Mesés ünnepi forgatagok - 6 csodás karácsonyi vásár Magyarországon

2015.12.02. 19:03

Végre itt a december! Kürtős kalács és forralt bor gőzölög mindenhol, az utcák kivilágítva, teljes az ünnepi hangulat. Nemcsak Budapesten érdemes ellátogatnod a vásárokra, sok másik városban vár még rád az adventi csoda!

Szegedi Karácsonyi Ünnepi Hetek

Az alföldi város igazi mesebirodalommá változik ebben az időszakban. A Széchenyi téren és a Dugonics téren is finomabbnál finomabb falatokkal várják a kóstolni vágyókat. Az ország legnagyobb adventi koszorúját Szegeden állítják fel, és minden vasárnap ünnepélyesen meggyújtanak rajta egy gyertyát, így ha teheted, érdemes a hét utolsó napján érkezni. Tudtad például, hogy több külföldi úti beszámoló szerint a szegedi vásár vetekszik a külföldi adventi ünnepségekkel?

Forrás: szegedma.hu
Mit próbálj ki feltétlenül?

Akik kóstolták a szegedi vásáron a kifőzdékben a töltött káposztát, halászlevet, kolbászt, ódákat zengenek róluk.

 

A Life.hu tippje
A november beköszöntével az egész világ lázasan elkezd készülődni az év legcsillogóbb ünnepére, a karácsonyra. Még a Grincsek szíve is képes ellágyulni, mikor betévednek a forraltbor- és kürtőskalács-illatú forgatagba. Bár a budapesti adventi vásár óriási kedvenc, eláruljuk, hova érdemes még ellátogatnod egy kis karácsonyturizmus céljából.

Öt Templom Advent és Téli Fesztivál Győrben

Öt különböző felekezet temploma és templomkertje ad helyszínt az adventi programoknak. Cél, hogy a kultúrák közötti másságot mindenki megismerje, és nyitott legyen az újdonságra. Az ünnepi programokért érdemes ide látogatnod, de ha finomságokat ennél, akkor a te helyed a Téli Fesztivál.

Az egész belváros díszfénybe öltözik, a főtéren tradicionális karácsonyi ételekkel és portékákkal készülnek az árusok. A gyerekek imádni fogják a Széchenyi téren felállított karácsonyfát, betlehemet, de főképp a rénszarvasszánt! Ráadásul nagyon közel van Bécs, így ha igazi adventturizmusra vágysz, át is ugorhatsz Győrből az osztrák fővárosba is.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Mit próbálj ki feltétlenül?
A győri sült gesztenye elmaradhatatlan kelléke a vásárnak. Ha egy adagot megkóstolsz, biztosan visszamész majd még egyért!

 Gozsdu Karácsonyi Vásár

Budapesten a Vörösmarty tér, illetve a Szent István tér mellett a Gozsdu udvarba is mehetsz az ünnepi forgatagért. Minden szerdától vasárnapig jobbnál jobb ételek, italok csábítják az arra járókat, sőt egyedi kézműves apróságok közül is válogathatsz. A fényekben úszó udvarban felállított 5 méteres karácsonyfa előtt szuper fotók készülhetnek rólad!

Forrás: Facebook/Gozsdu Antik Market‎

A Király utca felőli bejáratnál minden hétfőn és kedden 17-19 óráig ünnepi zenét játszanak, és a nap minden szakában akrobaták, gólyalábasok és tűzzsonglőrök szórakoztatják az embereket. Az Izraeli nagykövetséggel közös szervezésben nem marad el a hanuka ünnepség sem, december 6. és 14. között a "Fény ünnepe" alkalmából meglepetésekkel kedveskednek kicsiknek és nagyoknak a Gozsdu udvarban.

Mit próbálj ki feltétlenül?
A gyerekek óriási kedvence lesz a körinta, ami épp olyan, mint a karácsonyi filmekben. Fogd kézen a gyereket, kistesódat, unokaöcsit vagy unokahugit, és irány a mesebeli körhinta!

 

Téli Fesztivál Kecskeméten

A Kecskeméti Téli Fesztivál nagy slágere minden évben a jégpálya. Míg a kirakodóvásáron nézelődsz és kóstolgatod a puncsokat, forralt borokat, addig a család ifjabb vagy sportosabb tagjai csúszhatnak egyet a jégen. 

Forrás: Thinkstock

A főtéren felállított ünnepi kavalkádot neves előadók könnyűzenei koncertjei színesítik, mindenki megtalálja a neki szóló programot. A vásáron található Szeretetkuckóban adományokat gyűjtenek, amelyeket a vásár bezártával rászorulóknak ajánlanak fel. 

Mit próbálj ki feltétlenül?
Ha Kecskemét, akkor hírös pálinka! Melegedj fel egy jó mézes nedűvel a hideg téli estéken!

 

Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár

A pécsi Széchenyi tér mesevilággá változik: éneklő kórusok dalai kíséretében csodálhatod meg a fényfestést, az épületvetítéseket, vagy pillanthatod meg a Mikulás Házat. A szervezők naponta népi játszóházzal kedveskednek a gyerekeknek, hogy megismerjék a hagyományokat.

Természetesen Pécsett is a négy adventi vasárnap a legmozgalmasabb napjai a vásárnak, ugyanis a Pannon Zenebaráti Kör a program zárásaként a Városháza erkélyéről ad koncertet.

Forrás: MTI/Sóki Tamás
Mit próbálj ki feltétlenül?
Minden adventi hétvégén imádnivaló négylábúakat dögönyözhetsz a betlehem mellett felállított állatsimogatóban.

 

Szekszárdi Karácsonyváró

A szekszárdi Béla király téren a zenei és irodalmi programok egyaránt rengeteg látogatót vonzanak minden évben, csakúgy, mint a bódék, amelyek rengeteg ínyencséget kínálnak. A család minden tagja megtalálja majd a kedvenc programját a sok-sok interaktív játék, színpadi előadás és kézműves foglalkozás között.

Sőt egy hófánk csúszdán is csúszkálhatnak a gyerekek, így a szánkós élmény akkor sem marad el, ha idén nem esne a hó.

Forrás: szekszard.varosom.hu

 

Mit próbálj ki feltétlenül?
Ugye neked sem ismeretlenek a világszerte imádott szekszárdi borok? Nos, a Karácsonyvárón ezekből főzik a forralt bort, amelynek már az illatától egy ünnepi mesében érzed magad.

 

 

Magyaroroszágkarácsonyi vásáradventünnepkarácsonykarácsony 2015