Az élmény nem pénz kérdése: olcsón is ki lehet hozni az európai városokat!

olcsó utazás Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utazgatni drága mulatság, ha szeretnénk kiszakadni a megszokott életünkből, és körülnézni a világban. Gasztrokalandozás Barcelonában, kocsmatúra Dublinban, shoppingolás Milánóban – az ilyen kiruccanások alaposan megterhelik a pénztárcát. De nincs okod csüggedni, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb programok, helyek közül válogathatsz, amikre egyetlen eurót sem kell költened. Most ezekből szemezgettünk. 

Belfast: minden évszakban valami meglepetés

Belfast, ahonnan végzetes útjára indult a Titanic Forrás: Dreamstime

Belfast lenyűgöző környezetével, történelmi látnivalóival és pezsgő éjszakai életével mindig igazi kikapcsolódást jelent. Innen indult végzetes útjára a Titanic, ám az emlékek felidézése mellett más érdekességeket is tartogat Észak-Írország fővárosa, amik még pénzedbe sem kerülnek. Ha kulturális feltöltődésre vágysz, a Naughton Galériában és az Ulster Múzeumban lélegzetelállító kiállításokat láthatsz, a Donegall téren lévő városházát pedig belülről is meg kell nézned. Az ír pubok különleges atmoszférájuknak, míg a viktoriánus stílusban épült Crown Liquor Salon díszes berendezésének és változatos sörkínálatának köszönheti vonzerejét. A természetbe vágysz, és szereted a történelmet? A Cave Hill Country Park lejtőin elhelyezkedő kastély a hozzátartozó kertekkel együtt tökéletes kirándulóhely.

Cave Hill Country Park Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

Eső, szél és túl magas árak? Ez nem hangzik idilli nyaralásnak, igaz? Összeszedtünk neked tíz dolgot, amiért mégis érdemes Írországot választanod úti célul. Érintetlen tájak, drámai sziklák, őskori emlékművek, nyüzsgő városok, izgalmas fesztiválok, autentikus pubok, elvarázsolt kastélyok, misztikus zenék, tündérek és koboldok. Foglald le vakációdat most akciós áron 299.000 forint/fő/7 éjtől!

München: sör, kolbász és fesztiválhangulat

A müncheni angolkert Forrás: supervices.com

Persze, a világ legtöbb parkjába nem kell belépőjegyet fizetni, de közöttük kevés olyan van, mint a müncheni angolkert (Englischer Garten), ami nagyobb, mint a New York-i Central Park és a londoni Hyde Park. A 417 hektáros szabadidős oázis a 18. században jött létre, amikor Karl Theodor fejedelem elhatározta, hogy átalakítja a várost. A területén tó, patak, kínai torony, kastély, körtemplom és több sörkert is található, így egy egész napot is kellemesen el lehet tölteni itt. Az egyik legismertebb sörkert 7000 embert is képes befogadni, így mindig találni fogsz egy üres asztalt, ahol élvezheted a hűvösen habzó nedűket, a családias hangulatot és a rezesbandák muzsikáját. És van ám itt még valami. Ne lepődj meg, ha pucér napfürdőzőkbe botlasz, mivel a japánkert és a görög templom közötti terület a ’60-as évek óta a nudisták törzshelyének számít.

Remek séták várnak rád it Forrás: supervices.com

A tavasz pillanatai Velencében

Csodás velencei naplemente Forrás: Dreamstime

Szűk csatornákon gondolázni, aperitívózni egy kávézó teraszán, végigkóstolni a friss tengeri herkentyűket – ezek életre szóló élményt adnak, de mind-mind megterhelik a pénztárcádat. Szerencsére nincs okod aggodalomra, és egy kis előrelátással kevesebb pénzből is kihozhatod az olaszországi kiruccanást. A Szent Márk-bazilikát évente több millióan keresik fel, és a belépésért nem kell fizetni. Velence legnagyobb terén sokba kerülhet egy ebéd, amit könnyen kivédhetsz, ha előre készítesz magadnak szendvicseket, és a gyönyörű kirakatok akkor is elbűvölnek, ha nem vásárolsz semmit. Természetesen az ingyenes programoknak még koránt sincs vége. A San Maurizio-templomban egy hihetetlen hangszergyűjtemény tárul a szemed elé, ahol a velencei születésű Vivaldi életéről is sokat megtudhatsz. Semmiképpen ne hagyd ki a város egyik leghíresebb látványosságát, a Rialto hidat, ahonnan különösen este meseszép a kilátás, majd sétálj végig a bárokkal és fagyizókkal tarkított Fondamenta delle Zatterén.

A Rialto híd Forrás: Dreamstime

Riga: városnézés a szecesszió jegyében

Rigai szecesszió Forrás: Dreamstime

Sokszor mondják, hogy az életben a legjobb dolgok ingyen vannak, és Lettország fővárosában nem kell mélyen zsebbe nyúlnod ahhoz, hogy valódi élményeket szerezz. Riga többek között arról híres, hogy a szecessziós építészet a legnagyobb koncentrációban itt maradt fenn – az UNESCO által védett belváros több mint egyharmada ebben a stílusban épült. Az utcák lenyűgöző látványt nyújtanak, a „csendes központ”-nak nevezett negyed tele van art nouveau stílusban épült remekművel, míg a korai szecesszió legimpozánsabb példáira az Elizabetes utcában bukkanhatsz. Az Andrejsala kerület régen ipari kikötőként funkcionált, mára nagyszabású kulturális-szórakoztató központtá nőtte ki magát. Ettől függetlenül nem árasztják el a turisták, így ideális helyszín egy vízparti andalgáshoz. Bár elsőre furcsának hangzik, hogy egy temetőben sétálgass, a Brāļu Cemetery tényleg festői, és műemléki jelentőséggel is bír. Ha szűkös az anyagi keret, a Riga Free Tour keretében - ami a város népszerű attrakciója, és lelkes fiatalok vezetik - még többet megtudhatsz a helyi titkokról.

Brāļu Cemetery Forrás: Dreamstime

Amszterdam: koncert két látnivaló között

Amszterdam, tökéletes kikapcsolódás bringával vagy hajóval felfedezni a várost Forrás: Dreamstime

Ha kedveled a klasszikus dallamokat, Amszterdam változatos zenei kínálatával bizonyára elégedett leszel. A Holland Nemzeti Opera & Balett előcsarnokában minden kedden (12.30-13.00) ingyenes koncerteket hallgathatsz, és az előadások végén akár még beszélgethetsz is a művészekkel. Csatangolás közben jól fog esni egy kis muzikális lazítás, és az épület bárjában egy finom kávéval vagy gyümölcslevekkel is felfrissítheted magad. Csak egy rövid sétára van a központi pályaudvartól a Muziekgebouw aan 't IJ, a kortárs holland zenei szcéna egyik legfontosabb helyszíne, ahol csütörtökönként fiatal együttesek lépnek fel, ide szintén teljesen ingyen juthatsz be.

Muziekgebouw aan 't IJ Forrás: muziekgebouw.nl

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.