Az olasz csizma sarkában - Elbűvölő itáliai kisvárosok, amiket látni kell

Olaszország Bari utazás Alberobello Matera Polignano a mare Ostuni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye, nem sokat hallottál az olasz csizma sarkánál, az elképzelt sarkantyú magasságában fekvő tengerparti városról? Pedig Nápoly után Bari Dél-Olaszország második legnagyobb városa, és közvetlen repülőjárattal is el lehet jutni oda. Ha nem akarsz hosszú ideig a tengerparton sütkérezni, akkor pár nap pont elég ahhoz, hogy felfedezd a környéket, ami ősszel is remek hely egy kis városnézéshez.

Az Olaszország szegényebb részének számító Puglia régió nem annyira felkapott, mint a látnivalókban dúskáló Észak-Olaszország, de érdemes felfedezni néhány különleges kisvárost, amelyek az UNESCO-világörökség részét képezik.

Bari kikötője Forrás: Thinkstock

Irány Bari!

Ide még nem ért el a tömegturizmus; leginkább az olaszok látogatják a kristálytiszta adriai tengerpartot, és az árak is alacsonyabbak, mint a gazdag Északon. A repülőgép Bariban száll le, a reptérről HÉV-vel - amelyet a helyiek metrónak hívnak - és busszal is be lehet jutni a városközpontba, de az utóbbi dupla annyi időt igényel. Bariban az óvárosi részt csak nemrég újították fel, és kapcsolták be az európai turisztikai körforgalomba. Azonban órákon át barangolhatsz a régi házak között, amelyek udvarán felfedezheted az éppen száradó helyi specialitást, azaz a kagylótésztát. Ezt az olasz "mammák" gyúrják saját kezűleg nemcsak a család, de a helyi éttermek számára is. Ezt a jellegzetes tésztafajtát errefelé járva nem szabad kihagyni; paradicsomszósszal és parmezánnal a legfinomabb!

Turistalátványosságnak számítanak az utcán tésztát készítő asszonyok Forrás: zesterdaily.com
Mennyei finomság Forrás: Thinkstock

Bariban sétálhatsz a tengerparton, és korzózhatsz a belváros gyönyörűen kiépített sétálóutcájában is. Ha délután 4 óra előtt kapsz kedvet a dolce vitához, akkor egy teljesen kihalt várossal találkozol, ugyanis a helyiek csak öt óra felé bukkannak elő, és lepik el az utcákat, tereket. Hangosan és gesztikulálva, speciális dialektusban beszélgetnek, kávéznak, sétáltatják a gyerekeiket és vásárolnak a főutca luxusüzleteiben.

Állítólag az ország déli része szegényebb, mint az északi, ennek ellenére a belvárosban is megtalálhatóak olyan olasz világmárkák, mint a Gucci, Armani vagy Benetton. Az utóbbi egy hatalmas palotában árulja ruháit, a korhűen helyreállított 1928-ban épült, liberty stílusú (vagyis szecessziós) Palazzo Mincuzziban, amit még az Andrássy úton is megcsodálna az ember.

A méltán híres Palazzo Mincuzzi Forrás: flickr.com/Paolo Margari

Bari pályaudvaráról vonattal kényelmesen eljuthatsz a környező csodaszép és hangulatos kisvárosokba. A gyönyörű tengerpart sincs messze, ahol kiépitett strandokon, kristálytiszta vízben mártózhatsz meg. Csupán fél órát kell utaznod a várostól, és már csobbanhatsz is!

Alberobello, a trullók hazája

A trullók mesebeli világa Forrás: Thinkstock

Mi az a trullo?

Kötőanyag nélkül összeillesztett, kör alapú kőház, jellegzetes kúp alakú tetőszerkezettel. Érdekessége, hogy könnyen elbontható.

A dallamos, Alberobello nevű kis falu is a világörökség része. Ahogy Bariból haladsz felé, már az út mellett egyre több trulli tűnik fel. Ez a terület a trullók hazája, másfelé nem gyakran találkozhatsz a különleges építménnyel. Az építészeti unikum története a 17. század elejére nyúlik vissza, amikor az akkori földbirtokos, II. Giangirolamo megparancsolta a lakosoknak, hogy könnyen lebontható szerkezetű házakat építsenek, hogy ezeket gyorsan el lehessen tüntetni, ha jön az adószedő. Így a lakóterületek utáni adót nem kellett a nápolyi kincstárba befizetni. Ráadásul semmiféle beleegyezésre sem volt szükség építkezésekkel kapcsolatban.

