Földi Lea: „Igazi tengerimádó vagyok!”

tenger nyaralás Földi Lea Szlovénia Apáti Bence
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Földi Lea, az új táncművész-generáció feltörekvő tehetsége imádja a tengert, ezért nehezen tudná elképzelni a nyarat víz nélkül. „Szeretek elmerengve ücsörögni a parton, érezni a sós levegő illatát, és hallgatni a hullámok moraját. Ezek azok a pillanatok, amik feltöltenek és kikapcsolnak” – mesélte a Life.hu-nak a fiatal balerina, aki nemrég érkezett haza a szlovén riviéráról, ahol egy hetet töltött szerelmével, a szintén balett-táncos Apáti Bencével.

Kalandozás különleges tájakon

Szlovénia talán nem olyan népszerű a magyar turisták körében, mint Horvátország, pedig több okból is ígéretes célpont, amelyek közül az egyik a sokszínű természeti környezet. A másik az, hogy viszonylag megfizethető áron rengeteg szállást lehet találni, ráadásul autóval is könnyen eljuthatunk ide. Déli szomszédunk egy valóságos csodaország, amelynek különleges esszenciáját az állandóan változó tájak, a bájos középkori városkák és a finom ételek adják. Szlovénia tökéletes desztináció a mozgás szerelmeseinek is: a túrázás, a kerékpározás, a kajakozás és a siklóernyőzés csak néhány a sok lehetőség közül, ami izgalmas kalandokat ígér.

Bledi-tó Forrás: Dreamstime

A Life.hu extra tippje

A Bledi-tó az ország egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, ami már önmagában fantasztikus látvány, de apró szigete a templommal és az ezeréves vár csak tovább fokozza a varázsát. A Bled központjában található szálloda garanciát jelent az önfeledt kikapcsolódásra, kétágyas szobák most 28 800 forint/főtől foglalhatók.

Soča, a smaragdzöld szépség

A Soča (Isonzó) folyó völgye Lea egyik kedvenc kirándulóhelye, és már többször járt itt, többek között azért, mert Ljubljanában élő nővérének errefelé van háza. „Mindig elvarázsol a táj szépsége, és felemelő látvány, ahogyan körbevesznek ezek a gyönyörű hegyek. A folyó vize smaragdzöld árnyalatban pompázik, és szinte átlátszó, ahogy rásüt a nap. Szerencsére sikerült találnunk egy olyan helyet, ahol meg tudtunk mártózni, de mivel a víz nagyon hideg, nem lehet benne sokáig pancsikolni.”

Soca folyó Forrás: Instagram/lealululau

Lea néhány kellemes napot töltött párjával a szlovén fővárosban, amit mindketten imádnak. „Ljubljana óvárosa magával ragadó, és tele van gyönyörű házakkal, szökőkutakkal, de olyan éttermekből sincs hiány, ahol a nyári napokon a szabad ég alatt élvezhetjük az ebédet. A Hármas híd az egyik legnagyobb látványosság, de a barokk stílusban felújított városháza és a sárkányok őrizte Zmajski híd is megér egy látogatást” – mondta a bájos balerina, majd mosolyogva hozzátette: párja szerint az egyik itteni étteremben kapható a világ legfinomabb hamburgere.

A Hármas híd (Tromostovje) Forrás: Dreamstime

Romantika felsőfokon

Nyáron nincs annál jobb, mint ejtőzni a napernyők alatt, megmártózni a hűs vízben, és ráérősen kávézgatni egy teraszon. A fővárostól kb. egyórányira található szlovén riviéra mindössze 46,6 km hosszú, mégis ezernyi szépséget rejt magában, és a part menti települések középkori hangulatukkal vonzzák ide a turistákat. „Piran egy igazi gyöngyszem az Adrián, és rögtön belopta magát a szívembe. A terrakotta tetők kellemes kontrasztot alkotnak a türkizkék tengerrel, és a színes házak labirintusszerű utcákat fognak közre, ahol jó érzés csak úgy elveszni. A város egyik leghangulatosabb része a főtér, ami a zeneszerző és hegedűművész Giuseppe Tartini nevét viseli, és tele van csodálatos építészeti emlékekkel. Bencével gyakran kiültünk ide kávézgatni, beszélgetni” – mondta Lea, aki számára a várfalakon tett séta nyújtotta az egyik legmaradandóbb élményt.

Piran Forrás: Instagram/lealululau, Dreamstime

A tér felett magasodó Szent György-templomot is érdemes felkeresni, ahonnan szintén mesés panoráma nyílik, és a Tengerészeti Múzeum sem szabad kihagyni, ami bepillantást enged a régió múltjába. Lea nap- és tengerimádó, ezért nem is tudná elképzelni a nyarat lubickolás nélkül. „A strandok jellemzően sziklásak, kavicsosok, és a szieszta időszaka után lehet igazán jókat fürdeni, amikor már nincsenek sokan. Bencével sokat búvárkodtunk, napoztunk, és mindketten nagyon élveztük a pihenést.”

Forrás: Instagram/lealululau

Kóstolj bele a mediterrán életérzésbe!

Koper története szorosan összefonódik Olaszországgal, így nem véletlen, hogy mind építészeti örökségében, mind atmoszférájában ma is érződik a velencei befolyás. Rengeteg turista keresi fel az olasz határ közelében lévő települést, hogy felfedezze csodálatos óvárosát, apró tereit és hangulatos éttermeit. A sikátorszerű utcák elvezetnek a város fő látványosságához, a Tito térhez, ahol a Prétori palota, a Szent Nazarius-székesegyház és az 54 méter magas harangtorony is található. Koper bővelkedik látnivalókban, ezért ha erre jársz, mindenképpen érdemes végigsétálnod a Kidričeva ulicán és a Carpaccio téren, befejezésként pedig megkóstolhatod mindazokat az ínyencségeket, amelyek magukon viselik a velencei-isztriai konyha jegyeit.

Koper Forrás: Dreamstime

A Life.hu tippje

Ha csendes, nyugodt vakációra vágysz, Izola tengerpartján kipihenheted a munkanapok fáradalmait. A halászváros ősi legendái visszarepítenek azokba az időkbe, amikor Izola még egy sziget volt, keskeny utcáit járva minden lépésednél feltárulkozik a múlt egy-egy darabkája. Élvezd a nyári napsütést, barátkozz, beszélgess a helyiekkel, és próbáld ki a tengeri különlegességeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.