hegymászó Mount Everest halálos áldozat tragédia Klein Dávid alaptábor serpa sztrájk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Remek hírek érkeztek a Mount Everest csúcsára készülő Klein Dávidról, aki jól halad az akklimatizációval és már 7000 méteres magasságban is járt. 

7000 méterig jutott keddi akklimatizációs túrája során Klein Dávid, aki nagyon jó kondiban van, de éjszakára visszavonul az alaptáborba pihenni – olvasható a Spar Everest Expedíció hírei között.

Forrás: MTI/Török Éva

Klein Dávid két nappal ezelőtt elindult az alaptáborból az előretolt alaptáborba. Útközben a köztes táborban aludt egyet, majd hétfőn még napközben feljutott 6400 méterre, ahol ismét eltöltött egy éjszakát. A hegymászó először járt ilyen magasan, nagyon jól bírta a megterhelést és gond nélkül tudott aludni is, így a keddi akklimatizációs túrája nagyon sikeres volt.

Az Everest északi nyerge 7020 méter magasan Forrás: sparexpedicio.hu

Dávid kora délután elérte a 7020 méter magasan fekvő északi nyerget, majd visszaindult az alaptáborba 5200 méterre, követve a „climb high, sleep low" – vagyis mássz magasra, aludj mélyen – aranyszabályt. A tervei szerint két napig pihen majd az alaptáborban, mielőtt újra elindul, hogy azután már az egyes táborban is eltöltsön egy éjszakát 7000 méteren.

Időközben a pénteki tragikus lavinabaleset miatt, amelyben legkevesebb 13 nepáli hegyi vezető vesztette életét, a serpák bejelentették, hogy ha nem kapnak nagyobb részt az állami bevételekből, sztrájkba lépnek, méghozzá éppen az Everest legfőbb, tavaszi mászószezonjában.

A SPAR Everest Expedíciót azonban nem érinti az esetleges sztrájk, hiszen Klein Dávid csak az expedíció korai szakaszában veszi igénybe serpák szolgálatát. Ők segítettek felállítani az alaptábort, illetve jakokkal felszállítani a felszerelést az előretolt alaptáborba. Innen azonban Dávid már saját maga teherhordója lesz, hiszen a fenti táborokba nem kell nagy mennyiségű holmit magával vinnie. És bár Dávid egy nepáli serpával fog együtt mászni, Ang Mingma nem serpa-, hanem mászótárs-minőségben kíséri el, vagyis egyenlően osztoznak meg a terheken és a munkán is.

Klein Dávid megúszta a halálos lavináthttp://www.life.hu/news/20140418-klein-david-hegymaszo-meguszt-aa-mount-everest-nepali-oldalan-lezudulo-lavinat.htmlEgy lavina több hegymászót elsodort a Mount Everest nepáli oldalán. Már 13 halott és három eltűnt mászó eddig a szomorú mérleg a 4bakancs Facebook-oldala szerint. Klein Dávid csapatának nincs baja, ők a hegy másik oldalán vannak.News--Elérte a Mount Everest alaptáborát Klein Dávidhttp://www.life.hu/news/20140415-klein-david-hegymaszo-elerte-a-mount-everest-alaptaborat.htmlKlein Dávid bár enyhe fejfájással és légszomjjal küzdött, most érkezett a friss hír, hogy sikerült elérnie a Himalája alaptáborát.News--A Mount Everestre készül Klein Dávidhttp://www.life.hu/news/20140327-klein-david-hegymaszo-oxigenpalack-nelkul-szeretne-megmaszni-a-vilag-legmagasabb-hegyet-a-mount.htmlA hegymászó oxigénpalack nélkül szeretné megmászni a világ legmagasabb hegyét .News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.