Tökéletes hétvégi úti tipp: kirándulj Bázelben

Bázel Svájc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismerős az érzés, amikor hirtelen eszünkbe jut, hogy ki kellene ruccanni külföldre egy hétvégére, de nem szeretnénk sokat tervezni és szervezni, csak sodródni az árral? A svájci Bázelt éppen erre találták ki! A szombat délutánok ideális városaként rengeteg izgalmat rejt: lenyűgöző épületek, hatalmas séták, ínyencfalatok és Svájc egyik legszebb karácsonyi vására, ráadásul akár másfél óra alatt ott lehetünk.

Aki szeretne még karácsony előtt vagy 2019 első hónapjaiban egy új helyet felfedezni, keresve sem találhatna jobb úti célt Bázelnél. A rendkívül felszabadult és izgalmas város sokszínűségét és kozmopolita nyitottságát többek közt annak köszönheti, hogy Franciaország, Németország és Svájc találkozásánál fekszik. Így akár két másik országba is átugorhatunk egy finom ebédre, hazatértünkkor pedig elmondhatjuk, hogy egy hosszú hétvége alatt három országot is megjártunk. Ennek a sokféle hatásnak köszönhetően Bázel gasztronómiája is igazán változatos, ahol a kiváló éttermek mellett a mennyei svájci csokoládék és isteni sajtok is csak arra várnak, hogy megkóstoljuk őket.

A Rajna bal partján kiépült óváros középkori utcái, tüneményes bisztrói és antik üzletei egy időutazással is felérnek Forrás: Shutterstock

Ruccanj át a középkorba!

A 200 000 lakosú, 2000 éves történelemre visszatekintő Bázelben múlt és jelen tökéletes harmóniában él együtt. A Rajna bal partján (Großbasel) kiépült óváros középkori utcái, tüneményes bisztrói és antik üzletei egy időutazással is felérnek: ez az egyik legszebb állapotban fennmaradt történelmi városmag Európában, ahol sok XV. századi épületet is megcsodálhatunk. Semmiképp se hagyjuk ki a Piacteret és az itt található gyönyörű, vörös színben pompázó Városházát, de a Münster, azaz a bázeli székesegyház is hatalmas élmény, ahol a nagy reneszánsz humanista, Erasmus is nyugszik. A katedrális előtti tér népszerű találkozóhely, így az is megeshet, hogy erre sétálva valamilyen koncertbe vagy más rendezvénybe botlunk. Ha november 22. és december 23. között látogatunk el a városba, a Barfüsserplatzon és a Münsterplatzon tanúi lehetünk Svájc egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi vásárának, ahol több mint 180 kereskedő és kézműves portékái közül válogathatunk. Bevásárolhatunk a legendásan finom helyi fűszeres sütiből, a Basler Läckerliből, és a meleg gofri mellett a raclette szülőhazájában élvezhetjük az olvasztott-sült sajt semmihez sem fogható ízét. Érdemes a saját szemünkkel látni Johann Wanner különleges karácsonyfadísz-áruházát is, aki állítólag a monacói hercegi család, a pápa és több királyi család rezidenciájának karácsonyi pompájáról is gondoskodik.

A bázeli székesegyház is hatalmas élmény, ahol a nagy reneszánsz humanista, Erasmus is nyugszik Forrás: Shutterstock

A székesegyház hátsó kertjéből lélegzetelállító kilátás nyílik a Rajnára, a Münster-komppal pedig könnyedén és olcsón ruccanhatunk át a másik partra. Persze Bázel legrégebbi, eredetileg 1225-ben épült hídját, a Központi Rajna-hidat is igénybe vehetjük erre a célra. A Theaterplatzon a svájci Jean Tinguely tervezte különleges szökőkúttal találkozhatunk, és mindenképp ejtsük útba a 700 éves Spalentor kaputornyot is, amely a régi városfal egy darabja. Ha igazán egyedi módon szeretnénk megismerni a helyet, nevezzünk be a Bázel híres alakjairól – Erasmustól Holbeinig – elnevezett öt túraútvonal egyikére! Két séta között térjünk be egy kávéra a világ egyik legrégebben (1681 óta) nyilvántartott szállodájába, a Hotel Les Trois Rois-ba, ahol Napóleontól Picassón át a Rolling Stones-ig rengeteg híresség megfordult. A folyó jobb partján (Kleinbasel) pedig a modern épületek, áruházak és szállodák között lehet elveszni.