Elbűvölő hangulat Forrás: Thinkstock

Alberobello belvárosában egy egész trulloparadicsomot találunk: trullo templommal, szállodával, éttermekkel. Érdemes felmenni valamelyik étterem vagy üzlet teraszára, ahonnan ráláthatsz a csodás trullovilágra!

Trulli Forrás: Thinkstock

Matera, a sziklába vájt barlanglakások városa

Nem véletlenül forgatta itt Mel Gibson a Jézus életéről szóló, Passió című filmjét! Ilyen egyedi helyszínt nem találni sokat. Materában járva olyan érzése van az embernek, mintha kétezer évet visszament volna az időben. A város történelmi központjában elhelyezkedő Sassi di Matera nevű több ezer barlanglakás 1993-ban vált a világörökség részévé. A völgyben nem mindennapi látvány tárul a turisták elé: puha, tufakőzetből álló sziklafalba épült, egységes házak láthatóak, melyek úgy festenek, mintha a sziklák közül nőnének ki.

Misztikus Matera Forrás: Thinkstock

A barlanglakások története

A barlanglakásokban már az őskorban is laktak. Gyakran egymás tetejére építették, majd labirintusszerű lépcsősorokkal és utcácskákkal kötötték össze őket. A település a világ számára a II. világháború után lett igazán ismert. Ekkor egy Carlo Levi, fasiszták által üldözött író egyik könyvében felhívta a figyelmet arra, hogy Matera városának közel 70 százaléka még barlangokban lakik az állataikkal közös "szobákban", áram, ivóvíz és csatorna nélkül rettenetes higiéniai körülmények között. Ez volt Olaszország egyik legnagyobb nyomornegyede. Az olasz kormány átköltöztette lakosait a város modern negyedeibe, és elrendelte az összes barlanglakás befalazását, megakadályozva ezzel a visszatelepüléseket. A barlangváros állapota leromlott, évekkel később azonban az olasz kormány programot indított megmentésére. Lassan benépesült, megszépült, modern bútorok kerültek a barlangokba. Ma már egy szép kisvárosban sétálhatunk, ahol hosszú órákig el lehet bolyongani.
Osvárt Andreát is rabul ejtette Matera Forrás: Osvárt Andrea

Ostuni, a fehér város

Az olajfaligetek közül kimagaslik a dombtetőre épült, tenger felé lejtő Ostuni, ahol minden ház egységesen fehérre lett meszelve. A kisvárost nem a szokásos városközpontban található látnivalói miatt érdemes megnézni, inkább lenyűgöző hangulata fog elvarázsolni. A kis utcák labirintusszerűen szövik át egymást, mindenhol fellelni valami építészeti szépséget, egy apró díszt vagy egy különleges növényt.

Ostuni fehér látképe Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Érdemes nagyokat sétálni, beszívni a hangulatot és megkóstolni az olasz ínyencségeket, például a friss halat. Szánj rá egy fél napot Ostunira, megéri.
Vessz el a kis utcák romantikájában Forrás: Thinkstock

Polignano a Mare - Csodás tengerpart

Ha Bariból kiszabadulnál valamely, az olaszok által is kedvelt tengerpartra, akkor irány Polignano a Mare! Húsz perc vonatozás után a kisváros központjában szállhatsz le, ahonnan 10 perc séta után elérsz az első sziklás öbölig, ahol napágyak, étterem és bár áll a strandolók rendelkezésére.

Türkiz tenger, hát kell ennél több? Forrás: Thinkstock
Polignano a Mare sziklás tengerpartja Forrás: Thinkstock

Tipp autóval érkezőknek

Nemcsak itt, de az egymást követő, aprócska öblökben is élvezheted a tengert. Vedd célba a belvárost, amit egy hatalmas városkapun keresztül tudsz megközelíteni. A kis történelmi óváros tele van éttermekkel, bárokkal, fagyizókkal, és persze olaszokkal. Közvetlenül a tengerparti sziklákra épült, és pont ezt a rendkívüli adottságot használta ki a helyi legnevesebb és legdrágább étterem, amely valójában egy tenger felé nyitott barlang. Már az 1700-as években a nemesek egyik kedvenc helye volt, hatalmas evés-ivást rendeztek a természeti csodában. Méregdrága hely, ezért ha nem ülnél be, de bekukkantanál, megteheted egy közeli teraszról. Less be a tengerparti luxusba!

