Közel az éghez: 5 remek kilátó a panoráma szerelmeseinek

pihenés Bakony kilátó Mátra utazás hosszú hétvége kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi természet gyönyörű színorgiája igazi felüdülést nyújt, így a hűvösebb, időnként borongós napokon is megéri kimozdulni kicsit a szabadba, friss levegőt szívni és sétálgatni a lehullott falevelek között. A festői táj fölé magasodó kilátók mindig izgalmas célpontjai egy hétvégi kirándulásnak, és bár néha sok-sok meredek lépcsőt kell megmászni, a madártávlat izgalmas titkokat mutat meg az alattad elterülő világról.

Ahol a látvány az igazi élmény

Igazi bakancsos túrát ígér a Kis Svájcként is emlegetett Keleti-Mecsek,

hazánk egyik legvadregényesebb tájegysége, ahol az idilli környezet tökéletes hátteret biztosít a kikapcsolódáshoz. A megannyi természeti és kulturális látnivaló felfedezése során érdemes néha megpihenned, és gyönyörködnöd a mély völgyekkel, erdőkkel és patakokkal szabdalt vidék szépségében.

A Keleti-Mecsek Kisújbánya közelében Forrás: Wikipédia

Ha szeretnél egy csodálatos körpanorámát fotózni, kapaszkodj fel a Kisújbánya felett emelkedő Cigány-hegyre (524 m), aminek a tetején egy 2007-ben felújított kétszintes kilátó található. A magaslatról pazar látvány tárul eléd, és tiszta időben még a Villányi-hegység vonulatai is látszanak.

Minden hobbifotós álma

A Bakonyt soha nem lehet megunni, mindig izgalmas, új arcát mutatja, ahol az erdei levegőt, a csendet és az őszi nap simogatását igazán látványos környezetben élvezheted.

A Déli-Bakony legmagasabb pontjaként ismert Kab-hegy (599 m) és környéke népszerű kirándulóhely, itt a természeti adottságok rendkívül változatosak, így nem csoda, hogy a helybélieken túl rabul ejti a turistákat is. Egy kellemes sétával felérhetsz a több mint 9 méter magas Kinizsi-kilátóhoz, ami minden hobbifotós álma, hisz egyedülálló látképét nyújtja a Balatonnak és a Vázsonyi-medencének. A borovi fenyőből készült impozáns építményhez kellemes panorámaterasz is tartozik, ahol bizonyára neked is jól fog esni a pihenés.

Kinizsi-kilátó a Kab-hegyen Forrás: www.balcsi.net

A Life.hu extra tippje

Aligha létezhet romantikusabb őszi időtöltés, mint eltölteni néhány napot csendes természeti környezetben. A Bakony lábánál megbújó döbröntei hotel valódi ellazulást, izgalmas gasztrokalandokat és tökéletes relaxációs élményeket garantál. Imádni fogod!

Nézz szét, és élvezd a nyugalmat!

A Mátra az egyik legszebb hazai kirándulóparadicsom,

az apró települések, a gyógyvizű források, a több száz éves várromok és a gyönyörű hegyvidéki környezet olyan együttest alkotnak, ami elvarázsolja az idelátogató turistákat. A vulkanikus eredetű hegység egyik különleges színfoltja a Mátrafüred közelében lévő Kozmáry-kilátó, ahová jelzett turistaúton juthatsz el. A 398 méter magas kőből épült kilátónál egy extra élménnyel is gazdagodhatsz: ahogy ott állsz majd fenn, szétnézel, és magadba szívod a friss levegőt, nyugalom járja át az egész lényedet. A káprázatos Mátra-vidéket több pontról is megismerheted madártávlatból, így például Sástó jellegzetes sárga kilátójából, a 478 méter magasan álló Muzsla-kilátóból és a Hanák Kolos-kilátóból.

A Muzsla-kilátó és a Kozmáry-kilátó Forrás: www.gyongyos-matra.hu, www.matrahegy.hu

Budapest arcai - más aspektusból

Nem kell messzire utaznod a „magaslati” élményekért, hisz Budapest is bővelkedik szép kilátóhelyekben, ahonnan megcsodálhatod a lábad alatt elterülő őszi tájat.

A János-hegyi Erzsébet-kilátó évtizedek óta közkedvelt turistacélpont, a Nagy-Hárs-hegy csúcsán álló Kaán Károly-kilátóhoz pedig egy kellemes erdei sétával juthatsz el,

a Gyermekvasút Szépjuhászné vagy Hárshegy állomásáról indulva. A főváros és a környező hegyek látványa fentről valóban lenyűgöző, innen a sárga jelzést követve folytathatod utad a kis-hárs-hegyi kilátóhoz, ami a világhírű magyar építész, Makovecz Imre nevét viseli.

A János-hegyi Erzsébet-kilátó Forrás: Wikipédia

Egy különleges építmény a bányászat emlékére

Ősszel az egyik legjobb időtöltés a természetben barangolni, és érdemes az utolsó napsütéses órákat kihasználni egy kis szabadtéri kiruccanásra.

Talán nem is gondolnád, de Tatabánya szuper kirándulási lehetőségeket kínál,

és némi elemózsiával felszerelkezve nekivághatsz a környező hegyek legszebb turistaútvonalainak. A lélegzetelállító látványért megéri felkapaszkodnod a Ranzinger Vince bányamérnökről elnevezett kilátóba, ahonnan nemcsak a környező falvakra nyílik remek rálátás, hanem a Gerecse és a Vértes vonulataira is. Az egykori XII-es akna felvonójából kialakított kilátót 2008-ban avatták fel, és egy 1978-as sújtólégrobbanás áldozatainak állít emléket.

A Ranzinger Vince-kilátó Forrás: www.tatabanya.utisugo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.