Bicikli, jó levegő és rengeteg múzeum

A legideálisabb, ha gyalog, biciklivel vagy villamossal vágunk neki a városnak, mert így biztos, hogy nem marad ki egy fontos utcácska sem – a mozgást pedig nagyban megkönnyíti, hogy a belváros nagy részére autók egyáltalán nem hajthatnak be. A jó levegőhöz emellett rengeteg park is hozzájárul: életre szóló élmény a Bázeli Egyetem botanikus kertje, ami egy igazi oázis a város szívében, de a Merian Gardens botanikus kert, a főpályaudvarhoz közeli Elisabethenanlage park és a város szélén elhelyezkedő Park im Grünen is egy kisebb csodaország.

A legideálisabb, ha gyalog, biciklivel vagy villamossal vágunk neki a városnak Forrás: Shutterstock

Ha a város felfedezése után kultúrára és művészetekre vágynánk, több mint 30 egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező múzeum közül választhatunk. A híres Művészeti Múzeum (Kunstmuseum) a világ egyik legrégebbi művészeti gyűjteményének ad otthont, ahol többek közt a zürichi születésű romantikus festő, Henry Fuseli lenyűgöző alkotásaiban merülhetünk el (február 10-éig), emellett a Történeti Múzeum és a Játékmúzeum is jó pár érdekességet tartogat.

A tél egyik legkedveltebb úti célja: Thaiföldhttp://www.life.hu/lifeutazas/20181114-a-tel-egyik-legkedveltebb-uti-celja-thaifold.htmlA karácsony és a szilveszter sokak számára az év egyik kedvenc időszaka, de abban azért mindenki egyetért, hogy a csípős hideget és a latyakot szívesen mellőznénk ilyenkor. Eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen lenne, ha idén a fenyő helyett mindenütt pálmafákat látnál, és a forró tea helyett forró homokról és jéghideg koktélokról szólna az ünnep? Összegyűjtöttünk néhány okot arra, hogy miért érdemes télen Ázsia felé venned az irányt. UtazásOrigoMelltartó nélkül fotózták Babos Tímea teniszezőt Balinhttp://www.life.hu/lifeutazas/20181101-melltarto-nelkul-fotoztak-babos-timea-teniszezot-balin-nyaralt.htmlA Balin nyaraló Babos Tímea legújabb fotóját imádják a követői. Utazás--Schobert Norbi nélkül utazott Rubint Réka Dubajbahttp://www.life.hu/lifeutazas/20181101-schobert-norbi-nelkul-utazott-rubint-reka-dubajba-szerelmes-uzenetet-irt.htmlMegható szerelmi vallomással jelentkezett a közösségi oldalán Rubint Réka. A fitneszmami jelenleg Dubajban van, ahova – úgy tűnik – Schobert Norbi nem tartott vele. UtazásOrigoÚj trend a pihenésben: irány az erdő!http://www.life.hu/lifeutazas/20181004-a-turizmusba-is-atszivarognak-az-egyre-nepszerubb-egeszseg-es-kornyezettudatos-eletmod-hatasai.htmlA turizmusba is átszivárognak az egyre népszerűbb egészség- és környezettudatoséletmód hatásai. Az igényesebbé váló utazók választásakor ma már szempont a természetközeliség, ami magával hozta az erdei szállodák vendégkörének bővülését. UtazásOrigoIzraelben vetkőzött bikinire Liluhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180930-izraelben-vetkozott-bikinire-lilu-4-napot-toltott-ott.htmlNéhány napot töltött Izraelben Lilu, de úgy tűnik, kimaxolta az ottlétet, legalábbis a fotói arról tanúskodnak. UtazásOrigoŐsszel is ideális célpont Athén és a görög szigetvilághttp://www.life.hu/lifeutazas/20180830-osszel-is-idealis-celpont-athen-es-a-gorog-szigetvilag-utazas.htmlHa minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Nincs is nehéz dolgod, ugyanis ma már Athéntól Rodoszig több mint 30 görög városba juthatunk el Budapestről kényelmesen, repülővel. Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.