Hotel Ristorante Grotta Palazzese Forrás: grottapalazzese.it
Milánó ősszel is varázslatos, és még az expót is megnézheted!http://www.life.hu/lifeutazas/20150923-milano-a-vilagvaros-osszel-is-elvarazsol-oktober-vegeig-az-expo-t-is-megnezheted.htmlÖsszefut a nyál a szádban, ha az olasz tengerparton elfogyasztott fagyira, pizzára és tésztákra gondolsz? Akkor ruccanj ki pár napra Milánóba, itt mindent megtalálsz, ami nagyon olasz, és amiért – a tengeren kívül – érdemes Olaszországba utaznod. Utazás--A város, amit nem csak Rómeó és Júlia miatt érdemes felkeresnihttp://www.life.hu/lifeutazas/20140529-verona-a-tortenelmi-emlekek-es-apro-reszleket-szines-egyvelege.htmlÉszak-Olaszország egyik gyöngyszeme a 260 ezer lakosú Verona, amely az elmúlt évtizedben Firenze után a turisták egyik legkedveltebb célpontjává nőtte ki magát. Ha ellátogatsz a városba, járj nyitott szemmel és igyekezz megérezni a hangulatát, ami a ritkaságnak számító történelmi emlékek mellett az apró részletekben rejlik. Utazás--Nápolyt látni és meghalni? Na ne, inkább jókat enni, fürödni és kirándulni!http://www.life.hu/lifeutazas/20140708-napolyi-turahoz-hozzatartozik-capri-a-vezuv-es-pompei-latogatasa.htmlA Nápolyt látni és meghalni szállóige eredete bizonytalan: talán csak egy félreértésből származik, vagy J. W. Goethe írta le az Utazás Itáliában című művében, miután a városban járt. Az biztos, hogy érdemes az életben legalább egyszer ellátogatni Nápolyba. Nemcsak a város, hanem a környékén található látnivalók is kihagyhatatlanok: Pompei, a Vezúv és persze a világ egyik legszebb vidéke, Capri szigete.UtazásOrigoEz a hely elvarázsol! Garda-tó, a mediterrán luxushttp://www.life.hu/lifeutazas/20140429-garda-to-luxus-nyaralohely.htmlElegánsan öltözött emberek, hangulatos éttermek, minden szegletében igényes környezet – mintha nem is egy tó partján, hanem a gazdagok egyik kedvenc hercegségében, Monte Carlóban járnánk. Ez az álomvilág Észak-Olaszországban, a Velencét és Milánót összekötő autópálya Peschiera nevű kijáratnál, Budapesttől 850 kilométerre azonnal megérint. Goethe szerint az Észak-Olaszországban található, kékeszöld színű Garda-tó a természet csodája. Milyen igaza van! UtazásOrigoDubaj nem csak a luxus és a felhőkarcolók városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20141120-dubaj-nem-csak-a-luxus-es-a-felhokarcolo-varosa.htmlDubaj neve összefügg a gazdagsággal, a világ legkülönlegesebb felhőkarcolóival, a luxusautókkal és a fehér homokos tengerparttal. Aki még nem járt itt, azt gondolhatja, hogy a városban csak az elmúlt 15 év építészeti remekeivel találkozhat, és ez lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak az európai városképhez szokott utazónak. Eláruljuk, Dubajnak van egy másik arca is, amely máig megőrizte az arab világ kultúráját.UtazásOrigoA meleg tenger mellett világrekordok várnak Abu Dhabibanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20141212-abu-dhabi-a-legek-varosa-ahol-tobb-vilagrekord-is-megtalalhato-a-tenger.htmlAbu Dhabi az Egyesült Arab Emirátusok négyötödét foglalja el, és a területén fellelhető olaj miatt hiába a leggazdagabb emírség, a turizmus szempontjából mégis Dubaj mögé szorult. Pedig itt is van fehér homokos, kiépített tengerpart, felhőkarcolók, gazdagság és luxus.UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.