Kuckózz a cserépkályha mellé egy erdei kirándulás után – Mátra az igazi békesziget

Nyugalom csend Mátra kirándulás ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnél egy hangulatos vendégházat, ahol az erdő a szomszédod? Szeretnél egy nyugalmas kertet, ahol csak a mókusok hangoskodnak? Szeretnél néhány békés napot, ami a feltöltődésről szól? Akkor irány a Mátra! 

A Mátrának most azt az oldalát szeretnénk megmutatni, amit valóban joggal nevezhetünk a béke szigetének. Országunk legmagasabb hegységében természetesen azok is megtalálhatják számításaikat, akik nyüzsögni akarnak, emberekkel akarnak találkozni, egész napos wellness- és gasztroélményre vágynak. Mi most azonban azokhoz szólunk, akiket a vadregényes vendégházak, a megannyi kincset rejtő bükkösök, a békés pillanatok vonzanak.

Forrás: MTI

A Life.hu extra tippje

A vadregényes tájak és a hegyvidék szerelmeseire Magyarországon túl, a szomszédos Ausztriában is különös kalandok várhatnak. Ha nem csupán romantikus kuckózásra vágysz, remek program lehet egy kirándulás az Alpokba, már 39 900 Ft/ fő / 2 éjtől.

Szállás a három szenteknél

Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló meghitt hármasa minden pár napra elbújni vágyót örömmel fogad. Ha igazán autentikus szállást keresel, ahol még a cserépkályhát sem kell nélkülözni, feltétlenül ki kell próbálnod a Borostyán Vendégházat. A 80 éves, felújított parasztház bájos hangulata már az első pillanatban magával ragad. A gerendák a plafonon, a boltíves ablakok, a fabútorok, a cserépkályhák szívmelengető összhangja és a hatalmas kert kellemes pihenést biztosítanak, ráadásul senkivel sem kell rajta osztozkodni. Az Erdőszéli Vendégház ehhez hasonlóan a vintage stílust képviseli, habár itt egy pár éve épült szállásról van szó, ami mégis tökéletesen illeszkedik a erdei, kuckós hangulatba. Az erdei faházikó, a Darázshegyi Apartman is a rejtőzködőknek, a csend és a nyugalom híveinek lett kitalálva.

Forrás: Life.hu

Csárdahangulat

Ha helyi ízekre vágysz, a kisebb csárdákat érdemes meglátogatni. A Vöröskő kisvendéglő, a Vidróczki és a Kemencés csárda varázslatos vidéki hangulatot áraszt, és persze az ételek is kiválóak.

Ezeket a túrákat ne hagyd ki

Habár a Kékestető az egyik leglátogatottabb része a Mátrának, nem érdemes kihagyni a repertoárból, mégiscsak ez hazánk legmagasabb pontja. A korán kelők pedig kiélvezhetik a hegy nyugalmát is. Érdemes már 7-8 között megkezdeni a túrát, ha szeretnénk elkerülni a legnagyobb forgalmat. A Sas-kő és a Disznő-kő felé indulva a hegygerincen élvezhetjük a kilátást, majd a Kis-Rákóczi és a Rákóczi-túraútvonalakon érdemes visszatérni a Kékesre, itt található ugyanis Magyarország egyik csodás bükkös erdeje. Aki járt már bükkösben, jól tudja, hogy különleges atmoszféra járja át a fehéres-szürkés törzsű, kínai bajuszos bükkfaerdőket. Ha van még erőnk, érdemes egy kitérőt tenni a Pisztrángos-tó felé is, ahol a Mátra legtöbb vizet adó forrását találjuk.

Forrás: Life.hu

Tudtad?

A Mátra az Északi-középhegység egyik vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk-vidék között. Itt található a mai Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes (1014 m) és a Galya-tető (965 m).
Forrás: MTI

Egy másik csodás körtúrát tehetünk ha Mátraszentimréről indulunk a Három falu temploma felé. Onnan a mátraszentlászlói síparkon keresztül juthatunk le Mátraszentistvánra. Ha kisebb kört akarunk menni, mindenképpen Rubanya-rét felé menjünk vissza Mátraszentimrére, nem fogunk csalódni, ezen a szakaszon is meseszép az erdő. Ha nagyobb kört mennénk, akkor Ágasvár felé haladjunk tovább, majd az erdőrezervátumon keresztül térjünk vissza a faluba.

Vissza a szállásra

Egy kiadós kirándulás végén szuper élmény visszatérni az otthonos vendégházhoz. Vegyetek egy nagy fürdőt, majd élvezzétek a kert csendjét egy könyvvel, vagy tervezzetek kerti sütögetést, kártyázzatok, társasozzatok, éljétek meg a nyugalmas pillanatokat. Tegyétek félre a telefonokat, és élvezzétek egymás társaságát. Teljen ez a néhány nap lassabban, békésebben, mint a hétköznapok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.