Yvette után jön az árvíz - Budapest felkészült

Forrás: MTI/Vajda János -
Duna áradás útlezárás Hernád Yvette ciklon árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A viharos széllökések és a kiadós esőzés után az árvíz okozhat gondot. A Hernád áradása miatt utakat kellett lezárni.

Budapest felkészült - a Duna vízszintjének emelkedése miatt a Fővárosi Csatornázási Művek magasvízi üzemmódra állt át, lezárták a mélyebben fekvő csapadékvíz-csatornákat és felkészültek az árvízi üzemmódra – írja az MTI.

Árad a Hernád Forrás: MTI/Vajda János

Lezárták a Kiskinizs és Hernádkércs közötti mellékút több mint egy kilométeres szakaszát a Hernád magas vízállása miatt – közölte a Magyar Közút szóvivője. Emellett továbbra is teljes útzár van érvényben a 26-os út és Sajókaza, Muhi és Köröm, Hernádszentandrás és Fügöd, Hernádszentandrás és Pere, valamint Novajidrány és Vizsoly között. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőre virradóra is erősítették a védvonalakat az érintett folyószakaszokon. Három helyszínen - Aszalónál, Gesztelynél és Belegrádnál - már 411 köbméternyi homokot használtak fel, és több mint 21 650 homokzsákot építettek be a gátakon csaknem 6 kilométer hosszan.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna romániai szakaszán, ahol a gátak a hatóságok reményei szerint képesek lesznek ellenállni a következő napokban várhatóan növekvő vízhozamnak.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton azt mondta: több magyarországi folyón várhatók árhullámok, minden előrejelzés azt mutatja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.