5 + 1 múzeum, amit ne hagyj ki, ha Párizsban jársz!

Pompidou Orsay múzeum Párizs kultúra Franciaország utazás Picasso múzeum képzőművészet múzeum Orangerie múzeum Rodin múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Párizs kétségkívül a világ egyik legszebb városa, ahová ma már "fapados" repülőgépjáratokon szinte fillérekért eljuthatunk. Ha a munka vagy iskola miatt nem teheted meg, hogy egyszerre több hetet is eltölts a francia fővárosban, figyeld az akciós repjegyeket, és utazz el akár egy évben többször. Minden alkalommal - ahogy kezded jobban megismerni a várost - egyre több és több csoda nyílik meg előtted. 

Az utcák, terek és kávézók hangulatáról, a legendás párizsi eleganciáról, a hamisítatlan francia életérzésről és a világhírű borokról, a tavaszi délutánokról és a Szajna-parti nyári estékről is sokat lehetne beszélni, ha azonban érdekel a képzőművészet, és itthon is rendszeres látogatója vagy a múzeumoknak és galériáknak a rossz idő sem tarthat vissza az utazástól. Íme, 5 + 1 múzeum, amelyeket feltétlenül látnod kell.

Párizs ősszel is remek úti cél! Forrás: Thinkstock

1. Pompidou központ


A Pompidou központ Párizs leghíresebb kulturális központja és múzeuma, amely megálmodója, az egykori francia elnök, Georges Pompidou nevét viseli. A hatalmas hétemeletes épület Párizs 4. kerületében, a Beaubourg negyedben található: 1971-1977 között épült.

A George Pompidou központ Forrás: AFP

A központ párizsi és az európai kulturális élet egyik csomópontja, multikulturális találkozóhely, ezáltal ideális tér arra, hogy helyi és külföldi fiatalok bemutathassák az alkotásaikat.

A Pompidou eredeti funkcióját megtartva túlnőtt azon: a kulturális központban állandó és időszakos kiállításokat tekinthetsz meg a 20. és 21. század legismertebb művészeinek alkotásaiból. Megnyitása óta több mint 150 millióan látogatták már meg. A képzőművészeti remekek, a Nemzeti Modern Művészeti Múzeum mellett itt található a párizsi közkönyvtár és az IRCAM akusztikus és zenei kutatóintézet is. Maga az épület is igazi látványosság, posztmodern, high-tech stílusa vonzza a tekinteteket, és Párizsban szinte egyedülállóvá teszi.

A Pompidou központ előtt látható a nem mindennapi Sztravinszky-szökőkút Forrás: AFP

A Life.hu extra tippje:

Eleged van az unalmasabbnál unalmasabb szilveszterekből? Valódi nyüzsgésre vagy éppen romantikára vágysz? Akár a kedveseddel, akár baráti társasággal jó óévbúcsúztató program lehet egy párizsi utazás. Töltsd tartalmasan 2016 utolsó és 2017 első napjait a francia fővárosban már 89 900 Ft/fő/4 éjtől.

Ne aggódj, ha elfogyott a pénzed!

A párizsi múzeumok néhány állandó kiállitása mindenki számára ingyenes. A Louvre például ingyenes a hónap első vasárnapján, több múzeum pedig egész évben ingyen látogatható. Ezen kívül a legtöbb állami múzeum és műemlék ingyenes a 26 év alattiak számára.

2. Orsay múzeum

A Párizs középpontjában, a Szajna partján található Orsay állami képzőművészeti múzeum1986-ban nyitotta meg kapuit, és azóta is a 19. század - túlnyomó részt francia - nagy művészei alkotásainak ad helyet,

többek között az impresszionistáknak, mint Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Van Gogh, Édouard Manet.

A Szajna-parton áll az Orsay Múzeum gyönyörű épülete Forrás: AFP

A múzeumban nemcsak festmények és szobrok találhatóak, de építészeti, fotográfiai, filmművészeti témájú kiállítások is.

Tudtad...

hogy az Orsay múzeum eredetileg vasútállomásnak készült az 1900-as világkiállításra?

