Durva hajóbaleset Dél-Koreában: csaknem 300–an eltűnhettek

Forrás: AFP/ /South Korea Coast Guard -
lék Dél-Korea halott eltűnés komp hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Léket kapott, és az oldalára fordult egy hajó Dél-Korea délnyugati partjainál szerda reggel kilenc órakor. Csaknem 290-en tűntek el, 180 embert mentettek ki.

Több száz ember, zömében középiskolás diák tűnt el a Dél-Korea nyugati partjainál szerdán történt kompbalesetben. A hatóságok eddig két halottról tudnak, de attól tartanak, hogy az áldozatok száma ennél sokkal több lehet. A tenger hőmérséklete 12 fokos, és ilyen hidegben az embert másfél-két óra után kihűlés fenyegeti – írja az MTI.

Forrás: AFP/ /South Korea Coast Guard

A Sewol nevű komphajón 477-en utaztak, köztük 324 középiskolás diák és 14 tanár, akik Csedzsu szigetére tartottak iskolai kirándulásra.

A szerencsétlenség körülményei és okai egyelőre nem tisztázottak. A parti őrség szerint a komp legénysége helyi idő szerint kilenc órakor adott le vészjelzéseket, amikor a hajó 20 kilométerre volt Bjeongpung szigettől. Egy megmentett utas azt mondta, hogy ütközéshez hasonló hangot hallott, majd a hajó elkezdett az oldalára dőlni és süllyedni. Két óra leforgása alatt fejtetőre állt, és szinte teljesen víz alá került.

Forrás: MTI/AP/Yonhap/Pak Csul Hüng

Hírügynökségi jelentések szerint a hajó zátonyra futott, de voltak olyan hírek, hogy léket is kapott. Egy túlélő elmondta, hogy a víz nagyon gyorsan ömlött be a hajótestbe, a komp ráadásul erősen billegett, ami miatt az utasok nem tudták idejekorán elhagyni a fedélzeti helyiségeket.

Most nagy erőkkel folyik a kutatás az eltűntek után. Összesen 34 hajó és 16 helikopter vesz részt a mentésben, a haditengerészet és a parti őrség több mint harminc búvára kutat a túlélők után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.