A Mount Everestre készül Klein Dávid

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
hegymászó Mount Everest magas hegycsúcs oxigénpalack csúcs expedíció Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hegymászó oxigénpalack nélkül szeretné megmászni a világ legmagasabb hegyét .

Klein Dávid ismét megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everestet. Az expedíció április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget – írja az MTI.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 8848 méteres csúcsra eddig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, magyar hegymászónak ez még nem sikerült. Klein Dávid eddig hatszor vágott neki, ám különböző okokból mindig vissza kellett fordulnia. 2007-ben jutott a legközelebb a sikerhez, amikor 200 méterre tudta megközelíteni a Föld legmagasabb pontját.

"A cél az, hogy oxigénpalack, teherhordó és mesterséges segítség nélkül jussak fel az alaptábortól a csúcsra, mert ez tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben" - mondta Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció sajtótájékoztatón.

A hegymászó májusban a Mount Everest északi oldalán, a tibeti normál utat követve kísérli meg a csúcstámadást. Az előzetes tervek szerint az expedíció április 15-én éri el az 5100 méteren lévő alaptábort. A köztes táborokat 6400, 7000, 7800 és 8300 méteres magasságban május közepéig építi ki a hegymászó. A csúcstámadásra május végén-június elején lehet számítani. Nagyon drukkolunk neki!

A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, ráadásul oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, ami fokozott veszéllyel jár 8000 méter magasan, a jeges és meredek hegyoldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.