Klein Dávid befejezte! Idén nem lesz több csúcstámadás

Forrás: sparexpedicio.hu -
hegymászó Mount Everest havazás csúcstámadás időjárás Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az időjárási viszonyok meggátolják Klein Dávidot abban, hogy idén még egyszer megpróbálja megmászni a Mount Everestet palack nélkül.

Klein Dávid visszatérve az alaptáborba elemezte a többi expedíció vezetőjével a helyzetet, és arra jutottak, hogy a mostani erős havazás még legalább 2-3 napig folyatódik, esetleg már a monszun előszele. Az Everest északi oldalán a kettes és hármas táborban olyan súlyos a havazás, hogy nincs remény az újabb csúcsmenetelésre.

Klein Dávid a csúcstámadás éjszakáján Forrás: sparexpedicio.hu

Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció honlapja indokolta döntését: „Egy fegyelmezett és hatékony akklimatizációs program után egy rendkívül hosszú várakozásra kényszerültünk az erős szél miatt. A csúcstámadás során a vártnál lassabbak voltunk. Ennek oka részben lehetett az akklimatizáció egy részének elvesztése, részben egyszerű becslési hiba: az egyes szakaszok megtételéhez szükséges időket gyakran a palackos mászások alapján becsültük meg. Végül kb. 8600 és 8700 méter között mind az alaptábor-vezetőm, mind mászótársam a visszafordulást tanácsolta. Végül ebből a magasságból, a Második Lépcső felett kezdtük meg a visszavonulást és saját erőnkből, még aznap elértük az Északi-nyerget. Tudtommal oxigénpalack nélküli sikeres csúcsmászás idén nem történt. (A második legjobb palack nélküli eredmény, amiről hallottunk 8450 méter.) Én egyéni legjobb eredményemet értem el idén. A magyar expedíciózás történetében, ha visszafele lapozunk, utoljára 2002-ben – 12 éve – járt ilyen magasságban palack nélkül magyar alpinista. Értékelésem szerint a feladat nem lehetetlen, de számos objektív és szubjektív körülmény tökéletes együttállása szükséges hozzá, és a legkisebb apró részlet hiánya is elegendő a kudarchoz"

Klein Dávid a halálzónából fordult visszahttp://www.life.hu/news/20140524-nem-sikerult-megoditani-a-csucsot-klein-davidnak-es-csapatanak.htmlNem sikerült feljutnia hazánk népszerű hegymászójának a világ tetejéreNews--Veszélyben Klein Dávid csúcstámadásahttp://www.life.hu/news/20140523-klein-david-hegymaszo-mount-everest-csucstamadasa-vezselybe-kerult-za-eros-szel-miatt.htmlBár már 8300 méteren jár Klein Dávid, sajnos a szél nehezíti a hegymászó útját, ezért még kérdéses a vasárnapi csúcstámadás.News--Klein Dávidnak még várni a kell a csúcstámadásrahttp://www.life.hu/news/20140515-klein-davidnak-a-mount-everest-csucsara-keszulo-hegymaszonak-meg-varni-a-kell-a-csucstamadassal.htmlA Mount Everest csúcsára készülő hegymászónak kötélidegekre van szüksége ahhoz, hogy ne viselje meg a várakozás. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.