Portugália Porto
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három éve írtunk Portóról, az érdekességekről és a látnivalókról, azóta viszont sok minden megváltozott. Egyrészt kényelmes, gyors, olcsó és praktikus megoldások születtek Budapesten a reptérre való kijutásra, másrészt pedig már nemcsak a TAP Portugal járataival és többórás átszállásokkal, hanem közvetlenül és fapados árakon is elérhetjük a második legnagyobb portugál várost. Vagyis, ha ügyesek vagyunk, 6-7 óra alatt eljuthatunk pesti albérletünkből az Atlanti-óceán partjára.

Ezen kijelentés után most tuti mindenki azt gondolja, hogy persze, több százezer forintból biztosan mindent meg lehet oldani. Pedig ennél jóval olcsóbban is ki lehet hozni egy villámlátogatást Portóba. Csak ismerni és alkalmazni kell pár apró trükköt, és akkor nemcsak pénzt, de időt is spórolhatunk. Lássuk hát ezeket!

A Santo Ildefonso-plébánia Portóban Forrás: Life.hu

Akkor repülj, amikor olcsó!

Logikusnak hangzik, sokaknak azonban mégsem az. Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha nem egy adott időszakra kell megszervezned a nyaralásodat. Ha megteheted, hogy akkor menj, amikor akarsz, a repjegykereső oldalakon és a légitársaságok honlapjain is inkább a menetrendszerű, havi lebontású táblázatokat keresd, ahol tisztán látszik, melyik napokon mennyibe kerülnek a jegyek. Így láthatod, mennyivel jársz jobban, ha pár héttel később utazol, ha egy-két nappal lerövidíted, vagy épp megtoldod a kiruccanásodat.

Érdemes többször is visszamenni, nézegetni, hogyan változnak az árak, és figyelni az akciós napokat, ajánlatokat is. (Persze könnyen előfordulhat, hogy nem akkor találsz olcsóbb jegyet, amikor mindenki rárepül.) Ajánlott több különböző keresőoldalon is csekkolni ugyanazt az útvonalat, és akár napokon át, több alkalommal is visszamenni. Sokszor tényleg ki lehet fogni 10 000 Ft alatti jegyárakat is egy-egy útra, de ehhez türelem, kitartás és némi szerencse is szükséges.

Porto Forrás: Life.hu

Tanulj meg csomagolni!

Sok pénzt spórolhatsz, ha tudsz normálisan pakolni. Ugye milyen szomorú, ha egy alapból 8990 Ft-os repjegyhez hatezerért kell hozzáadni egy nyamvadt gurulós bőröndöt? A legjobb, ha megnézed, az adott légitársaságnál mekkora csomagot vihetsz fel ingyen a fedélzetre. Szerezz egy pontosan akkora táskát, és csak azt vidd magaddal, ami abba belefér! Ha kíméletlen vagy magaddal, előbb utóbb megtanulod, hogy kizárólag olyan holmikat vigyél, amiket használsz is, és kevés olyat, ami még a bőröndből sem kerül ki. Tartsd szem melőtt azt is, mit tudsz beszerezni ott, ahova mész!

Felejtsd el a taxit!

Az azért tényleg nonszensz, hogy egy budai kerületből lassan annyiba kerül a taxiút a repülőtérre, mint maga az akciós repülőjegy. Tömegközlekedéssel ugyan még mindig nem lehet átszállás nélkül elérni a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret, de szerencsére már vannak olyan lehetőségek, melyekkel kikerülhető a metrózós, buszozós bénázás. Már hazánkban is elérhető olyan buszos szolgáltatás, amellyel könnyen és gyorsan, egy wifis, légkondis busszal ki lehet jutni a reptérre 5 euró/főtől (Budáról is). És van olyan reptéri kisbuszszolgáltatás is, amely a Deák térről indul óránként, és mindössze 6 euróba kerül.

Persze még mindig az a legolcsóbb, ha valaki kivisz a kocsijával a reptérre, de érdemes utánanézni mind a repülőjegyhez tartozó transzferszolgáltatásoknak, mind pedig a repülőtéri helyszíni parkolásnak, mert még az is olcsóbb lehet, mint a taxizás induláskor és érkezéskor. (Portóban persze könnyen be lehet jutni a városba, hiszen 20 percenként indul az E jelzésű könnyűmetró az Estádio do Dragão stadion felé, ami távolságtól függően körülbelül 2-2,5 euróért visz be a központba.)

A portói metró Forrás: Life.hu

Foglalj szállást metróközelben!

Portóban az öt metróvonalból négynek összesen 14 közös megállója van, vagyis ha könnyen elérhető szállást keresel, érdemes a Senhora da Hora és az Estádio do Dragão megállók közti állomások vonzáskörzetében foglalni. A szálláskeresésnél egyértelműen az ár dominál, de persze az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen távolságra helyezkedik el a hotel az óceántól, vagy jár-e a közelben busz és metró. Ha a belvárosba foglalsz, gyalog is könnyen elérheted a nevezetességeket és látnivalókat, ráadásként pedig hangulatos kis utcácskákban sétálhatsz haza.

De persze nem utolsó szempont a biztonság sem. Ha esetleg eltévednél, a metró általában jó támpontot ad, és az éjszaki kiruccanásoknál is fontos, hogy inkább a tömegközlekedést válasszuk a séta helyett, főleg, ha nem ismerjük a környéket!

Míg mondjuk a feladott poggyászon igen, a biztonságunkon tényleg nem érdemes spórolni!

