Koccints a barátságra! Aosta-völgy, nem csak a síelés szerelmeseinek

Forrás: Thinkstock -
Svájc Olaszország Aosta-völgy síelés mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzelj el egy darabka mennyországot, ahol mesésen keveredik egymással a francia, az olasz és a svájci kultúra. Ehhez add hozzá a friss hegyi levegőt, a finom ételeket, a gyönyörű panorámát és a szabadtéri izgalmakat, majd jól keverd össze őket. A világ egyik legfestőibb régiója lesz a végeredmény, ami magával ragadja az itt időző turista képzeletét. És ha meglátod az Aosta-völgyet, te is így fogod gondolni!

Csend, harmónia, alpesi varázslat

A határ menti régióknak több személyisége van, és erre tökéletes bizonyíték az Aosta-völgy.

Olaszország legkisebb régiója Franciaországgal és Svájccal határos, s mindezt hatalmas hegyek ölelik körül:

a Gran Paradiso, a Mont Blanc (olaszul Monte Bianco), a Matterhorn (olaszul Monte Cervino) és a Monte Rosa. A kétnyelvű térség legnagyobb vonzerejét - a béke és a nyugalom mellett - a lélegzetelállító természeti környezet jelenti.

Forrás: Thinkstock

A hegyekben minden évszakban paradicsomi az üdülés: a síterepek világbajnok pályákkal büszkélkednek, nyáron pedig sokan járnak ide kirándulni, sziklát mászni. Courmayeur az egyik legbájosabb alpesi üdülőhely, és habár viszonylag kicsi, Pila jól csengő név az olasz aprés-ski életből.

Forrás: Thinkstock

A régió másik különlegessége abban rejlik, hogy a kihalással fenyegetett állatok gyönyörű példányai élnek itt: kőszáli kecskét, mormotát és hermelint szinte bizonyosan fogsz látni.

Forrás: Thinkstock

Ha pedig igazi wellness élményre vágysz, az utazás során mesés gyógyfürdőkre bukkanhatsz – mint például a Mont Blanc lábánál lévő Pré Saint Didier Spa.

Life.hu tipp

A Gran Paradiso Nemzeti Park kapujában lévő Cogne a legjobb hely a téli sportok szerelmeseinek. A híres alpesi üdülőhely tradicionális hagyományokkal rendelkezik a vendéglátás terén, ami magas színvonalú téli élményeket garantál. Az érintetlen természet pedig már csak a ráadás!

A Life.hu extra tippje

Cortina d'Ampezzo Olaszország egyik legkedveltebb síparadicsoma és a Dolomiti Superski régió része, amit meleg szívvel ajánljuk a havas sportok rajongóinak. A területen minden nehézségi fokú pálya megtalálható, és az egész napos csúszás után számos kikapcsolódási lehetőség áll a vendégek rendelkezésére.A Síajánlat-Olaszország-Hotel Menardi legjobb ára-56.900Forint/fő/2éjtől

Várak és hegyek gyűrűjében

Az Aosta-völgy gazdag történelmi múltat tudhat magáénak - a középkorban sok alpesi hágóra vezetett innen út -, ősi várak és hangulatos települések idézik meg a régi korok hangulatát. A völgybe érkezve Pont-Saint-Martin az első falu, melynek fő nevezetességei a Szent Mártonnak szentelt római kori híd és a Baraing-kastély. Az 1338 méter magasan található Brusson egy igazi oázis a sífutás szerelmeseinek, de történelmi kincsekben sem szűkölködik.

A Baraign-kastély Forrás: Wikimpia.org

A völgytúra során érdemes ellátogatnod Villeneuve-be, ahol megcsodálhatod a Châtel-Argent kastély maradványait, de Fénis kastélyát - a régió egyik leghíresebb látványosságát - is megéri útba ejtened.

A Fénis kastély Forrás: Thinkstock

Bard, ez a csendes kisváros számos középkori épületet és kézműves műhelyt rejt magában, látképét pedig a Savoyai-erőd uralja. Most az Alpok Múzeumának ad otthont, és a falai között különböző művészeti kiállításokat szerveznek. Ha már a múzeumoknál tartunk: ne hagyd ki Introdot, II. János Pál pápa nyári üdülőhelyét, ahol megnézheted a Szentatyához fűződő emléktárgyakat.

A Savoyai-erőd festői környezetben fekszik Forrás: Thinkstock

A „legrómaibb város" Róma után

Kiváló shopping lehetőségek, családias trattoriák, barátságos hangulat. A festői hegyekkel körülvett Aosta tökéletes választás egy hosszabb-rövidebb kiruccanásra. A régió székhelye nem túl nagy, de annál izgalmasabb; a római és a középkori időkből fennmaradt emlékek csalogatják ide a történelem iránt érdeklődőket. A macskaköves utcákon sétálgatva neked is olyan érzésed lesz, mintha visszarepültél volna a múltba: a római színház, a székesegyház és Augustus diadalíve csak néhány Aosta érdekes látványosságai közül.

Augustus diadalíve Forrás: Wikipédia

Ha esetleg január végén látogatsz el ide, egy igazán vidám forgatagba csöppenhetsz. Az óvárosban minden évben megrendezett esemény Sant'Orso-nak állít emléket, akit a szegények védelmezőjeként tartanak ma számon. Izgalmas élmény a kézműves vásáron körülnézni, és válogatni a zsúfolt standok portékái között, ám a kulináris élvezetek sem maradnak el.

A búcsú nem lenne teljes „egy csésze barátság" nélkül: a helyi kávéspecialitás alapja az eszpresszó, amihez vörösbort, grappát és reszelt narancshéját adnak. Isteni forró ital a hidegben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.