Nagyon veszélyes teknőst fogtak ki a veresegyházi tóból

Forrás: MTI/Szilágyi István -
aligátorteknős veszély keselyűteknős Biatorbágy horgász Fehérkereszt Állatvédő Liga Veresegyház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb, úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora az MTI-nek azt mondta, egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik.

Forrás: MTI/Szilágyi István

Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor. A Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncéljának átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle - tette hozzá.

A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek. A vasárnap kifogott példány chipet kapott, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére vitték, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel.

Forrás: MTI/Szilágyi István

A szakember szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd 'szezonja' lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" - fogalmazott.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, emberre is veszélyes aligátorteknőst tavaly szeptemberben fogtak be a Zsámbéki-medence településének egyik patakjánál. De idén áprilisban, Biatorbágyon is találtak egy páncélost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.