Amszterdamot csak imádni lehet! Lilu elárulja, miért

Amszterdam városnézés Lilu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A holland főváros bővelkedik szex, drog és klumpa klisékben, de hiszed vagy sem, messze többet tud nyújtani, mint a bódító coffee shopok és a hírhedt piroslámpás negyed. A sokarcú város dinamizmusa és kreativitása Lilu számára is inspirációt jelent. Kalandozz a műsorvezetővel!

Ahogyan bringázol a girbe-gurba házak között, kapucsínót kortyolgatsz egy vízparti kávézóban, vagy sétálgatsz a Vondelparkban, érezni fogod azt a nyitottságot és lazaságot, ami a hollandokra jellemző. A műsorvezető már negyedszer járt itt, mégis minden alkalommal talál új felfedeznivalót. Íme, a műsorvezető tippjei egy tökéletes amszterdami hétvégéhez!

Merész és hihetetlenül innovatív

Amszterdam a holland aranykor óta nem látott ilyen kreatív „boom"-ot. Végig a kikötő mentén és a South Axis negyedben futurisztikus épületek sorakoznak, amelyek ultramodern látványt kölcsönöznek a városnak. Amszterdam kiváló művészeket adott a világnak, de modern társaik sem maradnak le mögöttük a tehetségüket illetően, mint pl. az ország leghíresebb dizájnere, Marcel Wanders vagy Rem Koolhaas, korunk egyik építészguruja. „Észak Velencéje" a gasztronómia és a divat tekintetében is felzárkózik Európa többi nagyvárosához, és ha megismered a lelkét, érteni fogod, miért szerepel rendszeresen a világ legboldogabb helyei között.

Forrás: Thinkstock

Az „élni és élni hagyni" filozófiája teszi igazán emlékezetessé az itt töltött napokat, mert Amszterdam liberális, nyitott és nagyon „holland". Pulzálása az, ami semmihez nem fogható hangulattal tölti meg a levegőt, de valódi arcát csak akkor mutatja meg, ha nem sajnálod rá az időt. A város merész és innovatív, de tisztelve a hagyományokat ápolja a régi idők emlékeit. Az egyik pillanatban még egy festőzseni képe előtt merengsz a múlton, a másikban már egy ultramodern étterem teraszáról gyönyörködsz a panorámában.

Lilu tippje

A villamosokkal utazás nemcsak ideális módja annak, hogy elkerüld a turistatömeget, de remek lehetőség számodra, hogy a helyiek szemén keresztül láthasd a várost.

Shoppingolj stílusosan!

Amszterdam az egyik legfontosabb modern és kísérleti művészeti központ Észak-Európában, a holland formatervezőket az egész világon elismerik. Számos dizájnbolt galériaként is működik, a legismertebbek a Droog Design, a Moooi és a The Frozen Fountain. Az antik üzletek zónája a Spiegelgracht és a Nieuwe Spiegelstraat környéke, és ha nem is gyűjtöd a régiségeket, a kirakatokat szemlélve garantáltan lenyűgöz a tárgyak szépsége. Hogy tovább fokozd az élményt, iktasd be a programba Amszterdam egyik legelegánsabb vásárát, ahol páratlan gyűjteményeket csodálhatsz meg. Lilu szívesen visel egyedi holmikat, ezért is imádja Amszterdamot, mert tele van hangulatos vintage-butikokkal. A Nine Streets bevásárlónegyedben igazi kincsekre bukkanhatsz, és ne hagyd ki a Staalstraaton lévő kicsi, de bájos '1953 Retro en Chic' nevű üzletet, ahol biztosan találsz valami különlegeset, jó minőségben és megfizethető áron.

Forrás: Lilu

Lilu tippje

A legízletesebb reggelire valót a híres Albert Cuyp szabadtéri piacon találni, ahol sajtokból hihetetlen a választék, de a nyers heringet és a holland minipalacsintát is megkóstolhatod. Ha Amszterdamban turistáskodsz, és rád tör az édesség utáni vágy, a nyüzsgő Leidsestraaton található Ice Bakery by Nutella biztosan nem fog csalódást okozni: itt minden a csokis-mogyorós finomságról szól!

Csatornák és biciklik mindenütt

A felújított Rijksmuseum Vermeer, Frans Hals és természetesen Rembrandt műveivel, a második világháború borzalmait felidéző Anne Frank Ház és a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteményét bemutató múzeum - ami Lilut is mindig ámulatba ejti - a kötelező látnivalók közé tartoznak, de a város rengeteg felfedeznivalót tartogat még a tarsolyában. Amszterdamot „Észak Velencéjének" is nevezik több mint 100 km hosszú csatornahálózata, mintegy 1500 hídja és 90 szigete miatt. A hajókázás kihagyhatatlan élmény, az RTL Klub műsorvezetője szerint a város igazi arcát így lehet a legjobban megismerni, és az út során olyan rejtett gyöngyszemekre bukkanhatunk, amiket egyébként észre sem vennénk. A kerékpározás itt egy életforma, sokan hozzáöltöznek a bringájukhoz, és tetszik az is, ahogyan a helyiek a káoszt egyfajta „hippi módon" uralják - fűzte hozzá Lilu. Ha az eseménydús városnézés után a zöldbe vágysz, a népszerű Vondelpark a nyugalom oázisa, ahol bejárhatod a hangulatos sétányokat, a kávézók teraszán pedig élvezheted a kellemes őszi napsütést.

Forrás: Thinkstock

Lilu tippje

A Singel-csatornán úszó virágpiac Amszterdam egyik legillatosabb látnivalója, ahol a rengeteg színes növény mellett remek ajándéktárgyakat és dekorációkat is vásárolhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.