Szantorini: Álomsziget az elveszett világ fölött

Forrás: Thinkstock -
utazás nyaralás Santorini
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legenda szerint a görög álomsziget az elsüllyedt Atlantisz fölött helyezkedik el. A csodás kék-fehér épületeiről híres Szantorini valóban olyan, mintha egy rég letűnt kor mesés világát idézné fel. Kalandozz velünk egy kicsit ezen a különleges helyen!

Szantorinin minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. Csodás tengerpart, mellette kis éttermekkel, szuvenírboltokkal. A világ egyik legszebb naplementéjében is itt gyönyörködhetsz, és a zegzugos sziklára épült, szemkápráztató Fíra városában romantikus sétákat tehetsz, vagy csodás ajándéktárgyakat szerezhetsz be.

Szantorini szigete egy hatalmas erejű vulkánrobbanás következtében alakult ki 3500 évvel ezelőtt. A természeti erőknek köszönhetően a terület máig őrzi a robbanás maradványait. A sziget a különleges adottságai miatt ma Európa egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, nyaranta több mint egymillió turista látogatja.

A Life.hu extra tippje

Feledhetetlen nyaralásra vágysz egy varázslatos tengerparton, miközben a kultúrát sem kell nélkülöznöd? Pihennél, de közben bejárnád Görögország legérdekesebb vidékeit, megkóstolnád a görög konyha remekeit, és élveznéd a pezsgő éjszakai életet? Idén nyáron legyen az úti cél Görögország - ITT szuper ajánlatokat találsz!

Kék-fehér álomország

Fíra, Szantorini egyik legfontosabb városa keleten helyezkedik el. A város egy tufafal tetején található, amely magasan nyúlik a tenger fölé. Az ókorban a sziget a minószi civilizáció része volt, majd egy vulkánkitörés után a fejlett civilizáció eltűnt a föld színéről. Mára a település Szantorini központjává nőtte ki magát. Van, aki több napra érkezik, és vannak, akik hatalmas óceánjáró hajókkal látogatnak el a meredek sziklaszirthez, amin szamárháton vagy gyalog, felkaptatva jutnak el a mesés városkába. A sziklára épült városfal mentén érdemes végigsétálnod, mert pazar kilátás nyílik a tengerre, és közben gyönyörködhetsz a kék-fehér épületek sokaságában.

Fíra Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Mivel a városban nagyon drága szállások vannak, érdemes a sziget másik oldalán, Kamari tengerpartjánál apartmant bérelned. Onnan pedig busszal vagy bérelt autóval 15 perc alatt Fírában lehetsz. Próbálj úgy időzíteni, hogy naplementére ideérj, és tervezz éjszakai sétát a városkában, ahol lépten-nyomon kézműves ajándékboltokban válogathatsz a szebbnél szebb portékákból.

Mediterrán életérzés

Szantorinin a klasszikus tengerparti életérzést sem kell nélkülöznöd. A sziget keleti részén fekvő Kamari strandját a jellegzetes vulkánikus fekete homok és különleges kavicsok színesítik. A nappali lazulós strandhangulatot este az éttermekből kihallatszó zsongás váltja fel. A hajnalig nyitva tartó bárok pedig remek szórakozási lehetőséget nyújtanak. A tengerparttól pár méterre sok szálloda és apartman található.

Kamari strandja Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Amikor Brad Pitt és felesége, Angelina Jolie Szantorinin jártak, annyira megtetszett nekik a sziget hangulata, hogy rögtön vásároltak maguknak egy villát Oia városában.

Európa legszebb naplementéje

Nem túlzás azt állítani, hogy Európa legszebb és leghíresebb naplementéje Oiából tárul eléd. A turisták már egy órával "az esemény" előtt elfoglalják a legjobb helyeket, és olyan érzésed lesz, mintha valami előadásra vagy tűzijátékra várnának. Az izgatott zsongásban csattognak a fényképezőgépek, a napkorong pedig csodás látványban részesíti a rá váró közönséget.

Európa legszebb naplementéje Oiában Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Platón szerint az Atlantiszon élő nép isteni származású volt, idővel azonban lesüllyedtek az emberek szintjére, és a bűn útjára léptek. Ekkor már nem tisztelték sem egymást, sem az isteneket. Háborúzni kezdtek más népekkel és egyedül a görögöknek sikerült megakadályozniuk, hogy az egész világot meghódítsák. Ekkor az égben lakozók úgy határoztak, hogy elpusztítják Atlantiszt, méghozzá egyetlen nap alatt. Platón szerint ezt jelezték a hatalmas földrengések, vulkánkitörések, miután a föld elmerült a tenger habjaiban. Számos régész és történész - pl.Grant Heiken és Floyd W. McCoy - gondolja úgy, hogy Platón leírása nem másra, mint a Szantorinin, a minószi kultúra idején történt végzetes vulkánkitörésre utal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.