A dobronaki orchideafarm és a gyógyító Bakonaki-tó

Forrás: Facebook/Ocean Orchids Flowers -
Dubrovnik csoda Szent Vid kápolna Dobronak utazás Bakonaki-tó orchideafarm orchidea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlovéniában, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re fekszik Dobronak.  A kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu nevét azonban - két okból is - sokan ismerik. Itt található Közép-Európa egyetlen orchideafarmja, és itt, nem messze terül el a hagyomány szerint gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül. 

Dobronaki orchideafarm

A szlovén határnál fekvő Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés kifejezetten turisztikai céllal trópusi kertet is kialakítottak: az alapterülete eleinte 700 négyzetméter volt, ma pedig már 1500 négyzetméteren várják a látogatókat. Itt 400 különböző trópusi növényt szemlélhetünk meg az eredetihez nagyon hasonló körülmények.

A dobronaki orchideafarm Forrás: Facebook/Ocean Orchids Flowers

Az orchideák szaporításához laboratórium kell, ami itt nem található. A virágok egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból.

Az Ocean Orchids céget 2003. augusztus 5-én alapította Roman Ferenčak és Thomas Jevšnik. 2004-ben kezdték meg a tervezést és az építkezést Dobrovnik mellett a geotermikus energiák kihasználásával, majd 2005-ben elkészült az 1,4 hektár alapterületű első "zöld" üvegház. 2005 végén érkeztek meg az első palánták és kezdődött meg az orchideák nevelése, majd egy év múlva, 2006 novemberében kezdődött a virágok értékesítése.
14 ezer négyzetméteres üvegházban évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek Forrás: Facebook/Ocean Orchids Flowers

Az Ocean Orchids csak ún. Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik, azonban ennek rengeteg színváltozatát nevelik. Vannak egészen különleges színű és mintázatú orchideák is, ha ellátogatsz ide, az élmény garantált.

A nyitvatartásról is a jegyárakról itttájékozódhatsz!

Csodatévő Bakonaki-tó és Energia Park

A Bakonaki-tó mintegy 1,5 kilométerre esik Dobronak településtől. Itt található az Energia Park, amely gyógyító hatásáról ismert. A Bakonaki-tó mellett több mint tizenöt éve energetikai pontokat találtak és jelöltek ki a bioenergetikusok és a természetgyógyászok. A hír hamar elterjedt és messzire és jutott, így az elmúlt években több ezer turista érkezik a Bakonaki-tó és a Szent Vid-kápolna környéken lévő 26 energetikai ponthoz. Abban a reményben jönnek, hogy a földből sugárzó energia, rezgés kedvezően hat a közérzetükre, betegségükre, az egészség megőrzésére.

Vannak, akik esküsznek arra, hogy jobban lettek, miután az energiapontokat felkeresték, mások úgy érzik, nem történt semmi különös. A látogatók többsége arról számol be, hogy már rövid idő elteltével érzi a bizsergést, a meleget, ami szerintük azt bizonyítja, hogy a vibrációk különleges módon hatnak mindenkire, aki ezeken a pontokon tartózkodik. Persze nem kell hinnünk az energiapontok gyógyító hatásában ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, ugyanis egy hatalmas séta az erdőben is segít azon, hogy egy időre magunk mögött hagyjuk a nyugtalanságot, a rohanást és a stresszt.

A Bakonaki-tó Dobronak közelében Forrás: Wikipedia/Franc Lanjšček

A Bakonaki-tó környéke az emergiapontokon túl még egy "csodával" ajándékozza meg a kirándulót, ez pedig nem más, mint a Szent Vidről elnevezett forrás vize. A legenda szerint (valamikor nagyon régen egy vak férfi többször megmosta a vízzel a szemét, és állítólag visszanyerte a látását) a forrás vizének gyógyereje van: aki megmossa vele a szemét és hisz a csoda erejében, élesebben fog látni. Még ma is élő hagyomány, hogy minden idelátogató merít a vízből és hazaviszi, a forrásnál pedig megmossa a szemét. A hagyomány szerint a Vid kút vize nem csak a látást gyógyítja, hanem jótékony hatással van a hallási, valamint az emésztőszervi és idegrendszeri panaszokra, továbbá a különböző bőrbetegségekre is. Szent Vid napján, június 15-én az emberek ezrei zarándokolnak ide.

A világ legnépszerűbb síparadicsomaihttp://www.life.hu/lifeutazas/20180215-a-vilag-legnepszerubb-siparadicsomai-aspen-zermatt-madonna-di-campiglio.htmlA legnépszerűbb téli időtöltések egyike a síelés. Egyrészt gyönyörű tájakat láthat közben az ember, még a legegyszerűbb pályán való lesiklás is komoly esztétikai élményt nyújthat, másrészt remek lehetőség arra, hogy a testünket is szuperül átmozgassuk. A hegyek a sztároknak is kedvenc kikapcsolódási helyei, és ahogy te, úgy ők is nyakukba veszik a világot, hogy élvezzék a táj és a havas sportok szépségeit. UtazásOrigoBemutatták a világ első úszó konyháját Dubajbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180131-bemutattak-a-vilag-elso-uszo-konyhajat-dubajban-a-jumeirah-n.html2018 januárjában mutatták be a világ első úszó konyháját a dubaji partok mentén, miután a food truckok inspirálta ötletet a vízre vitték: az Aqua Pod a jet-skivel, hajóval és jachtokkal közlekedő vásárlókat szolgálja majd ki. UtazásOrigoSchobert Norbi: "Csak együtt, öten elmentünk pihenni"http://www.life.hu/lifeutazas/20171224-schobert-norbi-rubint-reka-elutaztak-karacsonyra.htmlSchobert Norbi és családja elutaztak az ünnepekre. A fitneszguru az újévig csak a családjára szeretne koncentrálni. UtazásOrigoCsodaszép őszi kirándulóhelyek Magyarországonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20171026-kirandulohelyek-osszel-magyarorszagon-hajos-balaton-orseg.htmlAttól még, hogy lassan itt a november, nem kell egész nap a lakásban kuksolnod. Az egyre gyakoribb esős-szeles napokon persze ne kerekedj fel, de ha kicsit kellemesebb lesz az idő, kapd fel a túracipőt és a dzsekit: irány a természet. Utazás--Liptai Claudia külföldön pihenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180101-liptai-claudia-kulfoldon-pihen-elutazott.htmlAz osztrák hegyekben pihen Liptai Claudia: a műsorvezető Salzburgból jelentkezett be Instagramjára. UtazásOrigoAz Urbex Hungary csapata 2017-ben is ellátogatott a csernobili zónábahttp://www.life.hu/lifeutazas/20171019-az-urbex-hungary-csapata-2017-ben-is-ellatogatott-a-csernobili-zonaba.htmlAz Urbex Hungary csapata a 2011-es és 2013-as túra után 2017-ben is ellátogatott a 31 éve történt atomkatasztrófa helyszínére, a csernobili zónába, ahol három napot tartózkodtak. Nagyon sok helyszínt végigjártak, bejárták Pripjaty városát is és megnézték a nemrég elkészült új szarkofágot, ami lefedi a sérült 4-es reaktor öregedő burkolatát. "Az ott tartózkodásunk alatt veszélynek nem voltunk kitéve, szakavatott kísérő magyarázta mit lehet, és mit nem" - írták blogukban. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.