Tölts egy hétvégét Hrabal imádott városában, Prágában!

2017.01.11. 09:00

Milan Kundera, cseh író szerint: „Senki más nem fejezi ki úgy Prágát, mint Bohumil Hrabal.” Tény, hogy regényei, novellái Csehország, Prága és természetesen a művészet szerelmeseinek „kötelezőek”, de ha még nem tetted meg, itt az idő, hogy megnézd, hol élt és alkotott a cseh irodalom egyik ikonikus alakja. 

Ha először utazol a városba, semmiképp se hagyd ki a várat, az Óváros teret, mindenképpen sétálj át a Károly hídon, és térj be a Szent Vitus-székesegyházba is. Ha azonban már mindenhol jártál, fedezd fel a város kulturális helyszíneit, emlékhelyeit, és ne hagyd ki a kulináris élvezeteket sem. Prága, akárhányszor is utazol oda, mindig tartogat meglepetést.

A prágai zsidónegyed, a Josefov 

Szecessziós paloták, több száz éves zsinagógák – a prágai zsidónegyed mellett semmiképpen sem lehet szó nélkül elmenni, főleg, ha imádod a történelmet. Sőt, mi azt javasoljuk, mindenképpen sétálj egyet a régi zsidó temetőben is, ahol több mint 12 ezer csodaszép régi sírkövet találsz. A temetőhöz egy különös legenda is fűződik,  amely szerint az itt nyugvó Löw rabbi agyagból embert formált, egy varázserejű papírral életre keltette, és a szombat kivételével minden egyes nap az otthonában dolgoztatta. Az egyik pénteken azonban elfelejtette kivenni a papírt az agyagember szájából, mire a Gólem megvadult, és ámokfutásba kezdett az utcákon. 

Sőt, mi azt javasoljuk, mindenképpen sétálj egyet a régi zsidó temetőben isForrás: Thinkstock

Megelevenedett mesevilág: Arany utcácska 

A város legkisebb utcája, az Arany utcácska Prága legszívmelengetőbb része, ahol tizenegy, a 16. század végén épített icipici házacskát csodálhatsz meg. Egykor itt éltek a vár védői, de mivel 22 volt belőlük, azért, hogy elférjenek, igen kicsi házakat kellett építeniük. Később, amikor a várvédőkre már nem volt szükség, többnyire művészek, bohém különcök éltek itt.  Az Arany utcácska 22-es számú házában élt egyébként Franz Kafka. Az utca a nevét onnan kapta, hogy 

a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a legfőbb céljuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Egy másik történet szerint a 19. században az egyik házban egy idős ember élt, aki kísérleteket végzett. 1831-ben a helyiek egy nagy robbanást hallottak, és Uhlét, az öregembert a házában holtan találták, a kezében egy sárga kővel, amiről később bebizonyosodott, hogy aranyból van. 

 

A 16. század végén épített icipici házacskát csodálhatsz megForrás: Thinkstock
Gasztroélmények is várnak rád Prágában
Ha Prágában jársz, a gasztronómiai élményekről se feledkezz meg! Mindenképpen kóstold meg a knédlit, a sörös pörkölteket és a hagymalevest, de ha igazi különlegességet szeretnél, a pacalleves vagy a savanyú káposztával töltött csülök is kiváló választás.

Mucha Múzeum 

Ha szereted a szecessziós művészetet, ki ne hagyd a Mucha-múzeumot, ahol Alfred Mucha több mint száz plakátját, festményét és grafikáját nézheted meg, köztük a talán leghíresebb nőalakjait.  A kiállításon láthatók a  művész privát fotói is: modelljei, családtagjai és a korszak leghíresebb festői, például Paul Gauguin. Ha itt jársz, a múzeum vetítőtermében nézd meg a  Mucha életéről szóló 30 perces filmet is. 

Alfred Mucha több mint száz plakátját, festményét és grafikáját nézheted megForrás: Wikipédia
Az apróság pici lenyomatai, a szerelemlakatok

Bár a szerelemlakat hagyománya Kínából származik, az igazi őrület 2000 környékén Párizsból indult, azóta pedig a világ szinte minden nagyvárosában emléket állítanak a párok örök, soha véget nem érő szerelmüknek. Így van ez Prágában is, a Moldva túlpartján fekvő Kisoldal gyönyörű palotákkal, kertekkel és egy szerelemlakatokkal teli gyalogoshíddal csábítja az ideérkezőket.

Egy leganda emlékére: a Hrabal-fal 

Ha Prága, akkor Hrabal! Itt élt és alkotott a 20. századi cseh irodalom egyik ikonikus alakja, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Táncórák idősebbeknek és haladóknak szerzője. Tudtad, hogy Hrabalról még megállót is el akartak nevezni Prágában, az évtizedekig lakóhelyéül szolgáló ház lebontása után?  Ebből végül nem lett semmi, odakerült viszont a metróbejárat mellé egy hatalmas Hrabal-kép, amin az író a macskájával látható. Ez az úgynevezett Hrabal-fal azóta turistalátványosság, az író kedvelői biztosan ellátogatnak ide, ha Prágában járnak, mint ahogyan Prága egyik leghíresebb sörözőjébe is, az Arany Tigrisbe, amely az író törzshelye volt. 

A metróbejárat mellé került egy hatalmas Hrabal-kép, amin az író a macskájával láthatóForrás: Wikipédia / Miaow Miaow

A béke és a szeretet jelképe: a Lennon-fal 

John Lennon az 1980-as tragikus halálát követően sok cseh fiatal számára a békeharcost testesítette meg. Rajongói, csodálói és munkásságának tisztelői egy, az óváros határain kívüli falra festették fel a képét, amely a prágai fiatalok körében jelentős politikai szimbólummá vált. A fal később, 1989 után a béke és a szeretet jelképe lett, ráadásul állandóan változik, ugyanis a csehek és a turisták folyamatosan díszítik Lennonhoz kötődő rajzokkal, idézetekkel. A fal ma már nemcsak a Beatles-rajongók kötelező zarándokhelye, de történelmi szempontból is érdekes.

A fal később, 1989 után a béke és a szeretet jelképe lett, ráadásul állandóan változikForrás: Thinkstock

 

Alfons MuchaBohumil HrabalPrágautazásJosefov, prágai zsidónegyedArany utcácskaHrabal-fal