Ne unatkozz a hotelszobában! Rossz időben is élvezetes a Balaton!

Forrás: Wikipedia -
utazás nyaralás Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Balatonnál nyaralsz, de beütött a rossz idő? Ne szomorkodj, és főleg ne unatkozz a hotelszobában, hiszen a tó környékén ilyenkor is rengeteg program vár!

A rómaiaktól a lovagkorig

A történelem kedvelőit igazán elkényezteti a Balaton környéke, hiszen annyi vár, múzeum és egyéb történelmi emlékhely van errefelé, hogy felsorolni is sok lenne.

A déli parton a Balatonföldvártól délre található Fejérkő 14. századi vára ér meg egy kirándulást,

míg az északi part közelében a tatárjárás utáni évtizedekben épült cseszneki vár vagy a csobánci várrom csábít egy kis túrára.

Ne unatkozz a hotelszobában! Rossz időben is élvezetes a Balaton! Forrás: Wikipedia

A sümegi várban minden nap lovagi tornával és egyéb középkori mulatságokkal várják a vendégeket. Aki még régebbre utazna vissza az időben, annak a nemesvámos-balácapusztai római villagazdaságot ajánljuk: az ókori villa és gazdasági épületei feltárását a 20. század elején kezdték meg, és a munka még mindig tart. Ez cseppet sem csoda, hiszen óriási gazdasági egység működhetett itt: mintegy 30-40 fő- és 100 melléképület állt a 16 hektáros területen. Az 1-2. századi villa mozaikjai és falfestményei különösen lenyűgözőek!

Life.hu tipp

Ha esik az eső, Keszthely a legjobb választás: a Festetics-kastély csodás termei mellett a Helikon Kastélymúzeum része a vadászati kiállítás és a történelmi modellvasutak kiállítása is.

Esőben irány a barlang!

Ha a szabadtéri programoknak végképp befellegzett, a barlangokban várhatnak rád csodás látnivalók.

A Tapolcai-tavasbarlang vízi világát csónakkal körülbelül 20 perc alatt járhatod be,

és ha figyelmes vagy, a víz alatti reflektorok fényében a barlang egyetlen halfaját, a fürge csellét is megpillanthatod. A száraz ágban a légúti betegségekre kiváló hatással levő mikroklímát élvezheted, így ha allergiával küzdesz, különösen érdemes ide ellátogatnod.

Forrás: tavasbarlang.hu

A Balatongyörök és Balatonederics határában fekvő Csodabogyós-barlang a bejáratánál található cserjéről, a szúrós csodabogyóról kapta a nevét. Csoportosan, barlangászoverallban, fejlámpával és védősisakkal, és természetesen szakképzett vezetőkkel látogatható, gyereket 10 éves kor felett vihetsz magaddal. A Dunántúl harmadik leghosszabb barlangjának látogatható részein cseppköveket is megcsodálhatsz.

Life.hu tipp

Érdemes megnézni a Tihanyi-félsziget bazalttufába vájt barátlakásait is. Az Óvár keleti oldalába mélyedő barlanglakások feltehetően az I. András király által Tihanyba telepített görögkeleti bazilita szerzetesek celláiul szolgáltak.

Állati helyek

Simogattál már bivalyt? Ha nem,

ki ne hagyd a kápolnapusztai bivalyrezervátumot,

ahol a Magyarországon őshonosnak számító bivalyokkal ismerkedhetsz meg. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó rezervátum nemcsak bemutatja a fajt, hanem annak fennmaradásában is komoly szerepet játszik, de a Kis-Balaton élővilágának más fajait is megismerheted a kiállítóhelyen. A gyerekeket persze valószínűleg az állatsimogató fogja a legjobban érdekelni...

Szintén kihagyhatatlan a Dr. Nagy Endre Afrika-kutató nevéhez fűződő balatonedericsi Afrika-múzeum.

Forrás: panziokettornyulak.hu

A kúriában berendezett múzeum a vadásztrófeák, kultikus tárgyak és használati eszközök otthona, ám a múzeum fő vonzereje mégis az épület mellett kialakított szafaripark, amelyben olyan afrikai állatokat láthatsz, mint a kafferbivaly, a zebra vagy a teve. Tevegelésre, pónilovaglásra is van lehetőség, de a parkban maszáj kunyhókból álló afrikai élőképet is megnézhetsz.

Life.hu tipp

A Salföldi major szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként működik, itt az őshonos magyar állatfajtákkal ismerkedhetsz meg közelebbről.

Balatonfüred, te csodás! Irány az északi part legmozgalmasabb városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150504-balatonfured-te-csodas-miket-nezz-meg-ha-ott-toltesz-el-par-napot-hol-egyel.htmlBalatonfüred az északi part központja, a vitorlázás szerelmeseinek egyik legkedveltebb városa.A strandolásra, jó vacsorákra és Balaton-parti sétákra vágyók egyaránt megtalálják a számukra ideális helyet, a fiatalok pedig a legpörgősebb bulikra is könnyen rábukkannak. Eláruljuk, mit érdemes csinálnod a nyüzsgő nyaralóvárosban!UtazásThinkstock5 szuper étterem a Balaton északi partján, amit egyszer próbálj ki!http://www.life.hu/lifeutazas/20150504-gasztronomia-5-szuper-etterem-a-balaton-eszaki-partjan-amit-egyszer-probalj-ki.htmlUnod a strandkajákat, és szívesen kipróbálnál egy jó helyet a nyaralás alatt? A Balaton északi partján gombamód szaporodnak a jobbnál jobb éttermek – mutatjuk is öt kedvencünket!UtazásOrigo4 vízi sport, amit mindenképpen ki kell próbálnod a Balatononhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150702-vizisportok-a-balatonon.htmlA nyaralásnak nem feltétlenül csak a semmittevésről kell szólnia, hidd el, egy kis mozgás után a henyélés is jobban esik majd! Mutatjuk, milyen sportolási lehetőségek várnak rád a magyar tengeren!UtazásThinkstockBalaton, az ezerarcú múzsahttp://www.life.hu/lifeutazas/20150615-muveszek-akiket-megihletett-a-balaton.html"Óh, Tihannak rijjadó leánya! Szállj ki szent hegyed közűl. Ím, kit a sors eddig annyit hánya, partod ellenébe űl." - A magyar tenger szépsége páratlan. A Balatonnak ezer árnyalata, ezer arca van, nem csoda hát, hogy évszázadok óta megannyi magyar költőt, írót és festőt is megihletett már.UtazásOrigoA legjobb gyerekbarát programok a Balaton északi partjánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150615-gyerekbarat-programok-az-eszaki-parton.htmlHa nyár, akkor Balaton! Na jó, de északi vagy déli part? Kardinális kérdés, üdülni vágyó családok sokasága teszi fel magának évről évre a kérdést. Az alábbiakban néhány kihagyhatatlan programmal szeretnék segíteni a döntésben.UtazásThinkstockMost is ott a Balaton: mássz, evezz és tekerj ősszel is!http://www.life.hu/lifeutazas/20141118-balaton-badacsony-hevizi-to-pihenes-kirandulas-biciklitura-es-kikapcsolodas-osszel-is.htmlKi mondta, hogy attól, hogy vége van a nyárnak, és hűvös szelek járnak, le kell mondanod a vízi élményekről? Miért gondolod, hogy jövő nyárig kellene várnod arra, hogy újra lemehess a Balatonra? Hol van az leírva, hogy ősszel nem csobbanhatsz bele egy tóba, vagy épp nem próbálhatod ki az evezést? Nos, sehol.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.