Porto városa zónákra van osztva, így attól függően, hogy mekkora utat teszel meg, változnak a menetjegyek árai. A tömegközlekedés nem olcsó, de ha rögtön oda-vissza megváltod a jegyedet, jobban jöhetsz ki, mintha külön-külön fizetsz mindig az aktuális utadra. Tudsz egy- vagy többnapos jegyet is váltani, de ez sajnos csak egy adott zónára érvényes, így érdemes alaposan áttanulmányozni a zónatérképet indulás előtt.

A Ponte de D. Luís hídon mindenképpen érdemes átsétálni Forrás: Life.hu

Persze a legjobban akkor spórolhatsz, ha a nyakadba veszed a várost, és egy ingyenes térkép segítségével gyalogosan fedezed fel Porto szépségeit.

Szuvenírt csak a Bolhãón vegyél!

A Duoro folyó partján és a sétálóutcákban rengeteg ajándékbolt van, melyek persze elképesztően drágák. Ha nem akarsz kiadni 3 eurót egy hűtőmágnesért, látogass el a Bolhão-piacra (Mercado de Bolhão, Bolhão metrómegálló), ahol a zöldségek, gyümölcsök és halak mellett ajándéktárgyakat is árulnak.

Ahogy az üzletekben is, itt is megtalálsz mindent. Gyönyörű textileket, festett porcelánokat, csempéket, tányérokat, bögréket, mágneseket, díszes használati tárgyakat, és persze teljesen haszontalan csecsebecséket is, csak éppen feleannyiért, mint az szuvenírboltokban.

Ne szállj villamosra!

Portugália városképein gyakran feltűnnek a hangulatos, szűk utcákban dombra felkapaszkodó és onnan leereszkedő villamosok. De azok inkább lisszaboni, mint portói fotók, utóbbiban ugyanis nincs már normális villamosközlekedés,

Portói nosztalgiavillamos Forrás: Life.hu

A leghosszabb az 1-es, ami végigmegy a Douro folyó partján, és a torkolat mentén szinte az óceánpartig viszi az utasokat. Ennek a vonalnak van a legtöbb értelme, hiszen el lehet vele jutni A-ból B-be, a másik kettő viszont, a 18-as és a 22-es kizárólag a városközpontban ír le egy-egy szűk kört. A régi, patinás villamosokat, amelyeken megállt az idő, nagyobb élmény az utcáról fotózni, ha ugyanis rajta vagy, sokkal kevésbé érdekes.

Ráadásul egy út 3 euróba kerül, a 22-es vonal pedig alig tart tovább tíz percnél, szóval nem igazán éri meg.

A villamos tehát cuki, de kvázi értelmetlen, spórolási szempontból meg egyenesen tiltólistás.

Egy kis odafigyeléssel és okos tervezéssel sokat spórolhatsz Forrás: Life.hu

Járd be Észak-Portugáliát!

Néhol vadregényes, aztán elhagyatott, majd ismét gyönyörű és szuperfejlett. Impozáns városok, ámulatba ejtő partszakaszok, csempékkel borított falak, látni, érezni és kóstolni való kincsek. Észak-Portugália központjában, a sűrűn lakott egykori fővárosban jártunk, de nemcsak Porto, hanem a környező helyek is lenyűgöztek minket. Olvasd el korábbi útikalauzunkat is!
Badár Sándor: "A vártnál jobban viselkedett a szervezetem"http://www.life.hu/lifeutazas/20170417-badar-sandor-everest-expedicio-interju.htmlMegérkezett az Everest Expedíció sztáros különítménye, élükön a humoristával, Badár Sándorral. Sanyi elmondta, számára is meglepetés volt, hogy jól bírta a "kirándulást", de szerinte minden tökéletesen alakult, pont úgy, ahogy azt remélte.UtazásOrigoSzáraz Dénes: "A csúcson jó volt!"http://www.life.hu/lifeutazas/20170417-szaraz-denes-everest-expedicio-interju.htmlVisszaérkeztek Magyarországra az Everest Expedíció sztárjai. Száraz Dénes elmondta, hogy az álmai megvalósultak. A színész elmesélte, milyen volt az Everest közelében. UtazásOrigoHajdú Péter Spanyolországban romantikázik új barátnőjével, Eszterrelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170415-hajdu-peter-spanyolorszagban-romantikazik-baratnojevel-eszterrel.htmlHajdú Péter elutazott a húsvéti ünnepekre. Spanyolországban tölti ezt a pár napot új kedvesével, Eszterrel. Utazás--Elhagyta családját Istenes Bence - Megérkezett a Fülöp-szigetekrehttp://www.life.hu/lifeutazas/20170415-istenes-bence-megerkezett-a-fulop-szigetekre-survivor-rtl-klub.htmlIsten Bence már meg is érkezett a Survivor című vetélkedő forgatási helyszínére, a Fülöp-szigetekre. A műsorvezető és a stáb 40 órát utazott.Utazás--Tóth Vera még Amerikában is diétázott – Videó!http://www.life.hu/lifeutazas/20170413-toth-vera-amerikaban-is-tartotta-a-dietajat.htmlTóth Vera a Mokka című műsorban Pachmann Péternek és Szabó Dórának mesélt amerikai kiruccanásáról. Kiderült, még Los Angelesben is fogyott... UtazásOrigoBódi Sylvi egy majommal próbált üzletet kötnihttp://www.life.hu/lifeutazas/20170412-bodi-sylvi-egy-majommal-uzletelt.htmlNem semmi, milyen helyzetek elé sodorja az élet Bódi Sylvit. Ezúttal egy majommal kellett üzletelnie a napszemüvegéért cserébe. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.