Kóstolj bele Szerbiába! Ezek a városok igazi tavaszi csemegék

Szerbia Vranje utazás nyaralás Nis Versec
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szomszédok – Montenegró, Horvátország, Bulgária – sokkal inkább bűvkörükbe kerítik a turistákat, de Szerbia is megérdemli a figyelmet, hisz gazdag történelme és lenyűgözően sokszínű kultúrája van. Ez a változatosság különösen a városokban érhető tetten, ahol a különböző uralkodók szinte mindenütt otthagyták kezük nyomát. Tüstént mutatunk is három települést, ami tényleg megér egy kirándulást. 

Vranje: egyedülálló táj és délies hangulat

Kétségtelen, hogy Belgrád és Újvidék gyönyörű úti célok, ám Szerbiában rengeteg olyan hely van, amit egyszerűen vétek lenne kihagyni. Ilyen például az ország egyik legdélebbi pontján fekvő Vranje, közel a macedón határhoz.

Vranje látképe Forrás: vranje.org.rs

A környező hegyek, a nagy múltú gyógyvizek, a kolostorok és a régészeti lelőhelyek, illetve a hagyományos népi kultúra csupán néhány érdekesség a turisztikai palettáról. A régi udvaros házak és a macskaköves utcák sajátos atmoszférát kölcsönöznek a városnak, ahol a múlt egyes fejezetei máig láthatók. Az 1844-ben épült Fehér híd egy gazdag török lány és egy szegény szerb fiú történetét meséli el, és a helyiek szerint még mindig őrzi a szerelmespár titkát.

A Fehér híd Forrás: Wikiwand

Ha már erre jársz, semmiképpen ne hagyd ki a híres szerb író, Borisav Stanković emlékházát és a Nemzeti Múzeumot, ami egykor Raif Bej pasa rezidenciája volt. Vranjska Banja fürdővárosa a relaxáláshoz kínál ideális feltételeket, míg a Besna Kobila a hegymászáshoz, a csúcsáról (1923 m) Kopaonikot és a Rila-hegységet is láthatod.

A Life.hu extra tippje

Foglald le előre nyári utadat! Hajózz kedvedre a tengeren mindössze 144.000 forint/fő/7 éjtől, és járd be a legizgalmasabb városokat!

Niš: történelmi utak kereszteződésében

Niš a Balkán egyik legrégibb városa, és már régóta fontos hidat képez Kelet és Nyugat között. Történelmi értelemben leginkább arról híres, hogy itt született a keresztény vallásszabadságot kihirdető Nagy Konstantin római császár. Ništ az évszázadok során különböző identitások jellemezték, és sokáig kereste önmagát a történelmi események kaotikus sodrában. Egy napsütötte hétvége jó alkalmat ad arra, hogy ráérősen csatangolj az utcákon, és magadba szívd a látványt. Kezdd a délelőttöt a folyóparton álló erődnél, ami a török uralom idején épült, és a Balkán egyik legszebb építményének számított.

Az erőd Forrás: Wikipédia

Borzongani akarsz? A Koponyatorony valóban ijesztő látványosság, amit a čegari csata után Hursid pasa építtetett fel szerb felkelők koponyáiból. Eredetileg 952 koponya volt befalazva, ma már csak 59 látható belőlük. A viszolyogtató kaland után evezz kellemesebb vizekre, és nézz körül Niš bohém negyedében (Kazandžijsko sokače). Itt éttermek, kávézók és pubok sorakoznak egymás mellett, és még ha nem is szereted az alkoholt, a házigazdák biztosan megkóstoltatják veled a rakiját.

Koponyák a falban Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje

Ha még jobban szeretnéd megismerni a környéket, a várostól néhány kilométerre lévő Mediana – a patriciusok és császárok egykori otthona – összeköthető egy kellemes kirándulással vagy fürdőzéssel. Niška Banja 20 percnyi autóútra fekszik Ništől, és wellnessbirodalma tökéletes hely a felüdülésre.

Versec: egy város a történelem és bor szerelmeseinek

Versec egy igazi kis gyöngyszem, a látnivalók helyett inkább gazdag történelmével és nyugodt hangulatával vonzza a turistákat. A dél-bánsági település két dologban biztosan kitűnik a többi közül: a környezete üdítő látvány a végtelennek tűnő síkság után, és az építészete is különleges.

Utca Versecben Forrás: Wikipédia

A kibicablakos házak magukban hordozzák az egyes korszakok stílusjegyeit, elsősorban a barokk és a szecessziós stílust. A nevezetességek sorából említésre méltó a Szent Gellért-templom, a városháza, a püspöki palota és a régi gyógyszertár. A térség szimbólumának számító őrtorony az egykori vár egyetlen megmaradt emléke, ahova a lenyűgöző panoráma miatt megéri felkapaszkodnod.

A Szent Gellért-templom Forrás: Wikipédia

A világhírű borok vidékén vétek lenne kihagyni a helyi pincészeteket, és ha szerencséd van, akár még egy borünnepbe is bepillanthatsz. A környéken a természetjárás örömeinek is hódolhatsz: a Verseci-hegység kivételes adottságainak köszönhetően kiváló túraútvonalakkal rendelkezik, és az egyik leggazdagabb madárélőhely egész Szerbiában.

Utazás előtt mindig tájékozódj az adott ország biztonsági és egészségügyi helyzetéről. Bővebb információ a konzuli szolgálat honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.