3. Louvre

A Louvre Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum,

a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma.

A 12. század végétől Párizs központjának meghatározó épülete ez a monumentális építmény, amely I. Ferenc és a Napkirály, XIV. Lajos palotája volt. A Louvre több mint 60 000(!) négyzetméter területű és 35 000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont, évente 6 millió ember látogatja. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők.

A Louvre épülete a Tuileriák kertjéből is látható Forrás: Thinkstock

Itt mosolyog Mona Lisa

A Louvre-ban helyezték el Leonardo da Vinci 16 éven keresztül készülő Mona Lisáját, a minden idők leghíresebb és legtitokzatosabb festményét, amelyet egy bűntény is érdekesebbé tett a nagyközönség számára. A képet 1911-ben a Louvre egyik alkalmazottja ellopta, akinek az volt a célja, hogy visszajuttassa a festményt Olaszországba. A képet két éven át lakásában tartotta, ám lebukott, amikor megpróbálta eladni azt a firenzei Uffizi Galériának.

A Louvre-ról talán neked is az udvarán lévő 21,65 méter magas, 35,40 méter oldalhosszúságú és
a legenda szerint 666 üveglapból álló piramis jut elsőnek eszedbe, amely acélból, alumíniumból és üvegből készült.

Hogy mégis honnan veszik a 666-ot?

Nem tudni, csak annyit, hogy már a nyolcvanas évekbeli hivatalos kiadványokban is napvilágot látott, hogy az építményt a sátán számával megegyező mennyiségű üvegpanel borítja, ahonnan aztán több irodalmi alkotás is átvette. Közülük a legismertebb Dan Brown A Da Vinci-kód című könyve, amely egyenesen Mitterrand személyes kéréséből eredezteti a mágikus számot.

A Louvre múzeum tájékoztatása szerint a városi legendával ellentétben a piramis összesen 673 üvegtáblából áll, amelyet többször is próbáltak megszámolni. Bár eltérő eredményekre jutottak, abban megegyeztek, hogy a 666-ot mindenképpen meghaladja az üvegtáblák száma.

A Louvre épülete előtt álló üveg piramis 21,65 méter magas és 35,40 méter oldalhosszúságú Forrás: AFP

A kínai születésű, amerikai építész által megálmodott és 1989-ben átadott építmény megítélése vegyes, és a mai napig megosztja a párizsiakat.

Ne tudd le egy nap alatt!

A Louvre hatalmas gyűjteményét ne is próbáld egy nap alatt végignézni. Ha ott jársz, gondold át, mit látnál a legszívesebben, és úgy válaszd ki, hol töltesz el pár órát. Nem az a lényeg, hogy elmondhasd, hogy ezt, és ezt és ezt is láttad - a legfontosabb, hogy a múzeumlátogatásod feltöltsön, és ne egy teljesítménytúrára emlékeztessen.

4. Rodin múzeum

A Rodin múzeum 1919-ben Rodin halála után két évvel nyílt meg a Hotel Bironban, ott, ahol a művész az utolsó éveiben élt és dolgozott, így tulajdonképpen az ő emléke előtt tiszteleg. A kétemeletes, 18 teremből álló múzeumot 2012-2015-ig felújították.

A Rodin-múzeum Forrás: AFP

A látogatói élményfokozásban hatalmas dolognak számít, hogy megnövelték a beáradó természetes fény mértékét, plusz emellett mesterségesen is megvilágítanak egyenként minden művet.

A tárlat a szobrokon túl gipszalkotásokon keresztül is bemutatja a művész alkotási módszereinek fejlődését és munkásságának kezdeti szakaszát. A múzeumban Rodin munkái mellett a személyes gyűjteményének néhány darabja is látható, antik kollekciójából nyitották meg például a Rodin et l'Antique-termet, de a gyűjteményben Van Gogh, Edward Munch festményei közül is találunk néhányat.

A múzeumban Rodin munkái mellett a személyes gyűjteményének néhány darabja is látható Forrás: musee-rodin.fr

Ki ne hagyd a múzeumkertet!

