Folyékony nitrogénnel öntötte nyakon magát egy vegyész

Forrás: Youtube -
Torontói Egyetem kihívás videó vegyész jeges vödör IceBucketChallenge fagyási sérülés folyékony nitrogén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Torontói Egyetem hallgatója, Muhammad Qureshi egy csaknem mínusz 200 fokos anyagot zúdított magára – így teljesítette a jeges vizes kihívást. Figyelem, senki ne utánozza!

Mióta kirobbant az IceBucketChallenge nevű őrület, azóta folyik a vita a jeges víz ideálisan hideg hőmérsékletéről. E kérdésnek vette elejét Muhammad Qureshi, aki nem mindennapi módon oldotta meg a feladatot.

Forrás: Youtube

A vegyészmérnöknek tanuló srác folyékony nitrogénnel helyettesítette a vizet, amelynek hőértéke átlagosan -200 fok körül áll. Hogy Muhammad mégsem szenvedett súlyos fagyási sérülést, az az úgynevezett Leidenfrost-tüneménynek köszönhető. Ez azt jelenti, hogy a fiú meleg testhőmérséklete miatt egy vékony gőzréteg alakult ki, amely hőszigetelőként működve tulajdonképpen nem érintkezhetett a bőrével. Persze azért gyorsan kellett cselekednie! Íme, a produkció, amit tilos utánozni!

Mi ez az IceBucketChallenge?

A kezdeményezés lényege, hogy a kihívottaknak jeges vizet kell zúdítaniuk magukra, majd bizonyítékképpen videóval rögzíteni azt, és felajánlani egy bizonyos összeget valamelyik jótékonysági szervezetnek. Még több infóért kattints IDE.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.