Ide vonul vissza Kate Moss - Whiskytúrázz a skót felföldön!

Forrás: Thinkstock -
Kate Moss utazás Skócia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jólesne a nyüzsgő városi létből kiszakadva néhány napot valami egészen különleges helyen eltölteni? A Speyside régióból származik a világ két legnépszerűbb single malt whiskyje, de mást is rejteget, mint a skótok életesszenciája. A legendás szeszfőzdék, a festői halászfalvak, a történelmi kastélyok és a patinás golfpályák mellett a vadregényes táj is hívogató, így a skót felföld tökéletes választás, ha pár napra szeretnél elbújni kedveseddel a világ elől. 

Mintha meseországban járnál

Egy skót felföldi barangolás a meglehetősen szeszélyes időjárás miatt elsőre talán kevésbé tűnik csábítónak, de nem kell, hogy a sűrű köd és a szemerkélő eső elrontsa a túrázásodat. Egy tájat úgy ismerhetsz meg igazán, ha bejárod minden szegletét, és a természet nem csak szikrázó napsütésben lehet magával ragadó. A 80 mérföld hosszú Speyside Way a West Highland Way és a Southern Upland Way mellett Skócia harmadik leghíresebb túraútvonala, mely Buckie városától a Spey folyó mentén a whiskytermelés központján keresztül egészen a Cairngorm-hegységig vezet.

Gabonaföld Morayban Forrás: Thinkstock

Ez a csodálatos régió az ún. „skót éléskamra", és otthont ad számos vonzó településnek, impozáns várnak, valamint páratlanul gazdag élővilágnak, beleértve a kivételes szépségű kaledóniai erdőt, az Abernethy Természetvédelmi Rezervátum területén élő halászsasokat és a Moray öböl partjainál élő palackorrú delfineket. Természetesen az utazás fénypontja a leghíresebb whiskylepárlókba tett látogatás, ilyen pl. a Glenfiddich, a Glenlivet és a Macallan. A legtöbb település az út mentén elég kicsi ahhoz, hogy megőrizze nyugodt és vidékies jellegét, de elég nagy ahhoz, hogy rátalálj egy-két kiváló étteremre, bárra vagy kellemes és meghitt szállóhelyre.

Quiraining-hegység Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Hogy miért látogass el idén Skóciába? 2015-öt az étel és ital évének választották, mindegyik városának megvan a maga varázsa, a kelta kultúra visszarepít a misztikus régi időkbe, lenyűgöző világörökségi helyszíneknek ad otthont, díjnyertes strandjai végtelen szabadidős lehetőségeket rejtenek magukban, és még hosszan sorolhatnánk. Skócia gazdagon legjobb ára - 245.900 forint/fő/7 éjtől

Legyél igazi whiskyszakértő!

A mérsékelt éghajlatnak, a gazdag termőföldnek és a tiszta víznek köszönhetően Moray a Speyside whiskyrégió szíve és lelke, ami a legészakibb skót várostól, Invernesstől egyórás autóútra található. Ez a gyönyörű megye rengeteg látnivalót kínál azok számára, akik fogékonyak a természet adta szépségekre és a kuriózumokra. A part mentén érintetlen strandok és festői halászfalvak húzódnak, ám az izgalmas szabadtéri tevékenységek és a csodálatos vadvilág is rabul ejti az ideutazókat. Minden pohár Speyside whiskynek megvan a maga története, ami azokról az emberekről szól, akik generációk óta ebben a régióban éltek és dolgoztak.

Forrás: Thinkstock

A „Scotland's Malt Whisky Trail" egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy megértsd történetüket, és megismerd a térség páratlanul gazdag örökségét. Ennek keretében ellátogathatsz Speyside legkisebb, ma is működő lepárlójába, ami a számos történelmi emlékkel büszkélkedő Forres városánál található. Az 1786 óta működő ősi szeszfőzdét is érdemes útba ejtened, ahol rálelhetsz kedvenc „Uisghe Beatha"-dra (a whisky szó a gaelic uisge beatha kifejezésből ered, aminek jelentése az "élet vize"). A túra végén igazi whiskyszakértővé válhatsz, ha ellátogatsz a világhírű Glenfiddich főzdébe, ahol lépésről lépésre megismerkedhetsz a hagyományos technikákkal, és megízlelheted az itt készülő tradicionális 'single malt'-okat.

Life.hu tipp

Minden egyes dram (skót whisky mértékegység – a szerk.) alkalmat kínál az ünneplésre, az április 30-án kezdődő „Spirit of Speyside Whisky Festival" elnevezésű rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek a whiskyrajongók.
Inverness-kastély, Skócia Forrás: Thinkstock

Bűbájos falvak, nevezetességekkel teli városok

Az előkelő Speyside az egyik leglátványosabb és legérintetlenebb része a Brit-szigeteknek, ami egykor Viktória brit királynő kedvenc tartózkodási helye volt. Nem véletlen, hogy a hírességek is szívesen vonulnak ide vissza, Kate Moss a barátaival január 25-én egy gyönyörű speyside-i hotelben ünnepelte a „Burns Night"-ot.

Ha a természetben töltött idő mellett Speyside vásárlási lehetőségei és kulináris csemegéi is érdekelnek, érdemes ellátogatnod nevezetességekkel teli városaiba és festői kis falvaiba. A Fiddich és a Dullan folyók partjainál lévő Dufftown remek hely a kikapcsolódásra, itt található egyébként a Glenfiddich lepárló és a Whisky Múzeum is. Nagyjából félúton Inverness és Aberdeen között fekszik Elgin, lélegzetelállító tájjal, helyi szeszfőzdékkel és Skócia egyik leggyönyörűbb katedrálisának romjaival. Aviemore olyan zseniális látványosságokat tartogat, mint a kiemelkedő természeti szépségű Rothiemurchus és a Cairngorm Rénszarvas Központ, a kellemes hangulatú Forres pedig Skócia egyik legrégebbi kisvárosa, ami egy csodálatos kastéllyal és díjnyertes parkokkal is büszkélkedhet. Az „Észak gyöngyének" is nevezett Ballindalloch-kastély maga a megtestesült romantika, és falai között bóklászva visszasétálhatsz a 16. századba.

Ballindalloch-kastély Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Aberlourban a Walker család több mint 100 éve készíti a világ legfinomabb omlós kekszeit, de a híres Baxter család üzlete is megér egy látogatást, ahol nem fogsz tudni ellenállni a híres levesek és a friss palacsinták csábításának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.