Omán: egy kuriózum az arab világ szerelmeseinek

Omán utazás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Ománi Szultánság az Arab-félsziget egy kevésbé ismert gyöngyszeme, és nem is olyan távoli, mint gondolnád, hiszen Dubajtól csupán egyórás repülőútra van. A természeti szépségek, a lenyűgöző hagyományok és a szívből jövő vendégszeretet teszi ezt a varázslatos országot olyan hellyé, amit tényleg jobban meg kell ismerned. Összeállításunkban most megmutatjuk, milyen kalandok várnak rád, ha ide tervezel egy utazást a téli időszakban.

Luxusélmények – nem a megszokott értelemben

Miközben az Egyesült Arab Emírségek fényűző szállodákkal, elegáns szórakozóhelyekkel és hatalmas bevásárlóközpontokkal csábítja az ideérkezőket, a szomszédos Omán a gyors modernizáció helyett a világörökségi helyszínek és a természeti értékek megóvását helyezi előtérbe.

Maszkati nagymecset Forrás: Thinkstock

Az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő országot még nem érte el a tömegturizmus, itt nincsenek kedvezményekre jogosító kuponfüzetek, sem táblákat lengető idegenvezetők és túlzottan rámenős árusok.

Az utazóknak ettől függetlenül nem kell lemondaniuk a kényelemről, hisz Omán rengeteg luxusélményt kínál – és nem a megszokott értelemben.

Aligha létezhet kellemesebb érzés a téli hónapokban, mint kiszakadni a megszokott környezetből, és olyan helyre utazni, ahol meleg van, és sok-sok napsütés. Omán különleges vonzereje leginkább a hegyekkel, kanyonokkal és oázisokkal tarkított tájban rejlik, ám a tengerparti sziesztázás szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen a strandok élete ilyenkor is színes. És nagyon jó érzés a hideg elől elmenekülve a puha homokban fel-alá járkálni, eldugott kis öblöket felfedezni vagy sütögetni a szabadban.

Csodás strandok Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Kempingezni a sivatagi égbolt alatt? Ugye, milyen fantasztikusan hangzik? Wahiba Sands a „homoktenger" tökéletes példája, itt kipróbálhatod a tevegelést és azt is, hogy milyen érzés egy hagyományos beduin sátorban tölteni az éjszakát.

Teknősles Ras al-Jinzben

Ez a legkeletibb pontja az Arab-félszigetnek, és ez az a hely, ahol évente mintegy 20 ezer tengeri teknős rakja le tojásait.

A Ras al-Jinz Teknősrezervátum talán az egyik legszebb természeti látványosság Ománban,

ahol szinte minden évszakban szemügyre veheted ezeket a csodálatos élőlényeket. Egy különleges éjszakai séta során megismerkedhetsz a kihalással küzdő zöld teknősökkel, és azt is láthatod, ahogyan lyukat ásnak a tojásaiknak, majd gondosan betakarják őket homokkal, mielőtt visszatérnek a vízbe.

Teknőslesen Forrás: roughguides.com

A Life.hu extra tippje

Omán a kultúra fellegvára, az elveszett sivatagi városoktól kezdve az ősi erődökön át egészen a modern remekművekig a látnivalók tárháza szinte végtelen, ám az utazók a természetben is felejthetetlenül izgalmas kalandokra számíthatnak: Omán - A csodálatos vádik és végtelen sivatagok hazája, legjobb ára 711.900 forint/fő/7 éjtől.

Maszkat, a misztikus főváros

Sziklás hegyek sziluettje rajzolódik ki a horizonton, tömjén illata úszik a levegőben, és a házak között mosolygós emberek sétálgatnak – ezek pillanatképek a főváros életéből, amely kellemes strandjaival, gyönyörű műemlékeivel, labirintusszerű utcáival és bájos tengerparti sétányával hívja fel magára a figyelmet. Maszkat gyors fejlődésnek indult Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídi szultán trónra lépése óta, de továbbra is őrzi a múlt kulturális értékeit.

A látnivalók sorából nem hagyhatod ki a 2001-ben átadott nagymecsetet,

amiben akár 20 ezer ember is képes egyszerre imádkozni, ám a teljesebb felfedezői élményért az óvárosban található középkori erődökhöz, a szultáni palotához és a Qurum Parkhoz is érdemes elsétálnod.

Maszkat, a misztikus főváros Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A Muttrah szuk a főváros legrégebbi piaca, ahol igazán kiélheted a vásárlási szenvedélyedet, és a tradicionális ománi kávét is megkóstolhatod. A zsúfolt standokon többek között ékszereket, füstölőket és kerámiákat kínálnak, de fűszerekből, édességekből sincs hiány.

Erőd erőd hátán

Gondoltad volna, hogy több száz erőd és torony található szétszórva a szultánságban? Néhányuk emlékét ma már csak romok őrzik, mások kulturális helyszínként kerültek fel a világörökségi listára, és bepillantást engednek az ország történelmi múltjába.

A fővárostól kétórányi autózás után máris az ország egyik legrégebbi és legnagyobb erődjénél találod magad, amit a 12. és 15. század között uralkodó Banu Nabhan törzs épített. A'Dakhiliyah hegyvidéki régió egy igen népszerű turisztikai célpont, a táj hihetetlenül festői és olyan látnivalókat rejteget, mint a Jabal Shams (a legmagasabb hegycsúcs az Arab-félszigeten), a Nizwa központjában lévő impozáns erőd és az Arábia Grand Kanyonjaként emlegetett gigantikus Wadi Ghul.

Elhagyott erőd Forrás: Thinkstock

Egy jó tanács: ne felejts el egy stabil felépítésű túrabakancsot magaddal vinni, mert az odavezető út nagyon sziklás és egyenetlen.

Bazári forgatag: alkudozz és kóstolj!

Ha szívesen bepillantanál az ománi emberek életébe, és magadba szívnád az egzotikus keleti illatokat, vagy egyszerűen csak megkóstolnál néhány ínycsiklandó fogást, mindenképpen érdemes bekukkantanod a helyi piacokra. A Nizwa szuk a híres erőd közelében fekszik, és péntek reggelenként különösen nagy a forgalom, amikor megérkeznek a közeli falvakból az állattenyésztők.

A maszkati „aranybazár" is igazán kellemes időtöltés, a parádés választék láttán biztos, hogy elakad a lélegzeted,

a Szalála városában lévő Al Husn szukban pedig egy igazi arab parfümmel is meglepheted magad.

Piaci kínálat Forrás: Thinkstock

Fedezd fel a vádik különleges világát!

Az ománi hegyek között megbújó zöld oázisok igazi szabadidős attrakciók, amikhez terepjárókkal lehet eljutni. Az Al Kamil városától északra fekvő Bani Khalid vádi egy elragadó sivatagi paradicsom, és méltán híres természeti szépségéről.

Tapasztald meg, hogy milyen érzés csobbanni egy kristálytiszta medencében, és vedd az ország legnépszerűbb szurdokvölgye felé az irányt.

Wadi Shab egy csodálatos látványosság az Al Sharqiyah régióban, és ha már erre jársz, a smaragdzöld medencéiről és buja növényzetéről híres Tiwi wadit is megnézheted, ami tökéletes piknikhely.

Tiwi wadi Forrás: climbing.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.