A titokzatos és szélsőséges Thaiföld

Forrás: life.hu -
Thaiföld utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunk bakancslistáján szerepel Thaiföld. Van, akit a fehér homok vonz, akadnak, akik az ázsiai kultúráért bolondulnak, és vannak, akik szerint egyszerűen muszáj látni ezt a nem mindennapi országot.

Thaiföld Délkelet-Ázsia legjelentősebb országa, csodás növényzettel és vízi élővilággal. Lakossága 68 milliós, területe pedig közel ötször nagyobb, mint hazánké. Thaiföld számos csodálatos látnivalóval büszkélkedhet, több kisebb sziget tartozik hozzá. Ezek közül most a Koh Samuitól mintegy 40 perces hajóútra lévő Koh Phangan szigetét mutatjuk be közelebbről.

Koh Phangan - paradicsom a tenger közepén

Koh Phangan Koh Samuitól eltérően egyelőre még a kevésbé kedvelt turistaparadicsomok közé tartozik, így szerencsére az a mérhetetlen zsúfoltság és kosz még nem érte el a pici szigetet. Ha azt mondjuk, pici, akkor valóban úgy kell érteni, hiszen a szigetet maximum 40 perces motoros úttal körbe lehet járni. Buja növényzete és elképesztő partszakaszai azonnal rabul ejtik a látogatókat.

Thaiföld, Koh Raham, Secret Beach Forrás: life.hu

A szigetre való eljutás kissé kalandos és fárasztó, de a környezet gyorsan feledteti velünk a viszontagságokat. Mivel Phanganon még nem épült repülőtér, bár egyes állítások szerint 2018-ra ez is bekövetkezhet, Koh Samui repterére kell jegyet váltanunk, onnan pedig ún. speed boatokkal juthatunk el a szigetre. Ezeket a hajókat úgy kell elképzelni, mintha úszó buszok lennének, melyek viszonylag gyorsan, 40 perc alatt szállítják át a turistákat A-ból B-be.

Szikrázó fehér homok

Ha hamisítatlan fehér homokra, szó szerint forró vizű tengerre és lélegzetállító hegyekre vágyunk, akkor mindenképpen el kell látogatnunk ide. Koh Phangan szállodáinak nagy részének saját partszakasza van, amelyek tökéletesen kielégítik minden barnulni vágyó turista igényeit.

Thaiföld - Koh Raham Forrás: life.hu

Ehhez a parányi szigethez tartozik Koh Ma szigete is, ami egy százméteres homokdűnével kapcsolódik Phanganhoz - gyakorlatilag a tengeren keresztül sétálhatunk át egy másik szigetre. Az élmény magával ragadó, a látvány pedig semmihez sem fogható.

Thaiföld, Koh Ma szigete Forrás:life.hu

A szélsőséges ország

Azoknak, akik először járnak ázsiai országban, nagyon furcsa lehet az a szélsőség, amit Thaiföldön tapasztalhatnak. Csodálatos luxusszállodák, festői tengerpartok, valamint mérhetetlen szegénység és elképesztő kosz jellemző az országra.

Thaiföld, Thongsala városrész Forrás: life.hu

Phangan "belvárosa", a Thongsala névre hallgató szigetrész igen autentikus módon mutatja be a thaiokat. Zsúfolt piacaiban, bűzös csatornarendszereiben és az amerikai szupermarket-hálózatok thai boltjaiban mégis van valami lenyűgöző. A toldozott-foldozott betonút mellett burjánzó trópusi növényzet található, csodálatos szirmú és illatú virágokkal.

Thaiföld, Thongsala piac Forrás: life.hu

A luxusszállodákban minden igényt kielégítő ellátás van, kivéve a meleg vizet, mondjuk arra a 80 százalékos páratartalomnál és 35 fokos hőmérsékletnél nem is igazán tartunk igényt.

Számítsunk arra, hogy a thaiok, bár nagyon barátságosak és készségesek, minden második angol mondatunkat fogják megérteni, már ha annyit sikerül... Ne essünk kétségbe, mert sok helyen bár nem beszélnek angolul, kézzel-lábbal simán megértethetjük magunkat.

Közlekedés

A thaiok mindennel képesek közlekedni. Leginkább viszont a robogó az, amit gyakorlatilag kiskoruktól egészen öreg korukig használnak. Egy motoron láthatunk akár egész családokat, gyerekestül, nagymamástul is száguldozni, az amúgy igen meredek hegyszakaszokon. Európai szemmel kicsit szokatlan elsőre a látvány, ám néhány nap alatt meg lehet szokni, mint ahogy a bal oldalon történő közlekedést is.

Robogót bárki tud bérelni: 250 thai bahtba kerül 24 órára. Az üzemanyag sem drága, mindössze 40 bahtért kaphatunk egy jó adagot, amit 7 decis üvegekben árulnak, szerte az út mentén.

