I. János Károly spanyol király lemondás Fülöp herceg trón botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
I. János Károly 1975 óta volt Spanyolország királya. A trónon fia, Fülöp követi.

Lemond a trónról a 76 éves I. János Károly király, aki 1975 óta uralkodott Spanyolországban - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. János Károly egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról, a helyét fia, a 45 éves Fülöp fogja átvenni – tudósít az Origo.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

I. János Károly délben rádión és televízión keresztül közölte a spanyolokkal a lemondásának okait. Elmondása szerint teret akar engedni az "új generációnak", és ezért döntött úgy, hogy lemond a trónról. Úgy fogalmazott, akkor kezdte el komolyan foglakoztatni a lemondás gondolata, amikor januárban betöltötte a 76. életévét.

I. János Károly úgy véli, fia, a 46 éves Fülöp herceg készen áll az uralkodásra és úgy gondolja, hogy a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül."

1. János Károly az elmúlt években sok időt töltött kórházban megromlott egészségügyi állapota miatt, 2010-ben jóindulatú daganatot távolítottak el a szervezetéből, majd többször műtötték a porckorongsérve miatt. 2012 áprilisában csípőprotézist kapott, miután egy botswanai elefántvadászaton elesett és eltört a csípője.

Népszerűségét több közéleti botrány is megtépázta. Veje, az egykori kiváló kézilabdázó, Inaki Urdangarin ellen 6,3 millió euró elsikkasztás miatt folyik vizsgálat. 2013-ban egy év alatt 26 százalékot esett a királyi család népszerűsége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.