Ezért érdemes tavasszal Ciprusra utazni

Fotó: Faluhelyi Fanni -
Ciprus utazás Görögország gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha márciusban már nagyon D-vitamin-bombára vágysz, és megteheted, hogy elutazz, Ciprus tökéletes választás. A szigeten már nagyon tavaszodik, zöldellnek a mezők és a fák, és virágillat van a levegőben. A tenger szikrázóan kék, és kis öblök és tengeri barlangok várnak felfedezésre. Ugyan a víz még elég hideg hosszabb fürdőzésekhez, de a "bátrabbak" már ilyenkor is bemerészkedhetnek, hiszen a szikrázó napsütés hamar felmelegíti az embert.

Ciprus egy különleges sziget a Földközi-tenger keleti medencéjében: déli része görögök által lakott, keleti része pedig Törökország által megszállt terület. Turistaként a görög területek fedezhetőek fel a legjobban, a tengerparton ugyanis végig szállodasorok várják az idelátogatókat, autópályán pedig könnyen eljuthatunk egyik városból a másikba. Habár az úthálózat kiépített, buszok elég ritkán és hektikusan járnak, ezért érdemes autót bérelni - mi is így tettünk.

Ciprus egy különleges sziget Fotó: Faluhelyi Fanni

Ciprus legnagyobb nemzetközi repülőtere Lárnakán található, így - akárcsak a legtöbb idelátogató - mi is ide érkeztünk meg. Ez nem véletlen, hiszen Lárnaka büszkélkedhet a sziget egyik leghosszabb tengerpartjával, így a város Ciprus legnagyobb üdülőhelye is egyben. A part mentén kellemes sétány fut, egyik végén kedves kis ciprusi lakóházakkal, a másik végén, ahogy ez lenni szokott, szállodákkal és számtalan étteremmel (de tényleg rengetegféle hely van: a klasszikus görög étkezdéktől kezdve a keleti ízeken át a gyorséttermekig, mindenki megtalálhatja a kedvének valót).

Ciprusi gasztrokülönlegesség a meze, egy 23 fogásos óriásvacsora, ami alatt végigkóstolhatóak a görög konyha különlegességei. Van húsos és halas változata,

de szerencsére van átfedés, így aki nem halasat rendel, az sem marad ki a tengeri herkentyűkből. Minimum két főre kell rendelni, a fogások azonban egyáltalán nem kis adagok, így pár percen belül és egy pótasztallal az oldalunkon meglepődve tapasztaltuk, hogy annyi étel vesz körbe minket, amit két ember biztosan nem, de még lehet hogy négy sem tudna megenni. Egy ilyen vacsora nem olcsó, mi sajnos a felét ott is hagytuk, ezért érdemes átgondolni, hogy nem jobb megoldás-e minden este más görög ételt kipróbálni, mint benevezni egy mezére.

Ciprusi gasztrokülönlegesség a meze Forrás: Faluhelyi Fanni

A város nemcsak a tengerpartja miatt érdekes, akad itt más látnivaló is. A reptérhez közel van egy sóstó, ami azért különleges, mert tavasszal itt pihennek meg és költenek a flamingók.

Több ezer flamingó lepte el a tavat az ott-tartózkodásunk alatt, hihetetlen látvány volt.

Flamingók a sóstóban, háttérben a mecsettel Fotó: Faluhelyi Fanni

A sóstó partján áll a Hala Sultan Tekke mecset, ami a muzulmánok egyik legfontosabb zarándokhelye, itt van ugyanis Mohamed próféta nevelőanyjának, Umm Hramnak a sírja. Szintén a tóhoz közel áll a Kamares, egy viaduktos vízvezeték, ami azért is különleges, mert a boltívei nem egyforma méretűek.

Kamares, a viaduktos vízvezeték Fotó: Faluhelyi Fanni

Autóval a fenekünk alatt a sziget könnyen bejárható, és meg is éri kicsit messzebb menni Lárnakától. A sziget délnyugati csücskén, a parthoz közel állnak Aphrodité sziklái, Ciprus egyik legnevezetesebb természeti látványosságai. A legenda szerint itt emelkedett ki a tenger habjaiból Aphrodité, innen az elnevezés. (A sziget görög oldalán különben elég sok mindent neveztek el az istennőről, meglátogatható például Aphrodité fürdője is, de végigsétálhatunk Aphrodité sétányán is.)

Aphrodithé sziklái Fotó: Faluhelyi Fanni

Állítólag ha a szerelmesek közösen körbeússzák a sziklákat háromszor, akkor szerelmük örökre megmarad. Ezt mi teljesen elfelejtettük, remélem, azért ez nem az ellenkezőjét hozza majd.

A természeti látnivalók mellett rengeteg ókori vagy még annál is korábbi romot meg lehet látogatni a szigeten. Szinte úton-útfélen jelöli őket a térkép, egy-kettőt érdemes megnézni. Mi Apolló szentélyét és a Kouriont látogattuk meg, utóbbi hatalmas területen fekszik, egy épen maradt színházzal és gyönyörű mozaikmaradványokkal.

Az ókori színház tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre Fotó: Faluhelyi Fanni

A sziget délkeleti fele, a Greko-fok teljes egészében természetvédelmi terület, gyönyörű öblökkel, tengeri barlangokkal, dombokkal. A park végig bejárható autóval, de több túraútvonal is keresztezi itt egymást.