Thaiföld, benzinkút Forrás: life.hu

Ha valaki nem elég bátor vagy elszánt, hogy Phangan meredek emelkedőin, szemben a forgalommal száguldozzon, nyitott hátú taxiban is utazhat. A legtöbb nyitott hátú teherautó taxiként is üzemel, bárki elviszi a turistákat 500-600 bahtért, de persze nézzük meg, hová szállunk fel. Bár Thaiföld valóban nagyon biztonságos ország, azért az ördög nem alszik alapon legyünk körültekintőek az utazás során.

Mikor érdemes utazni?

Thaiföld minden évszakban csodálatos, mégis a helyiek és a tapasztalt Thaiföld-látogatok szerint év végétől márciusig tart a szezon, amikor őrületes tömeggel kell számolni. Ha valaki a nyugisabb nyaralás híve, akkor áprilisban vagy május elején még nyugodtan utazhat Thaiföldre. Ha pedig a pörgős, bulizós utazásokat favorizálják, akkor mindenképpen érdemes a Full Moon party idején ellátogatni a szigetre, ugyanis legendás bulikkal várják a látogatókat. Turisták ezreit vonzza ez a nem mindennapi szórakozási lehetőség.

Thaiföld, naplemente Forrás: life.hu

Ételek

Az ázsiai, illetve thai ételkülönlegességek szinte minden sarkon megtalálhatók Koh Phangan szigetén is: isteni thai tésztákat, halakat, tengeri herkentyűket, sőt különféle rovarokat is találunk a repertoárban. Természetesen azokra is gondolnak a thaiok, akik nem rajonganak a tradicionális ételekért. Phangan szigetén ugyanúgy megtalálható a pizza, a spagetti és a rántott hús is, mint bármely európai étteremben.

Thaiföld, sült rovarok Forrás: life.hu

Fizetés, vásárlás

Thaiföldön thai bahttal tudunk fizetni, ám egyes szállodákban elfogadják az eurót vagy a dollárt is. Érdemes azonban a megérkezésünkkor pénzt váltani, sokkal egyszerűbb dolgunk lesz így a butikokban, taxibérléskor vagy éppen jegyvásárláskor. Tipp: semmiképp se a reptéren váltsunk. Nagyon sok pénzváltó üzemel a szigeten, ahol sokkal kedvezőbb árat kapunk a forintért. Egy thai baht kb. 9 forintot ér. Automatákat is bőséggel lehet találni, de a tranzakció költsége elég magas, úgyhogy nem érdemes kártyáról pénzt levenni.

Megszavazták Erdély hét csodájáthttp://www.life.hu/lifeutazas/20170531-erdely-het-csodaja.htmlA Transindex.ro portálon keresték Erdély hét csodáját. A szavazás vasárnap zárult le, a legtöbb szavazatot a Gyilkos-tó és a Békás-szoros kapta. Utazás--Fényűző luxusszállodában nászutazik Pippa Middleton és James Matthews http://www.life.hu/lifeutazas/20170531-fenyuzo-luxusszallodaban-naszutazik-pippa-middleton.htmlPippa Middleton esküvője után most épp a mézes heteit tölti férjével, természetesen fényűző luxusban. A pár egyik állomása Sydney, ahol egy királyi lakosztályban pihenik ki a fáradalmakat. Utazás--Kvíz! Létező magyar település, vagy mi találtuk ki?http://www.life.hu/lifeutazas/20170530-vajon-leteznek-ezek-a-magyar-telepulesek.htmlSokat utazol itthon? Nincs olyan megye és település, amit ne ismernél? Tedd magad próbára ezzel a kvízzel! Vigyázat, néhány települést csak mi találtunk ki! Utazás--Iszak Eszti megmutatta az alakját bikiniben - Fotó!http://www.life.hu/lifeutazas/20170524-iszak-eszti-megmutatta-alakjat-bikiniben.htmlSzerencsére Iszak Eszti semmit nem tapasztalt a tegnapi ítéletidőből, ő ugyanis Spanyolországban sütteti a hasát, ráadásul egy nagyon dögös bikiniben! UtazásPippa Middleton magánszigeten nászutazikhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170523-pippa-middleton-egy-maganszigeten-naszutazik.htmlPippa Middleton fényűző esküvőt tartott szombaton, és természetesen a nászútját is luxuskörülmények között tölti: egy paradicsomi magánszigeten! Utazás--Alpokalja látnivalói: Szombathely, Kőszeg, Velemhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170516-alpokalja-koszeg-velem-szombathely-latnivaloi.htmlMagyarország egyik legszebb tája, a nyugati régió, az Alpokalja. Az ott fekvő hegyek kirándulóhelyeit a környéken élők sem tudják megunni, a távolabbról érkezők pedig időről időre visszajárnak. A Kőszegi-hegység kristálytiszta hegyi levegője, az ott fekvő kis települések háborítatlan nyugalma és rendezettsége igazi turistamágnes. Ha azonban egy kis kulturális pezsgésre vágysz, irány a megyeszékhely, Szombathely, ahol biztosan találsz magadnak programot. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.