Varga Viktor: "Órákig csak sírtam a Taj Mahalban”

kelet Varanasi utazás Taj Mahal India Jodhpur
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Varga Viktor élete álmát váltotta valóra, amikor Indiába utazott, hogy az egzotikus és mesés országot felfedezze. Arról faggattam az énekest, milyen lenyűgöző helyszínek maradtak meg a legjobban az emlékezetében.

Varga Viktor hét éve tervezte indiai útját, mert úgy érezte, a kelet egzotikus világa passzol majd az egyéniségéhez, és ott megtalálja, amit már régóta keresett. Bár azt a tanulságot levonta az út során, hogy nem tudna Indiában élni, így is olyan emlékekkel gazdagodott, amelyeket sosem felejt majd el.

Forrás: Facebook/Varga Viktor Világa

A Life.hu extra tippje

Ha érdekel a keleti kultúra, látogass el a varázslatos Indiába! Néhány nap alatt bejárhatod az ország legcsodásabb helyeit! Utazd körbe az indiai Aranyháromszöget 199 000 Ft/fő/6 éjtől!

Varanasi, a szent város

A Gangesz partja mellett található település messze híres különleges atmoszférájáról, ami annak köszönhető, hogy itt élő adásban követheti végig az utazó a temetési szertartást, egészen a halottak elégetéséig. A hinduk hite szerint akit itt engednek végső útjára, az a Nirvánába jut, így az indiai emberek már életükben eltervezik, hogy holttestüket egyszer majd a lángokra bízzák.

Varanasi, a halottak városa Forrás: Thinkstock

A halottégetés legendája

Amikor Siva isten és párja, Parvati Varanasiban jártak, Parvati elhagyta a fülbevalóját. Amikor Siva visszament megkeresni, kiderült, hogy egy pap lopta el. Amikor Siva kérdőre vonta a tolvajt, azzal védekezett, hogy nagy szegénységben élnek, és ezért volt szüksége a drágakőre. Végül Siva megkegyelmezett neki, és hogy a pap családja sosem szenvedjen hiányt semmiben, rábízta a halottégetést, amelynek árát személyre szabottan ő határozhatta meg.

"A Gangesz partja mellett hajózva kaphattam betekintést abba, ahogyan ezek a misztikus szertartások zajlanak. Brutális látvány volt, amikor a forró lángok hatására felülnek a holttestek, és a szertartást vezető bottal csapkodja a rugalmas csontokat és húsmaradványokat. Bevallom, nem így képzeltem el Varanasit, mert a folyópartot leszámítva ugyanolyan, mint a többi indiai város: nyüzsgő, hangos és zsúfolt” – mesélte Viktor.

Reggel a Gangesz folyón, Varanasi Forrás: Thinkstock

Taj Mahal, a szerelem gigantikus emlékműve

Az India jelképének számító lenyűgöző épületet Shah Jahan a feleségének, Mumtaz Mahalnak építette örök szerelme emlékéül. Az asszony a 14. gyermekének világrahozatalába halt bele.

Utolsó kérése az volt férjéhez, hogy halála után méltó emléket állítson szerelmüknek.

Az uralkodónak - az akkori szokásoknak megfelelően - több felesége és ágyasa is volt, de igaz szerelmet egyedül Mumtaz Mahal iránt érzett. Amikor elveszette, mélységes depresszióba zuhant, és a gigantikus emlékmű megépítése jelentette az egyetlen mentsvárat számára. A hófehér márványból készült különleges síremléket húszezer munkás húsz éven keresztül építette.

A Taj Mahal előtt Forrás: Facebook/Varga Viktor Világa

A Taj Mahal lelékfacsaró élmény volt. Nem gondoltam volna, hogy amikor belépek az épületbe, elementáris érzések törnek majd felszínre a lelkemből.

Varga Viktor tippje

A Taj Mahalba vezető úton lépten-nyomon belépőjegyet árulnak a jegyüzérek, de én azt tanácsolom, mindenképpen a kijelölt bódékban vedd meg a belépőt, mert így biztos, hogy nem hamisítványt kapsz. Azt is tartsd észben, hogy akárcsak a templomokba, ide is vállat elfedő felsőben és térd alá érő szoknyában vagy nadrágban engednek be.

Jodhpur, az indiai kék város

Jodhpurt a kékre festett házai miatt nevezték el a Kék városnak. A település a Mehrangarh erődöt öleli körbe. A régi időkben a kasztrendszerek megkülönböztetésére szolgáltak a kék falak, ugyanis ezzel jelezték, kik tartoznak az előkelőségek közé. A hagyomány ma is él, és ennek köszönhetően az erődből lenyűgöző látványban lehet részük a turistáknak.

Jodhpur, a Kék város Forrás: Thinkstock

"Jodhpur city azért volt érdekes a számomra, mert amikor lent voltam a városban, nem tűntek fel a színes falak. Aztán felmentem az erődítménybe, a maharadzsa egykori palotájába, és onnan nézve a belülről kékre festett falak pompás látványt varázsoltak a szemem elé. Nagyon izgalmas lehetett maharadzsának lenni, és ebben a kilátásban gyönyörködni mindennap. Ráadásul innen az egész várost hallani, szinte még azt is kifülelhettem, mit beszélnek az emberek lent az erőd fala alatt” – magyarázta az énekes, aki nem sok ajándéktárggyal tért haza, de egy Ganesha- (elefántfejű, embertestű istenség) szobrot vett, ami segíti a termékenységet. Egyből adódott a kérdés, hogy esetleg családalapításon gondolkodik?

"28 éves vagyok, és hamarosan gyermeket szeretnék, remélem, Ganesha istenség segít majd ebben” – mosolygott Viktor.

A Life.hu tippje

Szállást nem szükséges előre foglalni az indiai városokba, mert szinte mindenütt azonnal több hotel közül válogathatsz. Pár ezer forintért remek szobák vannak, és minden hotelben felfedezhetőek a jellegzetes indiai építészet stílusjegyei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.