Bor, zene, mulatság – Kihagyhatatlan szüreti fesztiválok itthon

Forrás: Thinkstock -
borkóstolás bor program kirándulás programajánló szőlő szüret
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint borvidék szülötte, pontosan tudom, hogy egy igazi szüreti fesztiválnál nincs is jobb program. Az év legszebb időszaka, amikor végre kimondja a gazda a szüret időpontját, és a nagy napon ollókkal, vödrökkel felszerelkezve nekiindulunk a hegynek, a szőlőfürtöktől roskadozó tőkék közé. Ha pedig kész a munka, kezdődhet a mulatság! Nézzük, hova érdemes ellátogatni a következő hetekben.

Szekszárdi Szüreti Napok – Szeptember 17-20.

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi összművészeti fesztivál, ami egyre több külföldi vendéget is vonz. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, a bor és a kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált, ahol négy napon át kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A bikavér elnevezés valójában Szekszárdról származik. Garay János költő alkotta meg a szót Szegzárdi bordal című versében.
„Töltsd pohárba, és csodát látsz!Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?"

A megújult történelmi városközpontban épül fel a Borudvar, ahol szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. Pontosan 39 helyi borászat és 2 pálinkaház termékeit kóstolhatják meg a látogatók. A Borszemináriumra keresztelt rendezvényt sem érdemes kihagyni: a kóstolóval egybekötött előadássorozaton 10 különböző pincészet várja az érdeklődőket.

A fesztivál leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, néptáncegyüttesek, és természetesen a borrendek is felvonulnak. A szombat esti folklórműsorban - ahol fellép a világhírű Bartina néptáncegyüttes is -, megválasztják 2015 Szüreti táncos párját, akik egy évig viselik a kitüntető címet, és 2016-ban a rendezvény arcai lesznek.

Forrás: Facebook/Bartina Néptánc Egyesület

A Dúzsi Pincészet a szekszárdi borvidékről

A szekszárdi borok a klímának, a talajnak és a borkészítési tradíciónak, azaz a terroirnak köszönhetően rendkívül harmonikusak. Hagyományosan vörösborvidékről beszélhetünk, de a fehér és a rozé boroknak is kedvez, így a könnyű és nagy rozé borokon keresztül a testesebb vörösborokig sok minden megtalálható a palettán. Tradicionálisan a kadarka, ma már a kékfrankos Szekszárd fő fajtája, ami egy rendkívül sokszínű szőlőfajta: rozé, siller, de könnyedebb vagy akár hordós érlelésen átesett testesebb vörösbor is készíthető belőle, valamint a szekszárdi hagyományos cuvée bor, a bikavér alapját is adja.

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok – Október 2-4.

1932 óta minden év októberének első hétvégéjén ünneplik Tokajban a szüret kezdetét. Ez a több évtizedes hagyomány a borünnepen túl a térség hagyományőrző csoportjainak fesztiváljellegű találkozója. Az eseménysor csúcspontja természetesen itt is a Szüreti Felvonulás, amit követően a Tokaj-Hegyaljához tartozó 27 település polgármesterei összeadják azt a szőlőt, amelyből a következő esztendőben elkészül a Polgármesterek Bora. Ez egy limitált palackszámú, kereskedelmi forgalomba nem kerülő bor, ami reprezentatív célokat szolgál.

A hangulatos kisváros sétálóutcáján a borvidék meghatározó borászatai kínálják boraikat, emellett kézműves vásár várja a vendégeket. A főterén a könnyűzenei koncertek mellett helyet kap a nóta karaoke elnevezésű projekt; ekkor élő cigányzene kíséretében és profi nótaénekes vezetésével népdalokat, operetteket énekelhetnek a jelentkezők a nagyérdemű előtt. Miután végigkóstoltuk a borokat, érdemes beszállni!

Forrás: Thinkstock

A Disznókő pincészet a tokaji borvidékről

Tokajról sokaknak a túlságosan hagyományos világ, a nehezebb borok jutnak először eszébe, pedig most, 2015-ben Tokaj sokszínű és lendületes borvidék, ami egyre több újdonságot hoz a termőhelyek újrafelfedezésével, és az új birtokok és pincészetek alakulásával. A jól áttekinthető fajtaválaszték teszi egyedivé ezt a vidéket. A két fő fajtával, ami a furmint és a hárslevelű, színes és komplex világot tudunk teremteni. A mai tokaji bor nem nehéz és szirupos, hanem friss és gyümölcsös. A tokaji szárazborok világa is új lendületet kapott: a termőhely karakterét hűen tükrözve tartalmas, de mégsem nehéz. A tokaji borokról általában elmondható, hogy megfelelnek a korszellemnek, a mai fogyasztási szokásoknak, és a fiatalokat könnyen meg tudja szólítani – avatott be minket Mészáros László, a Disznókő Pincészet igazgatója.

Villányi Vörösborfesztivál – Október 4-6.

Villányban három napos fesztivállal ünneplik a vörösbort a régió legnagyobb gasztronómiai eseményén. A borvidék legjelentősebb, évtizedes hagyományokra visszatekintő szüreti fesztiválján a legszebb villányi vörösborok mellett gyerekprogramok, szüreti felvonulás, folklórműsorok, borászati és gasztronómiai programok várják a látogatókat.

