5 emblematikus csúcs, ami évszázadok óta vonzza a hegymászókat

Forrás: Thinkstock -
hegycsúcs hegymászó hegymászás utazás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nem telik el úgy egy hónap, hogy ne jelennének meg hírek eltűnt hegymászókkal kapcsolatban, és sokan közülük még életük kockáztatása árán is vállalkoznak a csúcstámadásra. Ezek a drámai hegyek a természet nagyságát, fenségét és ősi erejét testesítik meg, ám meghódításuk még a profiknak is gondot okozhat!

A hegyek királya a Himalájában: K2 (8611 méter)

A meredek oldalak és a kiszámíthatatlan időjárási körülmények miatt a Himalájához tartozó Karakorum hegységben található K2 a legveszélyesebb és technikailag a legnehezebb csúcs a nyolcezresek közül. A hegycsúcs történetében 1986 és 2008 számít a legtragikusabb éveknek, utóbbi esetében a részletek még mindig homályosak, hogy a tizenegy hegymászó története miért végződött tragédiával a félelmetes K2-n. Kb. 300-an jutottak fel eddig a csúcsra: elsőként 1954-ben olasz hegymászók hódították meg a hegyet, a következő sikeres csúcstámadás 1977-ben történt, majd 1986-ban a lengyel Wanda Rutkiewicz volt az első nő, akinek sikerült teljesíteni a kihívást jelentő küldetést. A K2 másik beceneve („killer mountain") nem véletlen, hiszen az expedícióra vállalkozók több mint egynegyede ottmarad a hegyen.

Himalája, K2 Forrás: Thinkstock

„ A hó öt kincse": Kancsendzönga (8586 méter)

A legtöbb hegyen a jobb felszerelésnek és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a halálozás aránya csökkenő tendenciát mutat, ám a Nepál és India határán fekvő Kancsendzönga (jelentése: „a hó öt kincse, ami öt csúcsára utal) a kivételek közé tartozik, ahol ez a ráta az elmúlt években elérte a 22%-ot. A világ 3. legmagasabb hegyének meghódítása ez idáig alig 200 embernek sikerült, ami nem csoda, hiszen állandó lavinák és zord időjárás nehezítik a túrákat. A különösen veszélyes hegycsoport történelmében az első sikeres mászás 1955-ben történt, ám a brit George Band és Joe Brown tiszteletben tartották Szikkim és Nepál lakosságának vallását, ezért néhány méterre megálltak a szent csúcstól.

Kancsendzönga Forrás: Thinkstock

A Kancsendzöngának van egy tragikus magyar vonatkozása is: Erőss Zsolt, aki tíz 8000 méter fölötti csúcsot hódított meg (ebből kettőt műlábbal) társával, Kiss Péterrel együtt itt lelte halálát 2013 tavaszán.

A Life.hu extra tippje

India a világ egyik legnépszerűbb úti célja, történelmi és kulturális értékei mellett egyedülálló természeti kincsekkel bír, változatos hegyláncai a legszebb tájakat és a legizgalmasabb kalandokat kínálják. Indiai aranyháromszög körutazás repülővel - 139.000 forint/fő/6 éjtől

A félelmetes arcú istennő: Annapurna (8091 méter)

A Közép-Nepálban található Annapurna I (szanszkrit nyelven az aratás istennője) a 10. legmagasabb csúcs a Földön, meredek jéglejtőin állandó a lavinaveszély, ami a halálos balesetek túlnyomó részét okozza. Még a legtapasztaltabb alpinistáknak is szembe kell nézniük számos akadállyal, amikor az Annapurna I 8091 méter magas csúcsára igyekeznek. A legveszélyesebb nyolcezresek egyikére először 1950-ben jutott fel két francia alpinista, és az első szóló mászás 2007-ben a szlovén Tomaž Humar nevéhez fűződik. Az Annapurna Himal fantasztikus trekkingterepen fekszik, közel a gyönyörű Pokhara-völgyhöz, és az egész régió Nepál legnagyobb természetvédelmi területének részét képezi.

Annapurna Forrás: Thinkstock

Egy igazi kihívás Alaszkában: Denali (6194 méter)

Az Alaszkai-hegységben található Mount McKinley a „Seven Summit", vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsának egyik. Az első elismert sikeres mászás a Denalira (azaz a „Nagy"-ra, ahogyan az atabaszk indiánok hívják) 1913-ban történt, 1988-ban egy magyar csoport ugyancsak feljutott a csúcsra, később a sí-alpinista versenyző, Wetzl Péter is felkapaszkodott, majd lesíelt a Mount McKinley-ről. A hegy igazi veszélye nem az útvonalban vagy a magasságban rejlik, hanem a szélsőséges időjárásban, télen ugyanis gyakran mínusz 60 Celsius-fok alá esik a hőmérséklet. Ezen okok miatt alacsony a sikeres mászások aránya, és az északi sarkkörön túli Denali jeges lejtőin több tucat hegymászó lelte halálát.

Matterhorn, a hegyek hegye (4478 méter)

A németek Matterhornnak, az olaszok Cervinónak, a franciák pedig Le Cervinnek hívják, ám ezek a nevek ugyanazt a természeti látványosságot jelentik a Wallisi-Alpokban. A piramis alakú Matterhorn minden évszakban mágnesként vonzza a kalandvágyókat, ám mágikus szépsége ellenére az Alpok egyik leghalálosabb hegyének számít. Első sikeres megmászására 1865-ben került sor, amikor az angol Edward Whymper vezette expedíciónak sikerült feljutni a tetejére, ám közülük négyen meghaltak lefelé jövet. 1995-ig több mint 500-an estek a misztikus hegy áldozatául, az erős szél, a gyakori lavinák és a kőhullás (a szubjektív tényezők mellett) komoly akadályt és potenciális veszélyforrást jelentenek.

Matterhorn Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.