A világ egy városban: londoni séta Józan Lászlóval, a Barátok közt színészével

Forrás: Thinkstock -
Józan László Barátok közt London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Samuel Johnson angol író híres mondása, „Aki belefáradt Londonba, belefáradt az életbe" máig igazul hangzik, és ha nyakadba veszed a várost, hamar ráébredsz arra, hogy szédületes sokszínűségét, különleges varázsát és lendületes izgalmasságát nehéz szavakba önteni. A Barátok közt sztárját igazi szabadságérzet keríti hatalmába, ahányszor a nyüzsgő utcákon sétál. Néhány hete érkezett vissza a brit fővárosból, és frissen szerzett élményeiről örömmel mesélt a Life.hu-nak. 

Hangulata, pezsgése, szépsége felülmúlhatatlan

London az Európai Unió legnépesebb városa, és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Területén körülbelül 300 különböző nyelvet beszélnek, és a lakosság több mint 30%-át első, második és harmadik generációs bevándorlók alkotják.

Forrás: Thinkstock

A brit főváros kulturális élete felülmúlhatatlan, a világ tíz legjobb múzeuma és galériája közül három itt található, több mint 800 könyvesbolttal büszkélkedhet, és évente kb. 17 ezer zenei előadást, valamint 250 fesztivált rendeznek itt. A Junior Prima-díjas színész ösztöndíjasként tanult a vibráló metropoliszban, és mivel imádja a munkáját, szabadidejében is szívesen megnézett egy-egy darabot. A Billy Elliot musical, aminek a zenéjét Sir Elton John szerezte, olyan színházi élményt nyújtott számára, amire egész életében emlékezni fog, és mindenkinek szívesen ajánlja.

Józan László Forrás: Józan László

A Life.hu extra tippje

Pörgős napok, millió látnivaló - Városlátogatás Londonban - 99.900 forint/fő/4 éjtől

A gasztronómia kapcsán is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk Londonról. Mára egyenrangúvá vált európai riválisaival, ahol ugyanúgy megtalálhatod a három Michelin-csillagos éttermeket, az olcsó, ám kiváló minőségű kínai kifőzdéket és a magas színvonalú 'curry house'-okat. Eközben a klasszikus londoni pubokról sem szabad megfeledkezned - főleg távol a központtól -, ahol tesztelheted a finom helyi söröket, így átfogó képet kaphatsz a dinamikus nagyvárosról. Az ínycsiklandó fish and chipsről, az angolok és a fiatal színész kedvencéről nem is beszélve, amit szinte minden utcában megkóstolhatsz.

Forrás: Thinkstock

Józan László tippje

Nagyon szeretem a várost éjszaka is. A Buckingham-palotát az esti megvilágítás különösen széppé teszi, és az is fantasztikus látvány, ahogy a lemenő nap sugaraiban csillog a Tower-híd.

Itt az lehetsz, aki lenni akarsz!

Ha kiülsz egy hangulatos pub teraszára, és csak bámulod a járókelőket, egy különleges divatshow szemtanúja lehetsz. A preppytől a hipszterig, az elegánstól az excentrikusig mindenféle fazonokat láthatsz, így ihletet meríthetsz az 'utca emberének' stílusából, akinek semmi sem túl sok, és soha semmi nem elég. Ez az a szabadság, amiben London egyedi, ami megkülönbözteti más városoktól, és az első dolog, amit neked is meg kell tanulnod, amint megérkezel. De nem csak az öltözködési kultúra az, ami a brit fővárosra nézve sajátos. Többről van szó. Nem számít, honnan érkezel, ki vagy és mit csinálsz, mert az örökké pulzáló metropoliszban az lehetsz, aki csak akarsz, és azt is megengedheted magadnak, hogy valóra váltsd legmerészebb álmaidat. London a globális divatvilág fényes csillaga, ebből következően tökéletes hely, hogy kedvedre válogathass a kiváló high-street klasszikusokból és a high-end márkákból. A lenyűgözően elegáns Regent Streeten és a történelmi Jermyn Streeten sorakoznak a leghíresebb üzletek, az előkelő Mayfair negyed a hírességek favoritja, ahol neves dizájnerek ruháira bukkanhatsz. A Covent Gardenben különleges édességeket és egyedi ékszereket vásárolhatsz, ám érdemes a hangulatos Notting Hillt is megcéloznod, ahol egymást érik a bohém butikok, kávézók és galériák.

Forrás: Thinkstock

Józan László tippje

Ha Londonban járok, az Oxford Streeten lévő Primarkba mindig benézek. Itt nagyon jó áron lehet vagány cuccokhoz jutni, ám az iszonyatos tömeg miatt meglehetősen fárasztó a vásárlás.

A Life.hu tippje

Trendi ruhák, különleges anyagok? Irány a Topshop vagy a River Island. A Niketownban eszméletlen sportcuccokra tehetsz szert, ha pedig Katalin hercegnőéhez hasonló ruhatárra vágysz, vásárolj az L.K. Bennettnél!

Minden sarkon történik valami érdekes

A patinás főváros hatalmas előnye, hogy időjárástól függetlenül mindig találni érdekes programot, legyen szó kiállításról, koncertről, fesztiválról vagy más kulturális eseményről. A főváros hagyományos nevezetességeit, a Parlament híres óratornyát, a Big Bent, a westminsteri apátságot, a London Eye óriáskereket, a Szent Pál-székesegyházat és a Temze felett átívelő Tower-hidat évente több millió turista csodálja meg. A fantasztikus látnivalók mellett London hatalmas zöldterületekkel is büszkélkedhet. A Hampstead Heath varázsa a változatos kikapcsolódási lehetőségekben rejlik, a 950 hektáron elterülő Richmond Park jól ismert csodálatos élővilágáról, míg a Hyde Park egyike London nyolc királyi parkjának, fő látványosságai a Serpentine-tó és a Diana hercegnő emlékére állított szökőkút.

Forrás: Thinkstock

Nem kell a természetbe kimenned ahhoz, hogy ragadozókat láthass: a londoni utcákon is egyre több rókát látni, és a Barátok közt Tóbiásának ez jelentette a szeptemberi kiruccanás egyik legszürreálisabb élményét.

Őszi napsütésben kellemes időtöltés a piacokon bóklászni, a Camden olyan színfoltja Londonnak, mint Velence Olaszországnak, és a több mint 700 standon mindent megtalálhatsz a vintage ruháktól a különleges ékszerekig. Egy londoni kiruccanás nem lenne teljes a Portobello Roadon lévő antik piac nélkül, ahol a régiségek mellett friss brit termékekre és egzotikus gyümölcsökre is bukkanhatsz. Ez egy remek hely a lazításra, és miután kibámészkodtad magad, a marokkói kávézókban és a portugál pékségekben feltankolhatsz egy kis energiával.

Józan László tippje

Busszal vagy vonattal könnyedén eljuthatsz Southampton kikötővárosába, ahol kipróbálhatod a rákászást. Miután belógatod a csalival felszerelt madzagot a vízbe, a súlya elég nehéz ahhoz, hogy a tengerfenék aljára süllyedjen. A kifogott élőlényeket egy vödörben gyűjtheted, ám tanulmányozásukat követően engedd vissza őket a vízbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.