Alpokalja látnivalói: Szombathely, Kőszeg, Velem

Forrás: Wikipédia -
Velem Szombathely Alpokalja Kőszeg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarország egyik legszebb tája, a nyugati régió, az Alpokalja. Az ott fekvő hegyek kirándulóhelyeit a környéken élők sem tudják megunni, a távolabbról érkezők pedig időről időre visszajárnak. A Kőszegi-hegység kristálytiszta hegyi levegője, az ott fekvő kis települések háborítatlan nyugalma és rendezettsége igazi turistamágnes. Ha azonban egy kis kulturális pezsgésre vágysz, irány a megyeszékhely, Szombathely, ahol biztosan találsz magadnak programot. 

Egy igazi ékszerdoboz: Kőszeg

A nyugati határszél egyik legszebb kisvárosa, tökéletes nyári úti cél azoknak, akik a nyüzsgés elől menekülnek.

Kőszeg látképe a várból Forrás: Wikipédia

A történelmi hangulatú belváros egészen biztosan téged is rabul ejt, Kőszeg tényleg olyan, mintha meseházikók sorát tették volna egymás mellé. Az icipici Jurisics teret és a várat gyorsan bejárod,

de biztosan nem mész el onnan anélkül, hogy ne ülnél le a vendégcsalogatóbbnál vendégcsalogatóbb éttermek vagy cukrászdák egyikében. A belvárosba egyébként a Hősök Kapuján keresztül érkezhetsz meg, a tértől nem messze fekszik a Jurisics-vár, ahol a vár nevét adó várkapitány, Jurisics Miklós és védőserege 1532-ben megállította a Bécs felé nyomuló török hadat.

A belvárosba a Hősök Kapuján keresztül vezet az út Forrás: barangolocsalad.hu

A városnézés mellett a környék kirándulóhelyei is szuperabbnál szuperabb programlehetőségeket tartogatnak, az Ausztriába is átnyúló Kőszegi-hegység az Írottkő Natúrpark része. A 882 méter magasan fekvő hegycsúcs egyben az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Ott találod a messze földön híres iható vizű Hétforrást is, amelyet1896-ban, a Millennium tiszteletére építettek ki hét kifolyónyílással, amelyeket a hét honfoglaló vezérről neveztek el. A Hétforrás pihenőhelyen szalonnasütő helyeket is kialakítottak, így ha bőven van időd érdemes egy kis elemózsiát is magaddal vinni.

A Hétforrás külföldön is híres Forrás: panoramio.com/Licskai László

A kihagyhatatlan Velem

Velem az igazi béke szigete. Főutcáján egy kis patak csordogál, a falu széle pedig egyenesen az erővel határos

A Szent Vid-templomot is a legkönnyebben Velemből tudod megközelíteni. A kápolna a Szent Vid-hegy legmagasabb pontja: a Római Birodalom idejében innen védték azt a vízvezeték-rendszert, amely az egykori Savariát, a mai Szombathelyt látta el a Kőszegi-hegység vizével.

Szivárvány Velem felett Forrás: Wikipédia

Aki egyszer jár Velemben, egészen biztosan beleszeret. Így történt ez Törőcsik Marival is, aki 1973-ban kirándult az Alpokalja kis településén, amely annyira lenyűgözte, hogy házat is vett ott. A színésznő sokszor beszélt arról, hogy ha csak teheti, elhagyja Budapestet, és a velemi házában pihen, töltődik fel. Az ott lakók soha nem a helyi hírességet látták benne, ma már felnőtt gyerekei - Teréz és a Vietnamból örökbe fogadott Son - pedig évekkel ezelőtt pillanatokon belül az ott táborozók barátai lettek.

Szombathely, a nyugat királynője

A környék legnagyobb települése Szombathely - az ókori Savaria -, Magyarország egyik legrégibb városa, amelyet a Nyugat királynőjének is neveznek. Nevét onnan kapta, hogy a városban szombati napokon tartották a hetivásárokat.

Ha Szombathelyre utazol, a római kori emlékeket őrző Iseumot mindenképp nézd meg: ez Magyarország ma ismert legfontosabb római kori, keleti eredetű vallási emléke.

Az Iseum épülete Forrás: Thinkstock

Az 1955-61, majd 2001-2010 között tartó régészeti kutatások során fokozatosan bontakozott ki az egyiptomi Isis istennőnek szentelt egykori savariai épületegyüttes, amely a Borostyán út városba bevezető szakasza mellett épült fel a Kr. u. 1. század végén.

