Nyüzsgés, pihenés, kirándulás egy helyen - 4 szuper üdülőhely Bulgáriában

Forrás: Thinkstock -
tengerparti nyaralás tengerpart nyaralás kirándulás Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár a nyüzsit, akár a nyugalmat keresed, Bulgária tengerpartjain mindenképp találsz az ízlésednek megfelelő üdülőhelyet. Megmutatjuk a legjobbakat!

Albena: a kisgyerekes családok kedvence

A Várnától mindössze 35 kilométerre fekvő Albena a családi nyaralások ideális helyszíne. A finom homokkal borított tengerpart 150 méter széles, és 6 kilométer hosszú, a víz lassan mélyül, a partot pedig az errefelé jellemző aranyló, finom homok borítja. A nyári hőmérséklet is kellemes, a hőség ritka, és a tengeri szél is frissíti a napozókat és a fürdőzőket. Az üdülőközpont átmenő forgalommal nem rendelkező, lezárt terület, a legjobban egy óriási, csupa zöld parkra emlékeztet. A szállodai szobák egy része a Baltata Nemzeti Park erdős területére néz, a parkot pedig akár csónakon is bejárhatod.

Albena Forrás: Thinkstock

Nemcsak Várnába, hanem az Albenától alig 10 kilométerre fekvő Balcsikba is érdemes ellátogatni, itt Mária román királynő palotájában, és annak vízesésekkel is tarkított botanikus kertjében gyönyörködhetsz a település hangulatos belvárosa mellett. Ráadásul ide akár bérelt kerékpárral is eljuthatsz. Persze Albena belvárosában sem kell unatkoznod, az éttermek és a szállodák mellett minigolf-pályák, bowlingpályák, vízi és szárazföldi vidámparkok gondoskodnak a szórakoztatásról – nem is beszélve az esti programlehetőségekről, éttermekről, bárokról, diszkókról.

Life.hu-tipp

Ha nincs kedved gyalogolni a tengerpartra, a szállodáktól ingyenes buszjárat és viszonylag olcsó kisvonatok is közlekednek a tengerhez. Az autót viszont Albena belterületén nem használhatod.

Primorszko: búvároknak és kempingezőknek

Bulgária egyik legismertebb Fekete-tengeri üdülőhelye egy félszigeten, Burgasztól 55 kilométerre fekszik. A 10 kilométeres tengerpart nagyon népszerű a helyi fiatalság körében, akik elsősorban a hosztelek és kempingek forgalmát erősítik. A víz itt is lassan mélyül, a part finom homokkal borított. Primorszkónak egyébként két tengerpartja is van, az északi és a déli, mindkettő más tulajdonságokkal csábít. Az északit elsősorban a nyugalmat és a csendet szeretők választják, míg a délin minden adott a szórakozáshoz: csúszdák, vízi sportok, búvárkodás... A városban több búváriskola is van.

Primorszko Forrás: Wikipedia

A Life.hu extra tippje

A legizgalmasabb helyi specialitás a tenger feletti ejtőernyőzés – ha teheted, próbáld ki. De kerékpárt is kölcsönözhetsz, sőt akár lovagolhatsz is. Szállást keresel? A Napospart északi partján található a Sunny Victory apartmanház csendes környezetben, rövid sétára a tengertől és a központtól. A színvonalasan berendezett apartmanház számos szolgáltatást kínál a nyaralóknak, ezzel felejthetetlenné és még élvezetesebbé téve az ott töltött időt.

Ahtopol: a múlt emlékei

A bolgár tengerpart legdélibb városa Burgasztól 90 kilométerre délre, egy 500 méter hosszú és 300 méter széles félszigeten fekszik. A város környéke már a kőkortól lakott volt, és bronzkori, trák emlékeket is találtak erre. Az Agatopolis nevet az ókori görögöktől kapta az időszámításunk előtt 5. században. Sajnos 1918-ban egy tűzvész óriási pusztítást végzett itt, de a vész után épült faszerkezetes házak és a régi világítótorony, valamint a 12. századi St. Yana kolostor még mindig megtekinthető. Sokkal nyugodtabb hely, mint a zsúfolt északi üdülőhelyek, történelmi emlékei pedig hihetetlenül romantikus várossá varázsolják.

Az ahtopoli világítótorony Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

Ahtopol a Strandzha Nemzeti Park területén fekszik, érdemes egy napot rászánnod a kirándulásra!

Irakli: nudistáknak ajánlva

Ha szeretsz meztelenül napozni, Irakli a te helyed. A Neszebartól 30 kilométerre fekvő tengerpart Bulgária egyik utolsó nudistatelepe. Kissé vadregényes hely, nincs errefelé túl sok létesítmény, ám mivel egy 42,3 hektáros természetvédelmi terület közelében fekszik, kárpótolhat, hogy a helyi vadvilág közvetlen közelébe kerülhetsz. Irakli lagúnájában teknősöket és őshonos madarakat figyelhetsz meg, a tömeget viszont elkerülheted.

Irakli Forrás: bulgariatravel.org

Life.hu-tipp

A környezetvédőkön és a nudistákon kívül a művészek is kedvelik ezt a partszakaszt, ahol állítólag még a vadkempingezést is megtűrik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.