Magyartanárok Egyesülete Arató László könnyű feladat magyar szövegértés érettségi 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szövegértési feladatok könnyűek voltak, az érvelésen nem kellett sokat gondolkodni, a két műértelmezés az elmúlt tíz év legjobb érettségi feladata volt a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, a hétfői középszintű magyar érettségin először egy Veszelszki Ágnes-tanulmány részletét kellett elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak. A szövegrészlet a netnyelvről, az SMS-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szól. A tanulmány a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg. A két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és a tanulmányhoz kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen 60 percet kaptak a tanulók.

Diákok Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Origo a Magyartanárok Egyesületének elnökét kérte meg, hogy értékelje a feladatokat, és mondja el, hogy nagyjából mit kellett volna írniuk a diákoknak. Arató László szerint a szövegértési feladat nagyon könnyű volt. A szöveg a számítógép írásbeli és szóbeli kommunikációra gyakorolt hatásáról szólt, a témája közel áll a diákok mindennapjaihoz, sok újdonságot nem jelentett nekik. A szöveghez a diákok 11 feladatot kaptak, az elnök szerint ezek többségét egyszerű visszakereséssel meg lehetett oldani, ráadásul annyira könnyűek voltak, hogy a kérdésben még az is szerepelt, hányadik bekezdésben kell keresniük a választ.

A szövegértés után a diákok egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak, ezek közül kellett egyet választaniuk.
A két műelemző feladat Arató szerint "egészen kiváló" volt, szerinte az elmúlt tíz évben nem kaptak ilyen jó feladatokat a diákok. A részletes interjúért kattintsatok az Origo cikkére!

SMS-eket kell értelmezni a magyar érettséginhttp://www.life.hu/kult/20140505-erettsegi-2014-hetfon-kezdodik-a-magyar-irasbeli.htmlMa reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődtek meg a tavaszi érettségik. Az Eduline információi szerint az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, az SMS-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészletet kell elemezniük az érettségizőknek, majd Márai, Bródy, Berzsenyi és Arany közül választhattak - írja az Origo.Kult--Beteg Rezesová – elnapolták másodfokú tárgyalásáthttp://www.life.hu/news/20140505-eva-rezesova-halalos-balesetet-okozo-szlovak-milliomosno-beteg-elnapoltak-masodfoku-targyalasat.htmlA szlovák milliomosnő két hetes kórházi kezelésre szorul, ezért nem lehetetett hétfőn elkezdeni ügyének másodfokú tárgyalását.NewsFotó: Tuba Zoltán - OrigoLezuhant az embercsillár – többen megsérültekhttp://www.life.hu/news/20140505-lezuhant-az-embercsillar-elnevezesu-mutatvany-kozben-tobb-artista-sulyos-seruleseket-szenvedtek.htmlA hajuknál fogva fellógatott artisták csúnya balesetet szenvedtek, állapotuk kritikus, de nem életveszélyes. Minderről brutális videó is készült.News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.