4 úti cél, amiért szívesen magad mögött hagyod a hazai karácsonyt

2016.12.19. 19:17

A nagy eszem-iszom, rokonjárás és az unalomig ismételt filmek helyett idén valami másra vágynál? Összebújós téli estékre az alpesi hegyekben? Strandolós, semmittevős vakációra egy egzotikus tengerparton, esetleg romantikus andalgásra egy idegen városban? Legyetek formabontók ebben az évben, és utazzatok el a pároddal valahová, ahol élményeket gyűjthettek, és megismerhetitek az ünnep másik arcát is.

Téli varázslat a szomszédban

Az osztrákok életében különös jelentőséggel bír a novembertől decemberig tartó időszak. Az egész ország ilyenkor egyetlen hatalmas karácsonyi vásárrá alakul át, és mézeskalács, forralt bor illata lengi be a városokat. Ha máris kedvet kaptál egy ausztriai kiruccanáshoz, sokféle kikapcsolódási lehetőség közül válogathatsz, de Salzburg tartományban van egy varázslatos falucska, ahol a tél minden szépsége megmutatkozik.

MauterndorfForrás: facebook.com/mauterndorf.lungau

A Grosseck-Speiereck síterület lábánál fekvő Mauterndorf romantikus miliőjével, nyeregtetős házaival és magas hegyeivel különösen hívogató. A középkori település a pihenés és kulináris élmények mellett izgalmas programokat is kínál: fantasztikus élmény egy meleg takaró alatt összebújva lovas kocsikázni, szánkóval suhanni a friss hóban, vagy síelés után kiülni egy napsütötte teraszra. Mauterndorf leginkább váráról híres, ami télen is látogatható, ráadásul a tornyából csodálatos kilátás nyílik a környező tájra.

Jingle Bells némi salsával megbolondítva
Piña Colada, türkizkék tenger és pálmafák? Ugye milyen jól hangzik? És ez csupán néhány dolog a sokból, ami Puerto Ricót vonzó karácsonyi célponttá teszi. A Nagy-Antillák legkeletibb szigetén az ünnepi időszak (ami itt tart legtovább a világon) nem a giccsről és az értelmetlen pénzszórásról szól: Puerto Rico saját hagyományait és szokásait csempészi bele ezekbe a napokba, így az utazók garantáltan mesés élményekkel térhetnek haza.

San JuanForrás: Thinkstock

A főváros, San Juan tökéletes hely a kulturális örökség megismerésére, melynek szépségét fokozza a káprázatos karácsonyi dekoráció. A szigetet főleg a konyhája miatt keresik fel, ami az ünnepek alatt még ízletesebb, hiszen ilyenkor ikonikus ételek (például lechón asado, pasteles és tembleque) kerülnek az asztalra. A parrandas vagy trullas navideñas a helyi változata a karácsonyi kántálásnak, és a gitárral, dobbal kísért éneklésbe ezúttal te is bekapcsolódhatsz.

A Life.hu tippje:
Ha érdekelnek a népi hagyományok, mindenképpen legyél ott a Día de las Máscaras nevű fesztiválon, amit december 28-án rendeznek meg Hatillo főterén.

Karácsonyozz északon!
Ha idén nincs kedved a konyhában főzőcskézni, és inkább elvonulnál kedveseddel a karácsonyi őrület elől, akkor Litvániánál nem is tudnánk különlegesebb úti célt ajánlani. Bár decemberben itt nagyon hideg van, és hamar sötétedik, hidd el, ennek is megvan a maga varázsa. A litván főváros advent idején igazi tündérmesévé változik, de a Vilniustól 288 km-re található Klaipėda is megér egy látogatást, hisz egyszerűen elbűvölő.

VilniusForrás: Thinkstock

A régi és új épületek harmóniája, a macskaköves utcák, a sok szobor és a tenger moraja téged is elvarázsol majd, a Színház térre érve pedig csodás látvány fogad. Az óriási megvilágított hógömb a híres francia építész és fénytervező, Jacques Rival alkotása, ez már önmagában izgalmas látnivaló, amit az ünnepi körhinta, a hatalmas karácsonyfa és az édes illatok csak tovább fokoznak.

A Life.hu tippje:
A litvánoknál szenteste tizenkétféle étel kerül az asztalra, ezzel tisztelegve a tizenkét apostolnak. Add át magad a karácsony szellemének, és kóstold meg a helyi konyha specialitásait valamelyik étteremben.

Határtalan élmény 2200 méter magasan

A karácsony Mexikóban hatalmas extravaganza, igazi látványshow, ám a mindig nyüzsgő Cancún és Puerto Vallarta helyett miért nem próbáltok ki valami mást? San Cristóbal de las Casas, ez a bájos gyarmati város Chiapas állam középső részén 2200 méteres tengerszint feletti magasságban található. Itt még télen is meglehetősen enyhe az idő, így maximum egy pulcsira van szükség a városnézéshez vagy az ebédhez.

San Cristóbal de las Casas székesegyházForrás: commons.wikimedia.org

A csodálatos hegyvidéki környezetben lévő települést igazi élvezet felfedezni, hisz annyi csendes, macskaköves szűk utcája van, és az évszázados házak között sétálgatva tényleg úgy tűnhet, mintha itt visszafelé forogna az idő kereke. Az ünnep tájékán a múlt hangulatát még inkább visszaidézik az ablakok mögött pislákoló mécsesek és a templomokból kiszűrődő dallamok, meghitté varázsolva az együtt töltött napokat.

Puerto RicoMexikóutazáskarácsonySalzburgLitvánia