Nem messze az Iseumtól található a zsinagóga,

amelyet 1880-1881 közt építették Ludwig Schöne tervei alapján. 1975-től a hangversenyteremként működik.

A főtértől pár percre áll a Sarlós Boldogasszony-székesegyház, a szombathelyi egyházmegye főtemploma.

A szombathelyi zsinagóga a nyolcvanas évek elején épült Forrás: Wikipédia

A klasszicizáló késő barokk stílusú katedrális Magyarország egyik legnagyobb temploma. 1791 és 1814 között épült.

Szombathely belvárosa egészen picike, de látnivalókban gazdag. A bensőséges hangulatú Főteret gyorsan bejárhatod, de nem érdemes sietni, hiszen a házak homlokzata, a szobrok mind-mind figyelemre méltóak.

James Joce és Szombathely

James Joyce a világhírű író szobra Szombathely Fő terének 40-41-es számú háza előtt álldogál meglehetősen különös formában, szinte a falból kibújva. A domborműszerűen kiemelkedő szobor alkotója Veres Gábor szobrászművész.

A szombathelyi szobrot 2004-ben leplezték le, stílusosan június 16.-án. Ugyanis James Joyce leghíresebb regényének cselekménye az Ulysses ezen napon, 1904. június 16.-án játszódik, és olyan formán van kötődése Szombathelyhez és a Fő tér 40-41. alatti Bloom házhoz, hogy a regény főszereplője az amúgy Dublinban élő Leopold Bloom (Virág Lipót) ebben a házban látta meg a napvilágot.

Ami a történetben állítás, az igaz is lehet, hiszen az 1800-as évek közepén ez a ház a Blum-család otthona volt. A szombathelyi irodalomkedvelők már 1994 óta június 16.-án megemlékeznek a nagyszerű íróról és regényéről, ez a nap a Bloomsday. A Bloomsdayt a világ számos városában megrendezik, Szombathelyen egy három napig tartó programsorozat keretében.

A turisták egyik kedvenc célpontja és a helyiek közkedvelt kirándulóhelye a város szélén fekvő Csónakázótó.

Egyik nagyon népszerű szolgáltatása a vízibiciklizési, valamint a csónakázási lehetőség. A Csónakázótóra az 1964-ben épített, 52 méter hosszúságú hidat 2008-ban felújították, azon keresztül az ún. szigetre sétálhatsz be.

A Csónakázótó madártávlatból Forrás: Youtube

A másik favorit a Múzeumfalu.

A szabadtéri néprajzi múzeum igyekszik visszaadni a régi falu hangulatát. A házak elhelyezése hozzávetőlegesen az eredeti állapotokat tükrözik vissza, a zárt épületsorok utcaszerűen, a szórványtelepülések házai lazább térközökkel épültek újra. Az épületegyüttesek így összeállva egy valóságos faluként idézik fel a letűnt évszázadok hagyományos paraszti ház- és lakáskultúráját, életmódját.

A valamikor önálló faluként számon tartott Kámon ma már Szombathely része.

A kámoni arborétum

rendelkezik Magyarország leggazdagabb fásszárú-gyűjteményével, közöttük jó néhány igazi ritkasággal. Itt található a legnagyobb hazai fenyőkollekció, juhar- és tölgyfagyűjtemény. A parkban – a jegenyefenyők közel negyven változata mellett – a gyantás cédrus, a kínai, a mocsárciprus hatalmas példányai láthatók, és igen gazdag az arborétum cserjegyűjteménye is. Az arborétum egyik leglátványosabb részén, a szépen rendezett rózsakertjében több mint ötszáz fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, valamint kaktuszgyűjteménye is az egyik legnagyobb Magyarországon.

A kámoni arborétumban a Gyöngyös-patak vizéből alakítottak ki mesterséges tavakat Forrás: mapio.net/RealQuentin

A Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül a szépséges rododendronültetvény található, ami tavasszal van pompája teljében.

Jáki templom

Szombathelytől 10 kilométerre fekszik Ják, amelynek temploma évről évre sok látogatót vonz a kis településre. A jáki templom a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása. A hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője, mely művészi gazdagságával, a táj képébe illeszkedő mesteri elhelyezésével hívja fel magára a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.