Villányban nem ez az egyetlen borünnep szeptemberben: 25-27 között rendezik meg ugyanis a XIX. Európai Bordalfesztivált. „A borban öröm, barátság és dal van" – szól egy régi magyar mondás. Ebben a szellemben gyűlnek össze évente Európa jeles férfikórusai, zenei együttesei, hogy a világszerte egyedülálló Bordalfesztiválon adja át azt a páratlanul gazdag zenei kincset, amelyet a szőlő és a bor ihletett. A kórusok, zenészek és táncosok előadásában megszólaló bordalokat a Villányi borvidék híres borai teszik még élvezetesebbé.
Forrás: Thinkstock

A rendezvény központi helyszínén felállított borudvarban minden eddiginél több, 28 borászat várja a borbarátokat. Mindehhez borkísérőt a sajtutca szolgáltat, ahol különleges házi készítésű sajtokat kóstolhatnak a vendégek. Az erősebb italok kedvelőit a helyi pálinkaházak termékei is várják. A rendezvény különböző helyszíneit kézműves bemutatókkal színesített kézműves utca köti össze, az ország minden tájáról érkezett mesterek munkáit kínálva. Mindemellett természetesen a pincék is nyitva tartanak, és több helyen programokkal várják a fesztiválozókat.

A Bock pincészet a villányi borvidékről

A Villányi borvidék keleti-, dél-keleti fekvésű dűlői a meszes-löszös talaj, valamint a szélvédett völgyek és fennsíkok hirtelen váltakozása miatt kedvezőbbek a kék szőlőfajták termelésére. A köztudatban, néhány évvel ezelőttig a Villányi Oportó volt a Villányi borvidékre legjellemzőbb borfajta. Talán még ma is ebből a kékszőlőből van a legtöbb telepítve, hiszen sokan szeretik. Egy könnyű, jó ivású bor, ami erjedés után azonnal fogyasztható. A borvidék borászai néhány évvel ezelőtt felismerték, hogy a Cabernet Franc különlegesen jól érzi magát a Villányi borvidéken és nagyon szép arcát mutatja. Olyannyira, hogy a Villányi premium és a Villányi super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok a jövőben Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.

Bortér Szeged – Szeptember 16-20.

A szegedi Dóm téren immár ötödik alkalommal gyűlnek össze az ország legkiválóbb bortermelői. Közel 100 pincészet 350-féle nedűjével, minőségi harapnivalókkal, kézműves vásárral és zenés programokkal várják az érdeklődőket. Nemcsak a bor, hanem a kávé kedvelői is bátran látogassanak el idén Szegedre, a helyiek ugyanis gasztrokultúránk ezen a szegletét is becsempészik az idei fesztiválba.

Forrás: borter.hu

„A kávéház az a hely, ahol az írók eszik egymást" – mondta Karinthy Frigyes, aki aktív éveinek nagy részét kávéházakban töltötte, olyan legendás műveket alkotva, mint az Így írtok Ti, vagy a Tanár Úr kérem. A korszak miliőjét megidézve, a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete Ház csapatával közösen egy hamisítatlan, a 20-as, 30-as évek hangulatát felidéző kávézót rendeznek be a szervezők a Bor Téren. A Karinthy Kávéház egyszerre mutatja be a korszak irodalmi és művészeti világát, illetve az akkori kávéházi kultúrát.

A Frittmann pincészet az alföldi borvidékről

Az alföldi bortermelés főként azoknak a szőlőfajtáknak kedvez, melyekből könnyed, gyümölcsös, friss borokat lehet készíteni, illetve a rosé borok készítésére is igen alkalmas ez a terület. Az irsai olivér és a cserszegi fűszeres magyar szőlőfajta is nagyon kedveli ezt a vidéket, ezt az is mutatja, hogy az innen származó borok folyamatosan szép eredményeket érnek el a borversenyeken. A generosa hungarikum fajta is nagyon jól érzi magát az alföldön és terméskorlátozással magas minőségű bort ad, nem beszélve az Ezerjóról, amelyből nem csak könnyed reduktív bort, de akár testes fahordós változatból is magas minőségű italt lehet készíteni.

Budavári Borfesztivál – Szeptember 9-13.

Ha szüreti fesztiválról van szó, mi mindenkit elsősorban arra biztatunk, hogy utazzon el egy vidékre, fedezze fel a táj szépségeit, kiránduljon a szőlőhegyeken, és kóstolja meg a helyi borokat. Ennek ellenére a Budai Borfesztivál kihagyhatatlan esemény a borkedvelők számára, ugyanis a résztevő több mint 200 magyar borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját lefedi.

Ezen felül szakmai beszélgetések, rengeteg program, szüreti felvonulás, és gasztronómiai élmények is várják a látogatókat. Idén 3. alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét: a versenyen 17 a sajtgyártásban nemzetközileg is elismert ország tradicionális különlegességei versengenek a „Magyarország Kedvenc Sajtja" címért. Az Országkonyha idei új kínálata pedig a kanizsai dödölle lesz. Ne hagyjátok ki!

Forrás: Facebook/Budavári Borfesztivál

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.