A varázslatosan kialakított kertben számos szabadtéri szobrot láthasz, sétálj ott is egy nagyot!

5. Picasso-múzeum

A Marais negyedben álló, 1985-ben nyílt Picasso-múzeum egy barokk épületben, a Hotel Salé nevű ötszintes villában található. Ötévnyi felújítás után, 2014. október 25-én Pablo Picasso születésnapján nyitották meg újra. "Csodálatos hely, az egyik legszebb villaépület Franciaországban, a méretei fantasztikusak (a kiállítótere a korábbi 1600 négyzetméterről 3800-ra nőtt, így egyszerre háromszor annyi művet lehet kiállítani, mint korábban) és most már kiválóan megfelelnek Picasso műveinek" - nyilatkozta akkor Laurent Le Bon, a múzeum igazgatója.

A Picasso múzeumnak otthont adó Sale Hotel Forrás: Origo

"Egy egész élet kellett, hogy úgy fessek, mint egy gyerek"

2016. április 22-től augusztus 28-ig minden idők legnagyobb Picasso-kiállítása volt látható Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, amelynek kapcsán Laurent Le Bon is idelátogatott, és a művész munkássága mellett az immár felújított párizsi múzeumról is beszélt. "Az én eszményem a folytonos mozgásban lévő múzeum. Ez épületünk falai között és azokon kívül egyaránt érvényes. Házon belül mindenekelőtt azért, mert a monografikus múzeumokkal szemben léteznek bizonyos előítéletek. Ezek egyfajta emlékműként, mauzóleumként tekintenek az ilyen múzeumokra, amelyeket elég egyszer meglátogatni. Mi pezsgő életet szeretnénk a falak között. (...) A hozzánk ellátogató természetesen megnézhet egy állandó tárlatot, amit időről időre megújítunk, és egy másik, időszaki Picasso-kiállítást is, amely a köztudatban elsősorban festőként élő Picasso jelentős szobrászi munkásságára koncentrál, a harmadik tárlaton pedig bepillantást nyerhet egy kortárs spanyol képzőművész, a Picasso által is inspirált Miquel Barceló munkásságába. (...) Bár sokan bizonyára ezt hiszik, távolról sem mindenki látja Picassóban a 20. század egyik nagy zsenijét. Sokszor halljuk az 'ezt egy hatéves gyerek is meg tudná rajzolni', 'ilyet én bármikor festek' típusú vélekedéseket. Erről egyébként mindig eszünkbe jut Picasso híres mondása: 'Tizenkét évesen úgy festettem, mint Raffaello, de egy egész élet kellett, hogy úgy fessek, mint egy gyerek'" - idézte a művészzsenit Le Bon.

A múzeum három útvonalon és 37 termen keresztül időrendben és tematikusan vezet végig Picasso korszakain a kezdetektől a halála előtti időszakig.

Akárcsak a Rodin-múzeumban, itt is megtekinthetők a művész magángyűjteményének darabjai; Cézanne, Degas, Matisse, Braque, Modigliani alkotásai Picasso saját műveivel együtt kaptak helyet, ezzel is bemutatva azt, miként hatottak egymásra a művészek.

5 + 1 Orangerie múzeum

Az Orangerie múzeum Párizsban, a Tuileriák palotájában található (az épületet 1852-ben építették, hogy a Tuilerák narancsfáinak - ahogy az elnevezés is utal erre - otthont adjon), és elsősorban impresszionista és posztimpresszionista műalkotások tartoznak a gyűjteményébe.

Az Orangerie múzeum Forrás: AFP

Biztosan te is ismered Claude Monet híres vízililiom-festményeit, nos, közülük nyolc itt található meg.

Claude Monet vízililiom-festményei a múzeumban Forrás: AFP

Monet képei mellett Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley festményei is szép számmal vannak a gyűjteményben.

