barlangfürdő gyermekkorom egyik kedvenc helyszíne volt, így azt külön szeretettel ajánlom mindenkinek. Aki érdeklődik a történelem iránt, szeretni fogja a diósgyőri várat: kissrácként szájtátva néztem a fegyvereket, a páncélokat, és az íjászkodást is kipróbálhattam, ami óriási élmény volt számomra. Nemrégiben pedig én vihettem el az unokahúgomat, és nagyon jó érzés volt látni, hogy mennyire élvezte a programokat."

A Life.hu extra tippje

A világhírű Barlangfürdőhöz közeli négycsillagos szálloda, a Calimbra Konferencia és Wellness Hotel gyönyörű természeti környezetével, mediterrán hangulatával és szolid eleganciájával Miskolctapolca igazi ékszerdobozának számít. Itt érdemes megpihenni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.