Arcátültetés után címlapmodell lett szétlőtt arcú férfit

Forrás: GQ -
arcátültetés műtét címlap baleset Richard Lee Norris plasztikai sebészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A GQ magazin augusztusi címlapjára kerül a két évvel ezelőtt arctranszplantáción átesett Richard Lee Norris. A férfi 22 éves volt, amikor egy, az édesanyjával való részeg veszekedést követően véletlenül arconlőtte magát és súlyos sérüléseket szenvedett. 

Richard Lee Norris a fegyverbalesetben elvesztette az orrát, az ajkait, és nem tudta többé mozgatni a szája körüli területet az arcán. A férfi 15 évig remeteéletet élt Hillsville-ben: torz arca miatt nem járt emberek közé, legfeljebb csak éjjel merészkedett ki az utcára, és akkor is csak maszkban, sokszor már az öngyilkosságot fontolgatta.

Norris a baleset előtt, után és az arctültetést követően 2012-ben Forrás: AFP

A most 39 éves férfi 37 évesen esett át arcátültetésen: a Marylandi Egyetem klinikáján 36 órás műtéttel új arcot, nyelvet, fogakat és állkapcsot kapott.

Richard Lee Norris arcát először 2012 márciusában mutatták meg a nyilvánosságnak, most pediig a GQ magazin augusztusi címlapján láthatjuk majd.

Forrás: GQ

Csupán néhány arcátültetett ember él a világon

Arcátültetést nagyon ritkán végeznek, egyelőre alig néhány eset ismert. A világon először 2005-ben egy középkorú francia nő kapott részlegesen új arcot, akit egy kutya támadott meg. Az Egyesült Államokban Richard Lee Norris az első olyan páciens, akin úgy végezték el a műtétet, hogy közben a látását is meg tudták menteni. Amerikában szintén egy 48 éves nőn végezték az első teljes arcátültetést 2008-ban, ő szintén fegyverbalesetben sérült meg, a férje lőtte arcon. 2011-ben egy olyan nő arcáról közöltek fotókat, akit 2009-ben egy csimpánz támadott meg.

Több arcátültetett ember történetéről az Origón olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.