A város, ahol Vásáry André bűnbe esett, és elcsábult a csokitól

Forrás: Thinkstock -
csoki sör Brüsszel Vásáry André énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Összekötötte a kellemeset a hasznossal Vásáry André, aki húsvétkor néhány napot Brüsszelben töltött, életében először. Munkamegbeszélésre érkezett, de úgy tervezte az utazást, hogy legyen ideje turistáskodni is. Hogy mi mindet látott, és szerinte miért érdemes ideutazni, azt elmesélte a Life.hu-nak.

Mi mindenre képesek a rajongók...

André egyik rajongója annyira odavan a különleges hangú művészért, hogy minden követ megmozgatott, hogy hazájában lássa fellépni kedvencét. Ráadásul a hamarosan hazánkban koncertező André Rieu egyik barátja, így először neki mutatta meg André CD-jét. A világ egyik leghíresebb hegedűművésze nem csak elámult a magyar énekes egyedi, szoprán hangszínén, hanem továbbirányította a menedzsmentjéhez. Találkozni akartak a magyar talentummal, így meghívták Andrét, aki húsvétkor, életében először Brüsszelbe utazott.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Kihagyhatatlan program tavaszra - Járd be a Benelux államok legszebb vidékeit! Keresd fel a brüsszeli csipke és az Európai Unió hazájának legszebb városait, Flandria száztornyú hírességeit! Tengerparti homokdűnék, hajózó csatornák, tulipánmezők és karcsú templomtornyok, szélmalmok tövében legelésző tarka tehenek - ez már mind Hollandia varázsa! A Benelux körút legjobb ára-139.900Forint/fő/7éjtől

A világ egyik legszebb tere

Tátva maradt André szája, és nem azért, mert énekelni akart, amikor a város legfontosabb és legismertebb turisztikai látnivalójára, a főtérre, a Grand Place-ra érkezett. Az óváros középpontja 1998 óta az UNESCO világörökségének része, itt forgatták 1978-79-ben a BBC televíziós sorozatának, a Secret Armynak a második és harmadik részét. A tértől pár lépésre található Brüsszel másik nevezetessége, a Manneken Pis, ami a holland nyelv brabanti nyelvjárásában pisilő emberkét jelent.

Manneken Pis

Az 58 cm magas szobrot bizonyos alkalmakkor jelmezbe öltöztetik, természetesen úgy, hogy mindennapi feladatát elvégezhesse. Ruhatára, amelyet a főtéren található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz különböző öltözéket tartalmaz, köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akadnak tréfás darabok, például Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centi hosszú. A Manneken Pisnek hivatalos öltöztetője is van, akinek a felesége már vagy kétszáz ruhát készített a szobornak. Amíg Magyarország töltötte be az Európai Unió elnöki posztját (2011 első felében), havonta más magyaros népviseletbe bújtatták, májusban például hímzett suba volt rajta. A ruhákat előre meghatározott „menetrend” szerint cserélik.
Forrás: Vásáry André

Az idő nem volt a legideálisabb, hideg volt, és esett az eső, de ez semmit sem vett el a tér szépségéből. Nagyon megfogott, hogy ennyire ápolják a régi épületeket. Van egy történelem szakos diplomám, szeretem a királyi palotákat, régi házakat. Természetesen felkerestem a pisilő kisfiút, tudtam, hogy kicsi, de az meglepett, hogy mindössze 58 centiméter magas. Nemcsak a régi, de az új dolgokat is kedvelem, így ki nem hagyhattam a Heysel parkban található Atomium emlékművet, amit a város több pontjáról is lehet látni."

Forrás: Vásáry André

,,Megnéztük az Európai negyedet, amely otthont ad az Európai Parlamentnek, amely látogatható."

Forrás: Vásáry André

Atomium

Ez a látványos épület az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült el, és annak egyik fő attrakciója volt. A szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege 2400 tonna. A 9, egyenként 18 méter átmérőjű gömböt tizenhat cső köti össze, melyekből a kocka éleit alkotók 3 méter átmérőjűek és 29 méter hosszúak. A turistákat a középső csőben közlekedő lift egyenesen a legfelső gömbbe szállítja, ahonnan körpanoráma nyílik a városra és környékére.

Kihagyhatatlan finomságok: sör, gofri és csoki

Ha Belgiumban jársz, muszáj megkóstolnod az ország jellegzetes ízeit. Ez leginkább a sör, a gofri és a kézműves csoki. André édesszájú, így nem csoda, ha teljesen elvarázsolták a butiknak kinéző, kézműves csokiboltok. „Ezek a csokoládék pont olyanok, mint a divatszakmában a haute coutur szalonok. A legjobb, legszebb és a legfinomabb édességek közül szemezgettem. Már belépni élmény egy ilyen csokiüzletbe, minden tökéletes és persze finom. A vendéglátóm húsvét lévén 30 darab, egyedi csokitojással kedveskedett, amit mind megettem, míg beértünk a reptérről a városba. De nemcsak a csokiknak, a gofrinak is nagy rajongója lettem. A waffelnek nevezett tészta nemzeti alapétel, mindenkinek van gofrisütője és saját receptje. Megtudtam, hogy kétfajta gofri létezik: a puha, amit szinte mindenhol árulnak és én is megkóstoltam, és az eredeti Liége-ből, ami kemény tésztából készül.

Forrás: Vásáry André

Ugyan nem vagyok nagy sörös, de kihagyhatatlannak bizonyult a belga sörválaszték egyik gyöngyszeme, ami még nekem is ízlett: a helyi specialitást, a meggysört kóstoltam meg!"

Belga sörök

A belga sörfajták száma eléri a 8700-at, ezek a legnagyobb nemzetközi cégektől és a kis, családi vállalkozásban üzemeltetett mikrosörfőzdékből kerülnek ki. A sörfőzdék kb. 800 sörfajtát állítanak elő rendszeresen, azonban az egyes alkalmakra készítenek különleges söröket is.

Utazás a közeli Brugge-be

Belgiumban jók az utak és autópályák, bárhová könnyen el lehet jutni. Mi, magyarok azt hisszük, hogy csak nálunk tarkítják a fővárost útlezárások, de Belgiumban sincs ez másképpen. Mindenki kocsit használ, így állandósultak a hatalmas dugók, amiket az útlezárások is előidéznek. Már a repülőtértől közvetlenül, busszal is utazhatunk az észak Velencéjének is nevezett kisvárosba, Brugge-be, ahová a fővárosból egy óra alatt akár vonattal is könnyedén eljuthatunk.

Forrás: Thinkstock

Brugge Európa kiemelkedő látványossága, ez pedig annak köszönhető, hogy a városközpont a középkor óta alig változott. A várost számos csatorna szeli át, amelyen kihagyhatatlan szórakozás a hajókázás. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai a csatornák mellett találhatóak, a vízről lehet az épületeket a legjobban megcsodálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.