Varga Viktor: "Órákig csak sírtam a Taj Mahalban”

2016.01.16. 18:44

Varga Viktor élete álmát váltotta valóra, amikor Indiába utazott, hogy az egzotikus és mesés országot felfedezze. Arról faggattam az énekest, milyen lenyűgöző helyszínek maradtak meg a legjobban az emlékezetében.

Varga Viktor hét éve tervezte indiai útját, mert úgy érezte, a kelet egzotikus világa passzol majd az egyéniségéhez, és ott megtalálja, amit már régóta keresett. Bár azt a tanulságot levonta az út során, hogy nem tudna Indiában élni, így is olyan emlékekkel gazdagodott, amelyeket sosem felejt majd el.

Forrás: Facebook/Varga Viktor Világa
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Ha érdekel a keleti kultúra, látogass el a varázslatos Indiába! Néhány nap alatt bejárhatod az ország legcsodásabb helyeit! Utazd körbe az indiai Aranyháromszöget 199 000 Ft/fő/6 éjtől!

Varanasi, a szent város

A Gangesz partja mellett található település messze híres különleges atmoszférájáról, ami annak köszönhető, hogy itt élő adásban követheti végig az utazó a temetési szertartást, egészen a halottak elégetéséig. A hinduk hite szerint akit itt engednek végső útjára, az a Nirvánába jut, így az indiai emberek már életükben eltervezik, hogy holttestüket egyszer majd a lángokra bízzák. 

Varanasi, a halottak városaForrás: Thinkstock
A halottégetés legendája
Amikor Siva isten és párja, Parvati Varanasiban jártak, Parvati elhagyta a fülbevalóját. Amikor Siva visszament megkeresni, kiderült, hogy egy pap lopta el. Amikor Siva kérdőre vonta a tolvajt, azzal védekezett, hogy nagy szegénységben élnek, és ezért volt szüksége a drágakőre. Végül Siva megkegyelmezett neki, és hogy a pap családja sosem szenvedjen hiányt semmiben, rábízta a halottégetést, amelynek árát személyre szabottan ő határozhatta meg.

"A Gangesz partja mellett hajózva kaphattam betekintést abba, ahogyan ezek a misztikus szertartások zajlanak. Brutális látvány volt, amikor a forró lángok hatására felülnek a holttestek, és a szertartást vezető bottal csapkodja a rugalmas csontokat és húsmaradványokat. Bevallom, nem így képzeltem el Varanasit, mert a folyópartot leszámítva ugyanolyan, mint a többi indiai város: nyüzsgő, hangos és zsúfolt” – mesélte Viktor. 

Reggel a Gangesz folyón, VaranasiForrás: Thinkstock

Taj Mahal, a szerelem gigantikus emlékműve

Az India jelképének számító lenyűgöző épületet Shah Jahan a feleségének, Mumtaz Mahalnak építette örök szerelme emlékéül. Az asszony a 14. gyermekének világrahozatalába halt bele. Utolsó kérése az volt férjéhez, hogy halála után méltó emléket állítson szerelmüknek.  Az uralkodónak - az akkori szokásoknak megfelelően - több felesége és ágyasa is volt, de igaz szerelmet egyedül Mumtaz Mahal iránt érzett. Amikor elveszette, mélységes depresszióba zuhant, és a gigantikus emlékmű megépítése jelentette az egyetlen mentsvárat számára. A hófehér márványból készült különleges síremléket húszezer munkás húsz éven keresztül építette. 

A Taj Mahal előttForrás: Facebook/Varga Viktor Világa

A Taj Mahal lelékfacsaró élmény volt. Nem gondoltam volna, hogy amikor belépek az épületbe, elementáris érzések törnek majd felszínre a lelkemből. Amíg ott tartózkodtam, a világ összes szerelmi bánatát éreztem a szívemben. Észre sem vettem, hogy sok turista van, mert olyan atmoszféra vett körül az épületben, hogy teljesen a hatása alá kerültem, órákig csak potyogtak a könnyeim” – mesélte Viktor.

Varga Viktor tippje
A Taj Mahalba vezető úton lépten-nyomon belépőjegyet árulnak a jegyüzérek, de én azt tanácsolom, mindenképpen a kijelölt bódékban vedd meg a belépőt, mert így biztos, hogy nem hamisítványt kapsz. Azt is tartsd észben, hogy akárcsak a templomokba, ide is vállat elfedő felsőben és térd alá érő szoknyában vagy nadrágban engednek be.

Jodhpur, az indiai kék város

Jodhpurt a kékre festett házai miatt nevezték el a Kék városnak. A település a Mehrangarh erődöt öleli körbe. A régi időkben a kasztrendszerek megkülönböztetésére szolgáltak a kék falak, ugyanis ezzel jelezték, kik tartoznak az előkelőségek közé. A hagyomány ma is él, és ennek köszönhetően az erődből lenyűgöző látványban lehet részük a turistáknak.

Jodhpur, a Kék városForrás: Thinkstock

"Jodhpur city azért volt érdekes a számomra, mert amikor lent voltam a városban, nem tűntek fel a színes falak. Aztán felmentem az erődítménybe, a maharadzsa egykori palotájába, és onnan nézve a belülről kékre festett falak pompás látványt varázsoltak a szemem elé. Nagyon izgalmas lehetett maharadzsának lenni, és ebben a kilátásban gyönyörködni mindennap. Ráadásul innen az egész várost hallani, szinte még azt is kifülelhettem, mit beszélnek az emberek lent az erőd fala alatt” – magyarázta az énekes, aki nem sok ajándéktárggyal tért haza, de egy Ganesha- (elefántfejű, embertestű istenség) szobrot vett, ami segíti a termékenységet. Egyből adódott a kérdés, hogy esetleg családalapításon gondolkodik?

"28 éves vagyok, és hamarosan gyermeket szeretnék, remélem, Ganesha istenség segít majd ebben” – mosolygott Viktor. 

A Life.hu tippje
Szállást nem szükséges előre foglalni az indiai városokba, mert szinte mindenütt azonnal több hotel közül válogathatsz. Pár ezer forintért remek szobák vannak, és minden hotelben felfedezhetőek a jellegzetes indiai építészet stílusjegyei.
IndiaVaranasiTaj MahalJodhpurutazáskelet