Szuvenírvadászat és szelfizgetés helyett: nyitott szemmel Szingapúrbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161110-szingapur-rejtett-gyongyszemei-sengkang-riverside-park-ann-siang-hill-orchard-road-haw-par-villa.htmlSzingapúrt a gazdagok játszótereként emlegetik, és mi tagadás, leginkább a csillogás és a luxus vonzza ide a látogatókat. Ez a kis városállam ugyanakkor nemcsak a fényűzésről, hanem a vibráló történelemről és a sokszínű kultúráról is szól, amit te is megtapasztalhatsz, ha a kulisszák mögé nézel. Kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas látnivalók következnek! UtazásThinkstock4 varázslatos úti cél házassági évforduló ünnepléséhezhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161108-4-varazslatos-uti-cel-hazassagi-evfordulo-unneplesehez-tengerparton-luxusvillaban.htmlKözeleg a házassági évfordulótok, és szeretnétek igazán különlegessé varázsolni ezt a fontos eseményt? Legyen szó tengerparti pihenésről, városnézésről vagy kalandtúráról, egy rövidebb-hosszabb utazás mindig jó ötlet, nem számít, hány éve éltek együtt. Ennek apropóján azt találtuk ki, hogy összegyűjtjük nektek azokat a helyeket, ahol a páratlan környezetet és a kényeztetést egymás társaságában élvezhetitek. UtazásThinkstockLegyen zamatos az ősz! Kulináris kalandozások Karintiábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161102-karintiai-utazas-kulinaris-elmenyek-es-latnivalok.htmlAusztria legdélebbi tartományában az ősz egyet jelent a földi mennyországgal: lehet barangolni a természetben, elmerülni a wellnesshangulatban, és bepillantani a középkori városok izgalmas világába. De nemcsak az aktív kikapcsolódás hívei örülhetnek, hanem a gasztronómia szerelmesei is, akik sokféle tradicionális finomsággal találkozhatnak ebben a szezonban. Ha kedveled a rusztikus hangulatot és az utánozhatatlanul ízletes ételeket, meg is találtad a következő úti célodat. UtazásThinkstockRosszul vagy a hazai ősztől? - A napfényes Máltán van a te helyedhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161019-maltara-novemberben-is-erdemes-elutazni-valletta-marsaxlokk-a-kek-laguna-csodalatos-uti-cel.htmlA legtöbbünket évről évre megviseli az ősz beköszönte; a nyálkás, esős reggeleken az ágyból sincs kedvünk kimászni, és gyűlöljük, hogy még ahhoz is, hogy a közértbe leugorjunk, több réteget kell magunkra húzni. A hazai őszt teljesen persze te sem kerülheted el, de talán könnyebben elfogadod, hogy fél évre megint vége a teraszidőnek, ha novemberre betervezel egy máltai kiruccanást, ahol még az ősz utolsó hónapjában is 20–25 fok lehetséges. Utazás--Ezért utazz el Tunéziába még idén ősszel!http://www.life.hu/lifeutazas/20160928-ezert-erdemes-tuneziaba-menni-oktoberben.htmlAz Észak-Afrika gyöngyszemének is nevezett Tunézia közel 20 éve az egyik legkedveltebb célpontja a magyar turistáknak. Különösen ősszel, ugyanis még októberben is 25 fok van, ami még a strandolásnak is kedvez, de még inkább a kirándulós programoknak. A turisták többnyire Monastirban, Sousse-ban, Hammametben szállnak meg, és onnan indulnak a látványosságok, az ország római és föníciai emlékeinek felfedezésére. Tunézia igazi paradicsom a strandolás megszállottjainak és a történelem szerelmeseinek is. UtazásOrigoSzerelemre hangolva: 5 szuperromantikus üdülőhely a Karib-térségbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20161002-a-karib-terseg-udolohelyei-st-thomas-szigete-saint-lucia-guadeloupe-szigetek.htmlVakítóan fehér homok, azúrkék tenger, trópusi napsütés. Hamarosan beköszönt a hűvös és esős idő, miért nem terveztek pároddal egy egzotikus kiruccanást, ahol nincs más dolgotok, mint élvezni egymás társaságát? A karibi szálláshelyek tömkelegéből nehéz a választás, de ha már tudjátok, hogy hová mennétek legszívesebben vakációzni, mutatunk néhány alternatívát, hogy tökéletes legyen a kikapcsolódás. Utazás--





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.