5 fantasztikus látnivaló Hollókőn

Fotó: Faluhelyi Fanni -
utazás Hollókő belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nógrád megye egyik legszebb települése, amely még az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ha még nem láttad, akkor íme 5 indok, amiért érdemes ellátogatni Hollókőre. 

Ófalu

Hollókő csodálatos ófaluval rendelkezik, amely a palóc népre jellemző stílusban épült fel. Ezt azt jelenti, hogy a családok többnyire egy telken építkeztek, és ha új generációk akartak külön életet kezdeni, akkor az eredeti házat bővítették, vagy húztak fel mögé még egyet.

Hollókő csodálatos ófaluval rendelkezik, amely a palóc népre jellemző stílusban épült fel Fotó: Faluhelyi Fanni

Ennek köszönhetően ritka szép látványt nyújt, ha végig sétálunk egy utcán, melynek két oldalán csupa ilyen stílusú ház sorakozik. Az aprócska település közepén egy műemlékcsoport található, amely több tucat védett épületet rejt magában.

Múzeumok

  • Postamúzeum: ez Hollókő kiállító helye. Van egy állandó kiállítás palócföld postája néven, amely a múzeum állandó kiállításaként bármikor megtekinthető. Két szobában van lehetőségünk megnézni a palócság postahálózatának fejlődését, sőt még képeslapok, bélyegek és bankjegyek formájában haza is vihetjük őket magunkkal.
  • Falumúzeum: itt a jellegzetes hollókői házbelsőket tekinthetjük meg a 20.századból. Az időszakosan (áprilistól októberig) látogatható kiállítás bemutatja azokat a bútorokat és eszközöket is, melyeket az akkori időszak emberei használtak.
A vármúzeumban található panoptikum a 13. századi várurat és a családját keltik életre Fotó: Faluhelyi Fanni

  • Vármúzeum: itt a vár feltárásakor megtalált eszközöket tekinthetjük meg, illetve a panoptikum is, ahol a 13. századi várurat és a családját keltik életre. Fegyverterem is található a múzeumban, amely a 11. és 16. század közötti fegyvereket mutatja be. Láthatóak tervrajzok is a vár helyreállításával kapcsolatban.

Túrázás

Hollókő környéke tájvédelmi körzet, és számos túralehetőséget is kínál. Érdemes kipróbálni a vár túrát, ami 4-5 km hosszú, és körbe vezet a vár körül. Közben végig táblák mutatják be a környezet élővilágát. De az országos kéktúra is érinti a települést, így aki még érez erőt a lábában, az oda is felcsatlakozhat.

Hollókő környéke tájvédelmi körzet, és számos túralehetőséget is kínál Fotó: Faluhelyi Fanni

Biciklizés

Hollókő mellett található egy Rimóc nevű település. A két helység között kiváló bicikli út húzódik, szilárd útburkolattal. 8 km távolságról van szó, így akinek kedve támad egyet biciklizni, az ott ezt is megteheti. Rimóc felől érkezve az út egyenesen az ófaluba vezet, ahol csodás környezetben pihenhetjük meg a tekerés fáradalmait.

Lillafüred: Magyarország egy falatnyi csodájahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170321-latnivalok-lillafureden.htmlHa szereted a szép tájakat, a történelmet, a kirándulást, és mindezt hazai pályán szeretnéd megtapasztalni, akkor utazz el Lillafüredre. A külföldi turisták körében is népszerű település minden évszakban csodálatra méltó. Utazás--Tihany - Az ezerarcú levendula hazája http://www.life.hu/lifeutazas/20170406-csodalatos-belfoldi-utazasi-celpont-tihany.htmlHa szeretnéd végiglátogatni hazánk legszebb településeit, akkor Tihanyt semmiképp se hagyd ki a sorból. Utazás--Közel és mégis mindentől távol: Dobogókőhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170327-dobogoko-egy-budapest-kozeli-pihenohely.htmlUtaznál valahova, de nem akarsz nagy távolságot megtenni? Nem is kell feltétlenül messzire menni ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadhassunk a városi körforgásból. Utazás--Íme, a világ 25 legcsodálatosabb helyehttp://www.life.hu/lifeutazas/20161216-30-hely-amit-muszaj-megnezni-a-vilagban.htmlÉrdemes időben elkészíteni a bakancslistánkat, hogy legyen bőven időnk mindenhová ellátogatni, ahová érdemes. Összegyűjtöttünk 25 olyan utazási célpontot, amelyeket vétek lenne kihagyni. UtazásOrigoÍgy hozd ki olcsóbban a portói nyaralásodat!http://www.life.hu/lifeutazas/20170417-porto-nevezetessegei-es-latnivaloi.htmlHárom éve írtunk Portóról, az érdekességekről és a látnivalókról, azóta viszont sok minden megváltozott. Egyrészt kényelmes, gyors, olcsó és praktikus megoldások születtek Budapesten a reptérre való kijutásra, másrészt pedig már nemcsak a TAP Portugal járataival és többórás átszállásokkal, hanem közvetlenül és fapados árakon is elérhetjük a második legnagyobb portugál várost. Vagyis, ha ügyesek vagyunk, 6-7 óra alatt eljuthatunk pesti albérletünkből az Atlanti-óceán partjára. Utazás--Mátra: ha nyugodt kikapcsolódásra vágyszhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170504-matra-latnivaloi.htmlHa egy kis kiszakadásra vágysz a rohanó hétköznapokból, nem kell messzire menned; pár órányira a fővárostól vár a Mátra, a nyugalom szigete hegye. A madárcsicsergés, a fák ágain átszűrődő napfény tökéletes nyugtató a zaklatott, mindennapokba belefáradt léleknek. Számos túraútvonal is húzódik ebben a gyönyörű középhegységben, így az aktív pihenést kedvelőknek is tökéletes úti cél. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.