A park egyik legtöbbet fotózott látványossága a Kamara Tou Koraka, egy tenger felett átívelő boltív, de nem csak ezért érdemes itt megállni. A parkolótól lejjebb merészkedve egy csodálatos tengeri barlangba jutunk, elképesztő kilátással a tengerre.

A legtöbbet fotózott látványosság a Kamara Tou Koraka Fotó: Faluhelyi Fanni

Nem ez az egyetlen itteni tengeri barlang, a part mentén járva több helyen is lefele mutató nyíl jelzi ezeket a különleges természeti helyeket.

Tengeri barlang a Greko-foknál Fotó: Faluhelyi Fanni

A Greko-fok legjobb kilátással bíró helye egy körülbelül kétszáz méter magas, sziklákkal tarkított domb, ami szinte függőlegesen érkezik a tengerbe, érdemes ide is ellátogatni, de még az idevezető út is tartogat látnivalókat. Az út mentén áll Agia Anargiri kápolnája, ami kék-fehér színeivel igazi görög épület, a helyieknek pedig kedvelt esküvői fotózási helyszín.

Igazi kontrasztot alkot a napos tengerparttal Ciprus legnagyobb hegye, az Olympus, és az odavezető út.

A havas Olympus Fotó: Faluhelyi Fanni

Nem sok út vezet ide fel, és érdemes jól utánajárni a dolognak, mert - annak ellenére, hogy a térkép mindegyiket nagy útnak jelöli - a kevés választékból is csak egy van, ami végig aszfaltozott, és jól járható autóval. Felfelé éppen útba esik az 1300 méteren található Kikkói kolostor, ami Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Teljesen ingyen bejárható, és talán csak a szerzetesek szobái vannak elzárva a látogatók elől (nekünk egy nyitva hagyott ajtó révén szerencsénk volt, és még oda is bekukkanthattunk).

A Kikkói kolostor boltíves épülete Fotó: Faluhelyi Fanni

Az Olympus teteje 2000 méteres magasságig emelkedik, és megdöbbenésemre a tetején fél méter vastag hó állt. Utólag utánaolvasva már nem lep meg, hogy a hegy a sziget egyetlen síelésre alkalmas helye. Furcsán is néztek ránk, mikor ujjatlan felsőben és rövidnadrágban szálltunk ki az autóból.

Ciprus remek úti cél tavasszal, főleg, ha az ember nemcsak a tengerpart nyújtotta kényelemre vágyik, hanem nyitott más élményekre is.

Elkezdődött az alcsúti hóvirágünnephttp://www.life.hu/lifeutazas/20170214-elkezdodott-az-alcsuti-hoviragunnep-februar-20-marcius-12.htmlSokan várták már, hogy az Alcsúti Arborétum közzétegye: nyílik a hóvirág, látogatható a hóvirágmező. Idén ugyanis a szokásosnál később, március 3-án indult a hóvirágünnep az alcsúti arborétumban, a kemény tél és a fagyos talaj miatt a virágok nehezebben dugták elő a fejüket a földből. Utazás--Őrületes photobombok a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170226-oruletes-photobombok-nyaralasi-fotok-a-nagyvilagbol.htmlA nyaralási fotók mindannyiunkban boldog emlékeket idéznek fel, ám időnként készül néhány olyan is, amelyek nem biztos, hogy a családi album díszei lesznek. Utazás--Szűcs Judith Thaiföldön nyaralt: "Kell egy kis boldogsághormon"http://www.life.hu/lifeutazas/20170219-szucs-judith-thaifoldre-utazott.htmlSzűcs Judit a repkedő mínuszok helyett inkább a kellemes meleget választotta, és elrepült Thaiföldre, amelyet akár második otthonának is tekinthet, hiszen sokadjára járt az ázsiai országban. A 63 évesen is kirobbanó formában lévő és hihetetlen életörömöt sugárzó énekesnő nagyon jól érezte magát Pattaján, ahonnan feltöltődve tért haza, és már gőzerővel készül április 10-i szuperkoncertjére. UtazásThinkstockA világ legcsúnyább állatai a kihalás szélénhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170214-a-vilag-legcsunyabb-allatai-borneoi-nagyorru-majom-csupasz-foldikutya.htmlEgy már nem friss, de az évek teltével egyre fontosabb felmérés szerint az emberek által aranyosnak, cukinak tartott állatok védelmére sokkal több pénzt költenek, mint a csúnya, ám éppannyira veszélyeztetett fajok megmentésére. Utazás--Őrületesen szexi Kasza Tibi barátnője – Egy szál fehérneműben pózolhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170207-kasza-tibi-baratnoje-manker-fehernemuben-las-vegasban.htmlKasza Tibi és szerelme, Manker Las Vegasban pihentek. UtazásOrigoForró vakáció: top 5 látnivaló, ami azonnal beindítja a szexfantáziádathttp://www.life.hu/lifeutazas/20170130-erotikus-latnivalok-vilagszerte-pajzan-utazashoz.htmlAz, hogy mi történik a hálószobában, csakis rád tartozik, de ha mostanában úgy érzed, eltűnt a másik iránt érzett lángoló szenvedély, és ellaposodtak a szeretkezések, akkor éppen itt az ideje, hogy felforrósítsd a szerelmi életed. Nem vagyunk párkapcsolati szakértők, de azt tudjuk, hogy a környezetváltozás jót tesz a léleknek, és a közös utazás sokat segíthet abban, hogy újra beinduljanak az érzékek. Hogy legyen egy kis csavar is a történetben, ezúttal olyan helyekre hívunk benneteket, ahol tényleg az erotikáé a főszerep. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.